Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nedočkavá ouvertura

10. 06. 2016
7
13
1524
Autor
Movsar

Nedočkavá ouvertura

Je skoro půlnoc a od Eiffelovy věže burácejí beaty. Tady se mejt nikdo nepůjde a ty tisíce laserů jen tak nepozhasínají. Dýdžej celebruje zábavu den před mistrovstvím světa v kopané. Nedočkavá ouvertura. A slouží čelem k lidem, po vzoru moderní liturgie, společenství stolování.

Kamera zabírá dav: tváře vytržené euforií. I tady nalezneme paralelu. Nabízím tuto: chrámová síň a na chladné zemi křižáci, v kajícném gestu se plazí k oltáři. A vitrajemi padající světlo světa a nekonečná vůle těch mužů vysvobodit Jeruzalém.

Paralela. Tak ostře nasvítí pravdu doby, že ani milion laserů dýdžeje to nedovede. Ach, jak jsme tento svět učinili ubohým…


Noc kostelů

Noc kostelů. Stačí vyťukat do displeje a ono už to člověka navede. Vyberou si lidé podle webové prezentace kostela? Předpoklad: dokonalé fotografie; co nejméně textu; nenáročný program; dobrá restaurace poblíž; dostupné parkoviště; a hlavně – žádné křesťanství! Vítejte v éře prázdnoty.

 
Highway to hell

Po silnicích kloužou stovky tisíc aut. To ovšem jen na poměrně malém okrsku Země, na dalších to jsou další stovky tisíc aut. Highway to hell.

Dříve byla notorietou domácnosti, člověka televize. Kdo neměl televizi, byl považován za nesvéprávného. Postupem času, zejména s růstem internetu se vazba mezi člověkem a televizí oslabovala až k bodu, kdy již veřejné mínění absenci televize nestíhá cejchem podivínství.

Na místo televize v době demokratizace luxusu (Lipovetsky) nastoupila hypotéka a automobil. Hypotéku nyní nechme stranou, automobil jako nesporně větší zlo dostává přednost. 

Kdo nemá automobil, jako by nebyl svéprávný. Zkuste někde pronést, že nemáte auto; a zkuste tu zprávu tuplovat tím, že ani neřídíte. Je to velmi exkluzivní zkušenost. Zažijete kainovské vyloučení, od nyní jste mimo společnost. Anebo bychom mohli citovat Agambenem oživený římsko-právní pojem homo sacer. Ve veřejném (ne)rozumu je postava neřidiče minimálně podezřelou. A zbývá se ptát, co si myslí žába, která takovému rozumu sedí na prameni. Tak třeba:

Automobilový průmysl je pilíř současného kapitalismu, fetiše HDP a pohádkových zisků postfordovských magnátů. Je tou žábou nenasytný průmyslník?

Automobil je spolehlivě nejluxusnější z věcí, ani za diamanty od Cartiera v konečném důsleku nedáte tolik. Mnozí, jen u nás průměrně tak čtyři lidé denně, zaplatí dokonce životem. Je tou žábou touha (po luxusu)?

Automobil je když ne synonymem rodiny, tak alespoň jejím nezbytným příslušenstvím. Dokládám: Jednou jsem dostal otázku, jak bychom to dělali (myšleno ona, já a potenciální děti), když by bylo třeba odvézt ráno jedno dítě do školky, druhé do školy a pak odvézt sebe do práce k vygenerování dostatečných prostředků na příští cestu do školky, školy a práce. Je to žábou mocný hlas druhu?

Nevím, možná je to, jak už bývá, spojení všech možných důvodů. Třeba někdy příště, až se mi dostane únavné reakce na mé vozuprosté žití, jen řeknu: Sedí ti žába na prameni rozumu. Kým je ta žába? A třeba se něco dozvím. 


13 názorů

Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

tak jsem měl tu nedočkavost dát i do automoto miniatury. :-) přimlouvám se, abys to zkusila. přimlouvám se za gaiu.


Lnice
13. 06. 2016
Dát tip
Ráda bych se obešla bez auta...i když mě řízení baví...ale pak by musela jedna půl hodina trvat alespoň dvě hodiny...:(tak třeba jednou zpomalí můj svět nejbližší a s ním zpomalím já, nebo mě přestane potřebovat...

napadlo mě, jestli se do Noci kostelů zapojují i synagogy a mešity? když už je to odpoutané od křesťanství...

nohy, kolo, auto nebo vlak používám podle vzdálenosti, kterou mám urazit. A podle ekonomické výhodnosti.

je fakt, že mám sklon se k lidem, co neřídí, chovat jako charita...připadá mi, že život je pro ně jedno velké dopravní utrpení. Ale je to věc pohledu, možná se oni podobně dívají na mě...


Marcela.K.
11. 06. 2016
Dát tip

Kočkodane, když ono to asi nejde ani občas, viď ;-)

Movsare - není :-) Důkaz? My máme auto už x let a stále svět JE :-)


Movsar
11. 06. 2016
Dát tip

marcelo, z toho mi ovšem vychází tento otřesný fakt: nutnou podmínkou nukleární rodiny je automobil. to ovšem JE konec světa.


okoloidúci
11. 06. 2016
Dát tip

... ako obvykle, čítavé morality, aj keď ponúkajú (trochu) jednostranný pohľad. veď hej, keby neponúkali, neboli by to morality :)

*


Kočkodan
11. 06. 2016
Dát tip
Marcelo, ale vždyť já jsem občas i střízlivý.. ;-)

Marcela.K.
11. 06. 2016
Dát tip

Víš, taky jsme auto neměli...kdysi, dřív jsme měli dítě a druhé bylo "na cestě", když jsme si ho koupili. Tedy - lépe, maminka mi na něj naspořila. Koupili jsme ho za mé "věno". Abych mohla jezdit za mámou. Bydleli jsme tehdy přes sto km daleko od ní a věř, že jet těhotná s tříletým klukem autobusem na vlakové nádraží, tam přesednout, dojet do Pardubic a tam mít jen tři minuty na přestup... jezdili jsme tak domů čtyři hodiny - děs!

Auto je dobré, pokud slouží. Jestli ses jen kvůli tomu na tu "jednou" vykašlal, pak to nebylo zrovna to nejmoudřejší :-) Mít rodinu, znamená umět slevit i ze svých představ. Fakt ale je, že takovou otázku jsme s mým budoucím mužem nikdy neřešili...


Marcela.K.
11. 06. 2016
Dát tip

Kočkodane :-) vzhledem k tvému stavu, si myslím, že je to dobře.


MKbaby
10. 06. 2016
Dát tip
Auto mám, zeměkouli jsem objel už aspoň desetkrát a musím říci, že auto potřebuji, navíc je řízení pro mne relax, což spousta lidí nechápe. Neměl jsem problém ujet i tisíc kilometrů na jeden zátah, jen s přestávkami na výměnu provozních kapalin. Ale je fakt, že lidi jsou dnes líní a když v Praze prší, všichni vytáhnou plechové pláštěnky...

Auto mám, řídím mnoho let a moc těším, když jet nemusím.

Mám nohy a koloběžku. Pak mohu i do lesa. Potichu.     /T


Kočkodan
10. 06. 2016
Dát tip
Tak já to zkusím kváknout: Nemám auto a ani neřídím.

Gora
10. 06. 2016
Dát tip

Všechny tři skvělé. Touha rovná se ta žába, a ty to nemáš lehké:))) /T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru