Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úbytek smyslu

11. 06. 2016
5
8
1166
Autor
Movsar

Úbytek smyslu

Stále více možností a stále méně důvodů k nim. Václav Bělohradský vystihl současný stav úbytku smyslu přesně. Na internetu si člověk může najít simulaci střetu proteinu s protilátkou anebo přečíst rodokmen světové popstar až do páté generace. Je to věc volby. A taky může vykřičet svůj hněv anebo zkontrolovat detailní záběry (jistě v ostrém rozlišení) tisíců genitálií, zda mezi nimi není sousedka. A to je jen síť. Těžko nám nějaká dobrá Ariadna ze tmy labyrintu podá nit. Než jsem dospal tuto nejasnou zprávu o konci světa, miliony lidí si prohlédlo ultrazvukový snímek embrya z produkce Justina Timberlaka. 


Krize představivosti

Slavoj Žižek přišel s postřehem, že současný člověk trpí krizí představivosti. Ve své (ne)systematické kritice kapitalismu tento postřeh aplikuje na stav představivosti politické, říká: dnes si, i díky sci-fi žánru, dokážeme představit, že Zemi obsadí mimozemšťané, ale nedokážeme si představit konec kapitalismu, změnu systému.

Podobnou neschopnost představit si něco docela běžného a vlastně přirozeného, je možné vztáhnout na další fenomény. Nepochybně mezi ně patří hypotéka, tedy ono tzv. vlastní bydlení, nebo používání automobilu. Oba zatemňující fenomény přitom nejsou než umně provedený diktát shora: hypotéky si vymyslelii bankéři spolu s realitními makléři a masivním braniwashingem se jim podařilo vypálit do mysli prostého člověka názor, že v nájmu je jen nomádem a lepším bezdomovcem; automobily se díky svému zčásti zábavnému charakteru a relativní dostupnosti prodávají samy; stačí jen sem tam do televize vpustit jako heroin do žíly reklamu, v které se pustou pouští prohání nablýskaná závodnička anebo podlehnout idiotickému hlasu manekýn a jejich kopistek, pro něž je drahý vůz fetišem. 

Krize představivosti zasáhla mnoho oblastí. Je třeba čas od času provést jejich inventuru.   


8 názorů

Movsar
18. 06. 2016
Dát tip

ber to, v zájmu zachování sebeúcty, jak chceš


agáta5
18. 06. 2016
Dát tip

:)) beru to jakože to mám v pořádku


Movsar
18. 06. 2016
Dát tip

"ani vlastně nevím, kde tyhle věci lze zhlédnout a určitě ani nechci vědět" to mě vůbec nepřekvapuje


agáta5
13. 06. 2016
Dát tip

Aleši, nepoučen? :))))

já osobně tenhle styl psaní moc nevyhledávám.... čiší z toho taková smutná jakoby prohra... :))

úbytek smyslu má jen ten, co ho hledá na serveru a někde v novinkách.cz třeba ...

já vidím smysl života v tvorbě - jakékoliv a myslím, že není o nic horší nebo lepší než před sto lety... prostě tvořím a seru na pseudogenitálie nějakých sousedek někde na ... já ani vlastně nevím, kde tyhle věci lze zhlédnout a určitě ani nechci vědět:))))

 

 


vzhledem k tomu, že jsem se hypotéčního panictví zbavil v poměrně mladém věku, stihl jsou už tuto rozkož zopakovat podruhé a souhlasím s tebou:

je to zvláštní druh otroctví, ke kterému se otroci zavazují sami a dobrovolně...


Movsar
11. 06. 2016
Dát tip

jsem rád za tu poznámku, evženie, vystihuje slavnou cicerovu definici filosofie jako komentáře smrti.

ponoukám k inventuře ještě za bdělého života. je to má malá služba zemi.


Kolik lidí, si myslíš, že takovou inventuru někdy udělá.   /T

Možná na lůžku v němocnici jim ten čas najednou vybyde. Je tam občas takové divné ticho, jen zavržou kolečka vozíku vezoucího toho odvedle......pak šouravé kroky těch po narkóze, noční kašel a touha po spánku, který nepřichází stejně, jako přátelé.

Sem se nesmí. Konečně jsi sám, tak bilancuj.


Marcela.K.
11. 06. 2016
Dát tip

Nějaká zamračená sobota?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru