Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Firma na zážitky

02. 06. 2016
8
13
1636
Autor
Movsar

Záznam z SMS deníku, čtvrtek, 2.6.2016.

Řetízkáč FM

V rádiích už rozjeli kolotoč řečí. Fotbalisté očekávají teror. Magistrála stojí. Plánujete dovolenou? Daň z nabytí nemovitostí platí kupující. Maturant musí umět počítat. Jak na síti poznat trola? Tak tedy nasedni a leť kolem dokola. Kdy se téhle civilizaci konečně udělá špatně a řekne dost?!


Parkovací scéna

Své auto parkuje s grácií, j eto téměř baletní kus, když vystupuje, lehce strčí do dveří a vyšle laserový signál jako hrdina z Hvězdných válek. Otočí hlavou jak v reklamě na kondicionér. V té chvíli chtěl by zpomalit čas, není v tom tragika faustovského zvolání, je to estetika poučená televizí: ten muž ví, jak chutná zpomalený záběr. A závěr? Prozaický: přicházejí strážníci a vystavují bloček. Neboť tato zóna je modrá. 


Sládly by do balad

Na soklu stanice Muzeum sedí turecké holky. A jak jinak – v turecké posedu. Scházím tedy za nimi, abych popatřil na ty kebabem vykrmené zadnice. Mmm, skutečně jsou durum. Průvodce jim povídá o Dubčekovi, ale těm holkám to nějak nepasuje do nálad. Raděj by tančily a pily a sládly do balad.


Magnum

Magnum. Pro ty, kdo hledají potěšení. Zastávky jsou místem potěšení, ano. Ti unavení lidé s krabicovým vínem o něm leccos vědí. Až alkohol opanuje jejich mysl, vše bude velké. A tak se reklamní agenti nespletli. Nabídnou svým komparsistům alespoň zmrzlinu zdarma? Večer přijde vhod a ráno jako bys ji našel. 


Závěrečná řeč

Na toaletě soudu dýchavičný advokát. Odložil si kabelu se sbírkou listin a spustil závěrečnou řeč. Crčí jak se patří a porcelánová mušle jí propůjčuje dokonalou akustiku. Ano, teprve tato řeč je skutečně závěrečná. Jen o ní soudci nerozhodnou a do rozhodnutí ji nevtělí. A snad by to ani nikdo neocenil.


Nejrůznější mágové 

Věže svaté Ludmily už mizí ve tmě bouřkových mraků. Takto před léty sliboval podvodníček Copperfield nechat zmizet všelijaké stavby napříč světem. A dělal kolem toho humbuk hromů, ale zmizel nakonec vždycky jen sám. Tenkrát lidi ještě podléhali neškodným hloupostem. To dnes jsou ochotni věřit jinačím bludům. A co když jim k tomu nalejí silný odvar z Konvičky.


Firma na zážitky

Hlídá svůj krámek nekompromisně, ženská ve futrech na fotobuňku. Těžko říct, kdo by chtěl krást jednu botu z páru, leda by to byl hrabalovský pábitel. A ve stánku firmy na zážitky pořádně znuděná holka. Už ji unavily všechny ty třeskutostí, vyhořela na výfucích ferari a stíhaček a v rozbuškách, když vás jde zatknout Robert Šlachta se svými hochy. (Pozn.: Případné poškození vstupních dveří objektu či chrupu firma nehradí.)


Tuláci po nákupních centrech

Tuláci po nákupních centrech. Vyplivne je metro nebo tramvaj. Anebo rodinné kombíky, ti jsou rázem in medias res. Na sobě mají poslední hit - slim fit a skleněné gombíky, někteří jako by šli na ples. Odpoledne je jejich čas, to se velký stroj spektáklu rozehřívá, aby vpodvečer hučel parádou. A do té doby počkají u pekaře Pavla nad horkou čokoládou.


13 názorů

Marcela.K.
04. 06. 2016
Dát tip

Už jsem ti o tom kdysi psala...Pražský chodec...a vůbec nevadí, že jezdíš i tramvají ;-)


Movsar
03. 06. 2016
Dát tip

vše se událo. a ten metrosexuál parkoval už v tak neprůjezdné myslíkově.. lidi nemají rozum. mám z ato, že proto, že se vytratil veřejný rozum. a taky, jak často píše bělohradský, lidi se stáhli do svých soukromých světů a ten společný jim je fuk. jako nadšený cestující tramvají jsem už zařil i auto zaparkované do kolejí..


agáta5
02. 06. 2016
Dát tip

na mě je to skoro sci-fi... jsem na vesnici, městem jen projíždím jako řidič a moc se nerozhlížím... jó, vlastně jó... kruháky máme teď žluté a červené macešky a přes obrubníky se hrnou bilý vlny kytek, které neznám... tam vždycky hodně zpomalím a kochám se... a u Tesca je kruhák s kamínky a uprostřed stojí dvě želvy ze sukulentů ... nádhera ... no a pak už jen rychle pryč... domů, do zaslíbený země :))

 

ale ráda čtu tvé přenosy :)  sic mě hned ten první dostal do těžký deprese :)  ale něco vydržím

daň z nemovitosti, že ji mám nebo chci prodat - loupež století!  žádná pošta kdesi, ale tohle... když si člověk ze zdaněných peněz opraví dům, koupí a pak prodá... ještě státu solí další daně... no potěš koště! 

ale jdu, než mě trefí šlak ...


Opět velmi pěkné postřehy.  /T


Gora
02. 06. 2016
Dát tip

Závěrečná je cinklá cynismem, ale dobré. Zpomalený záběr, turecký posed tureckých holek:)))   vtipné                                                            /T.


jsou někdy scény, za které herec honorář nedostává, ale odevzdává...


MKbaby
02. 06. 2016
Dát tip

Pěkné počtení jako vždy. A tak tedy i tip :-)


jo, Želvu znám velmi dobře a na Smícháči jsem kdysi býval pečený vařený....


Movsar
02. 06. 2016
Dát tip

já si trochu pohrál s tím významem moč. to byla totiž jeho závěrečná řeč.

tak já ti za tu přízeň, která mě těší, prozradím něco z "kuchyně", jak se říká: magnum byl na želivského a tuláci a firma nový smíchov.  


ta úplně nejmíň zato řetízkáč nejvíc. a magnum taky stálo za to.. :-)


Movsar
02. 06. 2016
Dát tip

díky za poznámky. takže závěrečná řeč moč nezaujala?! :-)  


zážitek.

Rádio - v dnešní době již přežitá záležitost... civilizaci už se špatně dávno udělalo nicméně dost zatím neřekla.

parkování - není co dodat, jen to je to se jaksi rozjelo. :-)

Sládly by do balad - no jo, jsme přeci multi kulti civilizace. :)

Magnum vs. krabicové víno - okusil jsem obojí a obé má svůj půvab. jinak každému dle jeho gusta.

Závěrečná řeč moc nezaujala, mágové taky příliš ne...

Firma na zážitky - syndrom vyhoření. ferrari s 2 r, pozn. aut.

a ti tuláci - taky znám, moc dobře.

 

Čtivé, hravé, zábavné. Za plný počet. ;-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru