Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Toyenka aneb ponížený kýč

12. 06. 2016
3
83
3959
Autor
Movsar

O autorce Toyence, advokátce Samkové a hlouposti a kýči vůbec.

Předesílám, že když slyším jméno Klára Samková, zmocňuje se mě nevolnost. Dryjáčnice, podprůměrná advokátka a ještě horší komentátorka veřejných témat. Ve zkratce, osoba, která neodhadla míru svých možností a v jakési sebereflexivní slepotě ponižuje se kudy chodí. Jsme na literárním webu, tedy citujme Březinu: Nikdo nemůže si trvale přivlastniti více na této zemi, nežli stačí udržet svým duchem.

Téměř bez výjimky, ze zásady, texty nepovedené neopatřuji kritickou poznámkou. Pokud je míra hlouposti ale překročena, stává se to. Tak jedenkrát za rok.

A stalo se to i nyní, u autorky píšící pod nickem Toyenka. Neznám jinou její tvorbu, ale je-li text Tramvaj pod Vyšehradem příkladem, pak není důvod k další ztrátě času. Text je tou nejhorší podobou kýče, jakou si lze představit. Rodička, její zachránkyně a zlý revizor. Klišé v laciném obalu. Minipovídka, už chybně řazená jako úvaha, svou formou a sdělením připomíná dětsky naivní práci. Bazální jazyk, černobílý svět, prosté kulisy a trochu sladké mateřské šťávy na zalití. (Vše na ženě je hádankou. A vše má jediné řešení: těhotenství.) 

To vše by nebylo výjimečným jevem, grafomanie je na internetu rozšířená diagnóza; tato autorka dokonce provozuje jakýsi privátní pozdně dívčí blogísek, aby se, jak grafoman potřebuje, s jejími sděleními seznámil co největší počet čtenářů. To, co zajistilo Toyence první místo v pomyslné soutěži o kýč roku, je závěrečná modlitba: Kdyby tam byla Klára Samková a věděla, co já - věřte, tak ta by se vás zastala. Ona tu kuráž má, ať si říká kdo chce co chce. Jenže máme moc málo lidí, jako je Klára..

Připomněl se mi text Jarka Nohavici Pane prezidente a zvažoval jsem, jestli nemám nechat prostému člověku jeho prostá doufání; vždyť každý z nás je občas tížen slabostí a vydán prostému doufání. A za jiných okolností bych to nechal být, dokonce by mě snad to zoufání dojalo, což je konečně i smysl Nohavicovy písně. Jenže je rozdíl dovolávat se v zoufalství univerzalistických entit, jako je bůh, prezident nebo třeba maminka, a naproti tomu volat po fetiších nejen extremně hloupých, ale i svým způsobem nebezpečných.

A třeba je za tou poníženou a literárně bezcennou adorací jedné špatné advokátky a ještě horší veřejné komentátorky (o myslitelce nehovořím, neboť projev skutečného myšlení v jejích projevech vysledovat nelze) ještě něco jiného. To ale ponechme soukromí psychiatrických ambulancí. 


83 názorů

careful
24. 06. 2016
Dát tip

Zas hledáš chybu jen jinde než u sebe... co stojí za tvým nepřijetím kritiky? Já kritiku příjímám celkem ochotně, nebo se aspoň snažím pochopit, proč se to či ono někomu nelíbí... proč tě tak naštvala ta zmínka o Samkové? Jsi advokát a máš pocit, že vám dělá špatné jméno? Nechápeš jak takovou ženskou může někdo obdivovat...vidíš za tím jen tím jen nějaký podivný feminismus? Jo, já neříkám, že za tím třeba  není...vlastně jsem ani tu povídku od ty toyenky nakonec nedočetla, páč mi přišla příliš hloupá, než abych se tak namáhala...ale uvědom si i vlastní blbost.. to jak teď štěkáš i pod tou mou Redakcí proźy ukazuje jen to, že se snadno urážíš a pak máš potřebu si to vybíjet  a mstít se i dost trapným způsobem... přiznej si to a nědělej to... ušetřil jsi za analýzu...


Movsar
24. 06. 2016
Dát tip

malá rada: zkuste přemýšlet, co je ZA tím vaším nepřijetím kritiky/textu/pamfletu (je jedno, jak se to nazve). takový ponor k příčinám by pro vás mohl být i velkým dobrodružstvím. doporučuji k té cestě vzít průvodce z obce psychoanalytiků. nějakého dobrého. není to sice nejlevnější, ale přinese vám to jistě intelektuální potěšení.


careful
24. 06. 2016
Dát tip

Musím uznat, že dílo té Toyenky opravdu není žádný skvost technicky ani obsahem...myšlenka jejího dílka je imho i lehce zcestná a autorka bude asi i pořádná trubka, ale napsat takovýhle pamflet je fakt trapas, zvlášť pro někoho, kdo se snaží působit děsně na úrovni.:DD


Dívám se, že tady vznikl nový literární žánr, který jsem zatím na ostatních literárních webech neviděl. Napsat co nejhorší věci o autorce a o jejím literárním díle. Opravdu zajímavé. Tak o jakém nešťastníkovi bude další dílo? A kdo bude autorem? Hrůza.

Na druhou stranu jsem docela dostal chuť si od Toenky to zmiňované dílo přečíst, abych mohl posoudit, jestli je opravdu hrozné, jak tady tvrdí uživatel Movser, či není. Jsem zvědav.

Od tebe jsem Movsare už pár děl četl, některé se mi docela líbily, ale tohle neminím komentovat.  

Jediné, co mě zaujalo, byly komentáře pod dílem. Zvlášť ty smazané. Ach bože...

 


careful
24. 06. 2016
Dát tip

Jasný...klidně si to použij...a taky se nad sebou pro blaho okolí trochu zamysli...kritizovat a hlavně napadat ostatní ti jde velmi dobře...mně sice taky, ale já se přitom snažím být přísná i na sebe... ty se chováš  jak pořádný hovado, ale sleduješ to podle všeho u všech kolem jen u sebe ne (tedy aspoň tak zdárně působíš).


Movsar
24. 06. 2016
Dát tip

zajímavost dost nepěkného typu. s dovolením takto nazvu, pokud se zadaří, některou z dalších miniatur. díky.


careful
24. 06. 2016
Dát tip

...uff..Movsare..koukám ještě , žes ty komenty i poměrně zajímavě promazal...nebo jsi to nebyl ty? Byl, že ?

Prosím tě, chlape, běž si někam vyzpytovat své dost ošklivě zanešené svědomí a takovýhle věci už radši nepiš... i když jsou to jediná tvá díla se zajímavým obsahem, je to zajímavost dost nepěkného typu.


careful
24. 06. 2016
Dát tip

...jinak fakt krásné komentáře tady... kdo si to tu pročte, musí mít o místní osazenstvu hned ten nejjasnější obrázek, co může mít:DD


careful
24. 06. 2016
Dát tip

...jinak lidé jako jsem já, nebo Zdenda, nebo třeba i ten příšernej rádobyšerif a guru správného chování Stvn jsou většinou takové povahy, že používají jen svůj vlastní nick... alespoň o sobě to vím naprosto jistě.:)


careful
24. 06. 2016
Dát tip

Ty budeš asi fakt nějaký advokát... na tu Toyenku (to dílo) se podívám. Moc nechápu tyhle tvé spisovatelské výpady proti jiným autorům... nedá se to nazvat ani pořádným dílem, je to pamflet... já chápu, že se ti něčí dílo nelíbí, nebo třeba uráží tvůj vkus, nebo názor, ale proč ten svůj názor nenapíšeš v komentáři... proč píšeš takovéhle  pamflety?...kdyby parodie, tak neřeknu, ale tohle na mně křičí: Někdo mi přišlápl kuří oko, tak ho rádobychytře sejmu...


Movsar
14. 06. 2016
Dát tip

tak já jsem směr diskuse neurčoval, ta dostala tón s první falešnou slzičkou a pak už byla celá mokrá. případně dotěrná, útočná, banální atp. byla moje chyba, že jsem "taký dobrý" a nechal se vtáhnout. měl jsem nechat za sebe hovořit text a víc nic. 


Movsar
14. 06. 2016
Dát tip

přestože jsem se zařekl, že už se nenechám vyprovokovat k reakci, poslední malá, mentorská: 

diskuse tady skutečně neprobehla. bylo to spíš poplakávání nad osobou, do níž se dotyční projikovali. plakali tedy sami nad sebou, a tím kritickému textu dodali nejlepší důkaz o existenci kýčovitých postav. neboť sebelítost, jak nad ní často a výstižně přemýšlí kundera, je příkladem kýčovitého životního postoje.  

diskuse, jak víme od gadamera, je takové vedení řeči, kdy se dozvíme něco, co jsme nevěděli, nečerpáme z předem připraveného. smazal jsem vulgární koemntáře a pak dva, které byly natolik prázdné (admin) a kolovrátkovitě opakující se (okoliudici), abych dotyčným jednoduše sdělil, že netřeba dále navršovat banality. bylo to tak trochu z pohodlnosti, nechtělo se mi dokola opakovat, co jsem jim už sdělil.  


kuča
14. 06. 2016
Dát tip

Já vám nevím. Už poněkolikáté se ozývám se stejnými slovy - přece je Písmák od toho, aby si každý psal, co uzná za vhodné. 

Jestli je to naivní, hloupé, chytré... Co se mi nelíbí, to nečtu. 

A kdo jsem, abych soudil? Kvalitní kousky si jistě čtenáře najdou, ty ostatní též. Vedle náboženských traktátů vždy existovala červená knihovna.

A občas se kritéria kvality rapidně mění - van Gogha měli kdysi všichni za mazala. Takže - proč se rozčilovat? Nech brouka žít.


okoloidúci
13. 06. 2016
Dát tip

... rozumiem, kritiky sa bojíš ako čert kríža.


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

tak to jsem si oddýchol.


okoloidúci
13. 06. 2016
Dát tip

hm... tým si sa u mňa definitívne odpísal. 


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

kdyby si zvolil chačaturijana, aspoň bychom si mohli myslet, že se vyzná v hudbě, když už nic jiného.

smazal, splňovaly kritéria spamu.


okoloidúci
13. 06. 2016
Dát tip

Movsare, zisťovacia otázka: komenty Admina A z 20:22:08, okoloidúceho z 20:27:54 a Movsara z 20:30:43 si zmazal ty? alebo Admin A? vopred vďaka za odpoveď.


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

:-) pobavilo mě to jeho (adminovo) naivní pojetí pojmu politika. pod jakým nickem píše? ať si udělám obrázek i o jeho literární síle.  


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

a copak jsem řekl, že to vyvozuji z toho jejího výkřiku?


okoloidúci
13. 06. 2016
Dát tip

Movsare, vysvetli prosím: ako sa dá z prirovnania Josephiny „movsar je stejně dobrý literární kritik jako Samková advokátka“ vyvodiť, že „zastává tu nejnižší formu feminismu“?


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

aby bylo jasné i náhodnému čtenáři: josefina zastává tu nejnižší formu feminismu. resp. feminismus v uvozovkách, protože žádný žádné feministické hnutí se k tomuto pojetí, tedy primitivní apriorní averzi k mužům, nikdy oficiálně nehlásilo. jde spíše o jakousi pračlověčí tendenci odmítat cizí a pro přebytek energie s tím i bojovat. takže proto má poznámka. prostě josefina se rozhodla vrátit po domnělém, jí vždy za vším tušeném, útoku na ženy, vám všem narušenou hrdost. a ono je to úplně jinak. jen dál, josefko, bojuj, bojuj. ale zkus to nějak důmyslněji než kyjem.  


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

josefino, připomnělas mi vtipnou (a ironickou) reakci mezi dvěma znesvářenými rappery. ali na adresu rytmuse rappuje: patriku, všem romům hrdost jsi vrátil.. tak nějak, ano, josefino, všem ženám hrdost jsi vrátila. :-) jinak jsi ale neřekla nic.


Josephina
13. 06. 2016
Dát tip

mám obavu, že movsar je stejně dobrý literární kritik jako Samková advokátka ...


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

lalula? careful? něco mi to připomíná. každopádně tyoenka nebudeš. ostatně ta má napilno se šplháním se do .. samkové. (abych taky byl světový a přidal nějakou tu vulgaritu.) 


okoloidúci
12. 06. 2016
Dát tip

... oceňujem, že Zdenda už nie je redaktorom písmáku. a som rád, že svojimi vulgarizmami už reprezentuje len sám seba. 


kritizovaný text nijak nevybočuje z obvyklých písmáckých mezí. Sice poněkud adoruje doktorské (lékařskou a právnickou) profese - mnoho pasažérů by přeci mohlo zvyšovat svou důležitost tvrzením, že jedou do práce, jako ta "doktorka" - ale každý má nějaké své priority...

Pokud tě, Movsare, popuzuje Samková, netřeba si vylévat emoce na Toyence.

 


Movsar
12. 06. 2016
Dát tip

lalulá byl trochu jiný případ. jinak, proto tady ta rubrika je, aby si lidé sdělili své dojmy nad podivuhodnými počiny.


Movsar
12. 06. 2016
Dát tip

okoliduci, souhlasím, že jsem se nechal unést a místy to je mírně emotivní. a proptože jsem si vytyčil hranici deseti minut, neboť více času pro něco takového by byl lusxus, už jsem nestihl text česat.

za přesah do sféry model, o něž autorka svůj text opírá a jako laciné sklíčko z poutě ji - samkovou vsazuje do své břečky, si naopak stojím.


jen dopovězením - šlo mi spíš o to pochopit důvody vkládání podobnejch děl, když není to tímhle způsobem poprvý (viz Lalulá) 


okoloidúci
12. 06. 2016
Dát tip

movsar, váhu tvojej kritiky (u mňa) znižujú mimoliterárne hodnotenia diela a autorky („míra hlouposti“, „grafomanie“, „privátní pozdně dívčí blogísek“). do žánru literárnej kritiky mi „nesedia“ ani ostré slová na adresu Kláry Samkovej.


Gora
12. 06. 2016
Dát tip

Saoirse: první vstup na scénu urážkou kolegů, tomu říkám správné vnímání slušnosti


na honění trika už síly nezbejvaj, už tak má levačka na kahánku,

ale něco se dozvíš opravdu jen po zeptání se...


Gora
12. 06. 2016
Dát tip

Zdenda: já si taky honila triko a nic?


Gora
12. 06. 2016
Dát tip

Movsar: já to tušila:)


Movsar
12. 06. 2016
Dát tip

pod "dílem" nevisí proto, že autorka je ducha natolik mdlého, že namísto pokusu o odpověď nelibé komentáře maže. a jinak, prosím, k věci.

goro, saoirse samozřejmě není nikdo jiný než autorka. :-)


Gora
12. 06. 2016
Dát tip

Saoirse: díky...tvá čerstvá registrace zde bude velkým přínosem...


nerozumím tomu, proč tenhle text nevisí pod komentovaným dílem, proč si z něj jeho autor vytváří osobní honitričkovej elaborát v oboru tréninku zepsutí čehokoliv mimo jeho vkus


Honzyk
12. 06. 2016
Dát tip

:P souhlas:))  *


Movsar
12. 06. 2016
Dát tip

sorry, marcelo. byl jsem si vědom toho, že daní za můj text bude reklama; neboť jak známo, i špatná reklama je reklama. 

zdendo, každý máme nějaký vkus. někdy je to věc neuchopitelná a lze se o něj přít. jindy má své etáže, které se utvářejí tím ,co jsme četi, čemu jsme porozuměli, v čem jsme vyrůstali a do čeho vrůstali. pokud máš pocit, že ten blábol o tramvaji je "super" (ostatně zhodnocení "super" možná je taky příznačné), pak ti přeji, ať v budoucnu narážíš už jen na lepší četbu. a jsem přesvědčený, že to tak i bude, protože horší to být nemůže.  


Marcela.K.
12. 06. 2016
Dát tip

Souhlasím ...jen, kdybych nečetla tebe, ten článek bych minula a ušetřila několik minut ;-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru