Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ženský kosmos

05. 06. 2016
10
6
1169
Autor
Movsar

Lodě bláznů 21. století

Televize je plná neurotických lidí. A ti, co neurózu skrývají, kladou neurotické dotazy: Zvládne Česko migrační krizi? Kde je hranice svobody slova? Je Petr Kramný vinen? Na úsvitu novověku by nejspíš všechny ty mánické postavy nasadili na loď a vydali širému moři. Říkalo se tomu lodě bláznů a ne vždy to byla jen alegorie. Ovšem nebylo jich tolik. To dnes by vydaly na celou flotilu. Vyjížděla by odněkud zpod Kavčích hor a brzy by po proudu vydala na celou migrační vlnu. 


Ženský kosmos

Jeden z aforismů Karla Krause: Kosmetika je nauka o ženském kosmu. Procházím kolem Sephory a táhne mě to jako plukovníka Romaněnka do černých dálav nad Zemí. Ty ženy tam vůbec nepřipomínají zelené mužíčky, snad ani ony mě tak nevnímají, přeji si. Sošné Afrodity a Heleny s višňovými rty a bezvadnou frizúrou. A kolem všechna ta zrcátka, co jich tolik není ani v ptačí voliéře, a parfumy a krémy na všechny části těla a na každou hodinu dne a noci. A ty krásky se smějí a já jsem v jejich moci.


Kateřina a její hosté

Je sobota před půlnocí a v televizním studiu nedaleko odsud zpovídá Kateřina Brožová své hosty. A protože jde do finále, otázky skládají účet rafinovanosti: Jaká je vaše oblíbená barva? Host (žena) odpoví, že růžová. „Ale jako taková ta tělově růžová,“ dodá. Kateřina se tváří vážně, téměř jako by předsedala jednání OSN v předvečer atomové války. Pak ale odlehčí, když se kousne do spodního rtu. A divák konečně pochopí, že ta otázka byla směřována jemu: Jakou bys chtěl, aby mé kalhotky měly barvu?


Životy těch druhých

Nejpitomější z melodií. Tak právě ta prořízla ticho, v něž se vzalo noční sídliště. Někdo někomu volal, jako že už je dlouho sám. A volaný to nevzal. Třeba mu sešlo na tom tichu kolem, třeba chtěl být chvíli sám. A muži se sluchátky, na služebně daleko odsud, zklamaně pokrčili rameny. Jaká je jejich samota? 


6 názorů

Lakrov
08. 06. 2016
Dát tip

Tenhle text je spíš k zamyšlení než k počtení, napadá mě po prvním odstavci;  nemohlo by být z takové lodi vedeno televizní vysílání? Aspoň TV Nova...  ...Ženský kosmos... i ...Kateřina a její hosté... s tou TV-lodí trochu  souvisí. Jen ...Životy těch druhých... jsou o něčem úplně jiném.  


1. a 3. bych z důvodu společného tématu sloučil do jednoho odstavce. Až na poslední velmi čtivé zábavné zdařilé. Obrat "v něž se vzalo noční sídliště" jsem nějak nepobral ale celkově je to mnohem slabší než předchozí témata.


agáta5
06. 06. 2016
Dát tip

jaká je jejich samota?  hm... otázka věru na tělo :))


 Pěkná témata jsi vybral. Je to vtipné a píšeš s nadhledem a přehledem. Moc se mi to líbí.   /T


MKbaby
05. 06. 2016
Dát tip

Pořady o vaření a Kateřina Brožová v televisi - to je totéž, za tím stojí stejní lidé :-)


Gora
05. 06. 2016
Dát tip

Flotila bláznů vyplouvá...smích Afrodit...rafinovaný skus...samota.../T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru