Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Azulejžu

03. 06. 2016
6
8
1035
Autor
black8

snažím sa nezabudnúť
pri zakladaní zmlúv
pri tých obyčajných
častých rozhodnutiach
na domy zdobené azulejos
na dievča kŕmiace pouličné mačky
na zvedavú babku vykúkajúcu z dvier
na vypraté prádlo v oknách domov
na bom dia a obrigada
hlasný smiech
a silný vietor
my dve
opité portským
alebo vinhom verde
na studený Atlantik
a spaľujúce slnko
na ukulele s úzkym telom
ktoré má quick response
netuším, čo bude zajtra
ale toto už nič neodveje
kdesi medzi riekou Tejo a Douro
vo vlaku na ceste z Lisabonu do Porta
stále začína náš príbeh

 


8 názorů

Kyna
07. 06. 2016
Dát tip

strofy (pořádek) se hodí vždycky, metafory jsou na tobě:) Jinak tu část "bylo to na hovno" jsem viděl v "snažím sa nezabudnúť /pri zakladaní zmlúv /pri tých obyčajných /častých rozhodnutiach" pak vnímám to představování si útěšných obyčejných krásných věcí jako mačky a babky, pak obraz dvou vzdálených slěčen (někde v háji/dáli), které neví co bude, ale jdou za tím. Jak říkám, myšlenka se mi líbí:)

Měl jsem se vyjádřit trochu konkrétněji:)


black8
07. 06. 2016
Dát tip

Ďakujem, Gora, Oldjerry, lawenderr za vaše komentáre, potešili ma. :-)


black8
07. 06. 2016
Dát tip

Kyijna, chvilu som rozmyslala, ze ci je to naozaj komentar k mojmu dielu, ale asi je, lebo tomu nasvedcuju tie spominane chybajuce strofy a metafory. Nehovorim tam vsak, ze bolo na hovno, lebo bolo dobre a sice momentalne nie sme uplne v haji, ale kto vie, co bude zajtra. Ale zase paci sa mi aj tvoja interpretacia. V kazdom pripade dakujem za kritiku. Zobrala som si ju k srdcu a pri dalsom diele som uz dala strofy, len metafory chybaju. Mozno nabuduce.


Oldjerry
04. 06. 2016
Dát tip

Trochu exotiky neškodí a Portugal je pro mne exotika... (:-D  co se týče díla, to můžu. Jeto báseň v próze, která mohla být napsaná klidně jako jedna věta, ale je pravda, že je takhle  trochu významově rozdělená a přehlednější *


Kyna
03. 06. 2016
Dát tip

Buď prosímtě milej na čtenáře a rozděl to do strof, aspoň do dvou, když ti vprostřed začíná jiný dějství.

Taky je to volnej verš kde můžeš použít prakticky jakýkoliv slova, a ty nepoužíváš metafory a jedeš na sílu suchýho faktu? Samozřejmě že nevadí že nepoužíváš všechny estetický prvky a snažíš se být minimalistou, ale minimalistický to není, protože je to dlouhý.

Zkráceně říkáš "bylo to na hovno, tak sem si představoval jak to bylo dobrý, a teď sme někde v háji, nevím co bude a dem dál do háje" - Tahle myšlenka je dobrá, ale to zpracování je nuda, neužil jsem si to, bylo to jako povídání si s kamarátmi pri pauze na fajčenie. Poezie tam je, ale musí se pracně vytáhnout.


Gora
03. 06. 2016
Dát tip

Líbí se mi příběh začínající zas a znovu...pěkná poezie.../T.


lawenderr
03. 06. 2016
Dát tip

voňavý obrázek ... pro mě moře slunce smích a vůně divoce rostoucího oregana .. třeba jsem se netrefila, ale i tak ... poezie:)*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru