Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Holan na korze

04. 06. 2016
8
13
1599
Autor
Movsar

Záznamy ze sobotního deníku, 4.6.2016.

Sídliště o polednách

Sídliště. Do ulice svítí slunce, maminka sedí na zábradlí, před sebou kočárek. Tulák vybírá popelnice. Těm několika pozůstalým keřům odrůstá květ. Z otevřených oken cinkají lžíce, polévky byly nality, není cesty zpět.


Ona je hipster

Ona je hipster. Má krátký vlas, černý brejle, hubené tělíčko a na něm spoustu modrých obrázků. Možná má i obrázkový hlas. Jenže mlčí, hipsteři nejspíš netrpí samomluvou.


Ženské domovy

Ženské domovy. Jak slastně to tam muselo vonět, když ještě sloužily svému původnímu určení. Vonnými mastmi a potem to tam vonělo, prostě hříchem. A když se zhaslo, nenasytným smíchem.


Womanizer

Na dveřích smíchovského sexshopu nabízejí zvláštní věc – womanizer. „za 60 vteřin jste v ráji.“ Je to sice dražší a pomalejší než nitrožilně aplikovaný heroin, zato to je plně elektronické. Možná je to dokonce kompatibilní s ajfonem. Vy ještě nemáte womanizer?!


Japonci

Japonci se vrhají na památky jako piraně. Na starém kameni si ale vylámou zuby. A dentisté v nonstop klinikách už si rovnají šitíčko. Nebude trvat dlouho a recepční zavolá intercomem: Šéfe, jsou tady Japonci! A šéf se zazubí pod rouškou, jako že tohle je to pravé pojistné štěstíčko.


Tuňák

Na piazzetě Národního divadla jsem pojedl těstoviny a tuňáka z konzervy. Ještě nedávno si plaval vodami u Martiniku a já ho teď doslova sežral v kamenném údolí novorenesance. Ta pompézní stavba ani její dějinný význam nic nezmění na barbarské povaze mého činu. Člověk je ještě příliš mladá (rozuměj hloupá) bytost a staré umění má ten fakt jen maskovat.


Území vypáčených zámků

Všude křičí děti. Rodiče jsou vyzbrojeni tautologií jsou to děti, již je třeba pro správný účinek pronášet za pokrčení ramen. Uším ten argument neuleví. Nám ve školce říkali: Ústa na zámek. Moderní výchova je patrně územím vypáčených zámků. 


Co ještě svede (spojit) národy

Kolem prsou si uvazuje šátek. Proti tomu by patrně naši antiislamisté neprotestovali. A v tramvaji si pak líčí své velké oči a ten šátek se jí sune dolů a z výstřihu se rázem lesknou dva kopečky něhy. Ta scéna bere všem vyznáním a názorům prim, namístě je náhle jen pozornost a erotický rým. Aneb co ještě svede (spojit) národy. 


Holan na korze

Pýcha ženy, ať němá nebo sdílná, má vždycky ústa v pohlaví. Tak pravil Vladimír Holan. Na Příkopě, korze rozpučelém pýchou a pohlavím, mistrova slova ožívají důkazem.


13 názorů

Movsar
29. 07. 2016
Dát tip

díky, hugo. a co že do takové minulosti?


Hugo
28. 07. 2016
Dát tip

 To je pane deníček ....území vypáčených zámků....no a mistr pan Holan.... pobavilo, pohladilo...tip


Movsar
05. 06. 2016
Dát tip

tak to tam máte taky poetické. budu se muset někdy vypravit na miniaturní inspekci. je to pro mě neprobádané území. díky.

:-) to se povedlo, mk.

 


MKbaby
05. 06. 2016
Dát tip

Womanizer by mohl být i známý bavič Izer přeoperovaný na ženu :-)


Pootevřeným  střešním oknem v ateliéru se nese hovor lidské masy jako hukot příboje a do výšky, jak rybky nad hladinu, vyskakují hlásky dětí.

Tak vypadá sobotní odpoledne u naší hospody. Tady je sice pro mnohé ta rajská zahrada, ale nejlépe se sem  dojde pěšky nebo dojede na kole.

I severní Praha má svůj venkov, kde to za teplých večerů zní cinkotem sklenic a vůní klobás.

/T


Movsar
04. 06. 2016
Dát tip

vidíš, lnice. to bych měl zúročit u psychoanalytika a nalézt v tom nějaké potlačované trauma. :-) a nebyli jste dívčí třída a pan učitel měl dívenky tuze rád?


Lnice
04. 06. 2016
Dát tip

vám říkali ústa na zámek? nám říkali pusinku na zámeček.-)


Movsar
04. 06. 2016
Dát tip

slast nezná vyvolených, aleši. na netu budou nějaké recenze, možná i srovnání cen na heurece.


k mému údivu je womanizer určen ženám...žeby nějaký protiklad feminizeru?


Movsar
04. 06. 2016
Dát tip

tak jsem rád, že jste tím sobotním městem prošli se mnou.


Kyna
04. 06. 2016
Dát tip

1. mrazivé, 2. mrazivé, 3. mrazivé, 4.-6. :D, 7. mrazivé, 8. touché, krásné i smutné, 9. mistr Holan?.. mistr HOLAN!!! 

Vzbudil si ve mě opět potřebu sounáležitosti, začínám tě snídat:)


Kyna
04. 06. 2016
Dát tip

1. mrazivé, 2. mrazivé, 3. mrazivé, 4.-6. :D, 7. mrazivé, 8. touché, krásné i smutné, 9. mistr Holan?.. mistr HOLAN!!! 

Vzbudil si ve mě opět potřebu sounáležitosti, začínám tě snídat:)


Gora
04. 06. 2016
Dát tip

Movsarův svět, v němž se pobavím a zasním a žasnu:)))                  /T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru