Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Toyenka u Mamkové

13. 06. 2016
2
48
2880
Autor
Movsar

Je tato povídka klíčová, anebo jsou veškeré podobnosti čistě náhodné?

Stává se, že prostý obdiv přeroste v touhu po blízkosti. A tak Toyence už nestačilo žít v úkoji enigmatického sousloví vzdálenému nablízku, ale chtěla blízkost svého fetiše prožít. Ostatně nebyla než nejnižším produktem doby na pro-žívání, lépe u-žívání postavené.

A tak jednoho rána zaklepala na dveře advokátky Klády Mamkové. Pohledy žen se prvně spojily. Ptáte se, zda to jiskřilo jako na Lesbu za časů Sapfó? Nejiskřilo, neboť v advokacii není na lásku čas, stejně jako na ni není čas v provozem upachtěné Praze.

Já, já bych u vás ráda vykonala koncipienturu, vykoktala Toyenka ve dveřích. Robustní žena se na podívala úkosem a odvětila: A vzala jste si na tu tůru svačinu? Po tom, co jsem si nechala podvázat čepec, báchor i knihu si neberu servítky! Zakoulela očima a dodala, že by nepohrdla ani turistickým salámem.

Obě ženy se přemístily do kanceláře. Toyenka si všimla plakátu svalnatého muže na zdi a v rámci slušnostní konverzace úvodem poznamenala: To je ten Arnošt Švajceneger, viďte… Kláda si ji přeměřila, jako si měří mistr světa v desetiboji okresního cápka a jen se ušklíbla. Další chvíli pak advokátka zírala do papírů adeptky. Vždyť vy nemáte ani střední školu, osobo! křikla. Pak ale narazila na sjetiny článků z internetu, oslavu mohutností ducha advokátky, servilní motivační dopis svého druhu. A ano, hned bylo líp!

Tak to nějak zařídíme. Vy byste chtěla nastoupit zítra, to ale nestihneme, v Plzni to bude nejdřív za dvě neděle, informovala už s výrazem mírné blaženosti v mezích zákona Kláda Toyenku.

Zavolám Milanovi a zkusím to domluvit na ten tejden, ale neručím za to. To víte, po té šťáře to tam mají horký. Možná kdybyste napsala nějaký ten sladký slint i o něm.. možná.., loučily se ženy ve dveřích.

Sotva Toyenka doma zapnula počítač, už smolila další díl blahořečení paní Klády. O čem bude tentokrát? To sama neví, srdce jí bude napovídat. 


48 názorů

Lakrov
14. 06. 2016
Dát tip

Nevím, kdo je Toyenka ani Kláda Mamková, takže smyslu téhle povídky nerozumím.  Jediné, co mi z ní tedy utkvívá v paměti,  je narážka na plzeňskou právnickou fakultu.  Omlouvám se, jestli mi při čtení něco uniklo.  


Pokud se mi něco nelíbí, nebudu se k tomu vracet ani vyhledávat další díla.

Pražské postřehy mám ráda a jsou pro mne přínosem. Až tu budou, ráda se připojím s komentem.


Lnice
13. 06. 2016
Dát tip
Já do problému Samkové nevidím...blog hledat nebudu,i z časových důvodů...tak se těším na tvou tvorbu, příště:)

Marcela.K.
13. 06. 2016
Dát tip

No, jestli bylo Tvým cílem zvýšit dotyčné čtenost ;-)

 

Já většinou, co komentuji zároveň i tipuji. takže už to mám víceméně takový automatický klik při odeslání. Někdy tipuji i bez komentu, ale málokdy komentuji bez tipu... tak si to zanalýzuj ;-)


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

20 minut není moc a vcelku mě to bavilo, tak asi tak.

institut nechtěného tipu by stál za analýzu


Marcela.K.
13. 06. 2016
Dát tip

Jsem ti tam omylem cvakla i tip...to jsem tentokrát fakt nechtěla, ale je to v podstatě jedno :-)


Marcela.K.
13. 06. 2016
Dát tip

já nevím...tohle mi přijde zbytečný, navíc, a krade mi to čas.

U té kritiky jsem tipovala, protože ten blog je fakt děsnej. Koukla jsem tam asi na tři články a to se fakt nedá...

Proč, Movsare, utrácíš svůj čas s někým, kdo za to nestojí? To si raději sednu na terasu a budu koukat na nebe ;-)


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

ale vždyť já vím, že to zapadne. ostatně, mám rád vattimův aforismusm ,že Západ je místo, kde zapadají všechny ideje, a tak ho směle přijmu i na ten protesttext. je úkolem západního člověka, aby pečoval i o zapadání svého hněvu.


lawenderr
13. 06. 2016
Dát tip

jsi pěkná jedůvka, Movsare:) Nevím, kde se to v tobě bere, utápět se v hloupostech ... takových povídek vzniká spousta ... nevynikneš, nepronikneš, zanikneš:))) Napiš zase nějaký postřeh ze stověžaté - to je originál Movsar:))*


ano, i tenhle martin si svou svobodu slova zaslouží :o)


Gora
13. 06. 2016
Dát tip

okoloidúci: vážím si tvého názoru. Citát se vztahoval k předchozí diskusi Aleše a Movsara o působení zla ve společnosti. V parodii autora nevidím nic špatného, proto jsem dala tip. A zdali se Toyenka něčím provinila, nevím, nejsem soudce. Jen projevuju své mínění.


okoloidúci
13. 06. 2016
Dát tip

„na rozdíl od nich si nemyslím, že tento virtuální prostor neunese jedno dílo z kategorie kritika nebo jiné navíc“??

nj, útok-útěk.


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

no jo, aleši, to tam nebyla tvá chráněnkyně, ale jen martin houžvička, nebo jak jsem ho pojmenoval.


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

uzavírám diskusi a vyzývám, i s ohledem na to, že jsme na literárním serveru, nikoli na parlamentich listech, aby mi zájemci sdělovali své dojmy prostřednictvím literatury. na rozdíl od nich si nemyslím, že tento virtuuální prostor neunese jedno dílo z kategorie kritika nebo jiné navíc. takže nebojte se, místa tady je dost. a na čas se nyvmlouvejte, já si na to taky vytyčil v prvním případě 10, v druhém 20 minut. "to dáte!" :-)

tedy: diskusi ji ž prohlubovat nebudu, ale rád si přečtu názory vtělené do literárního útvaru.    


mlhavě si pamatuji, že postava mamkové už se někde u tebe dřív vyskytla. Můžu se mýlit...

ale tenkrát v tom bylo víc nadhledu...


okoloidúci
13. 06. 2016
Dát tip

Movsare, v čom vidíš orodovanie za Toyenku?

a hodnotenie „nelíbí se mi tenhle tvůj text“ je „projevem intolerance vůči tobě“? zaujímavá interpretácia :) 


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

okoliduci, přece promluva není jen přímá. to, co tady děláte, orodování za ni, je nepřímým projevem intolerance vůči mně. ale mně to nevadí. :-) aspoň se něco děje.


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

ono prostě zdání klame. a jak napsal nietzsche: vše, co je hluboké, miluje masku. nejhlubší věci dokonce pociťují nenávist vůči obrazu a podobenství.


gabi
13. 06. 2016
Dát tip

božechráň, to nechcem, len sa zabávaj...kto ťa zabaví, ak nie sám :)


okoloidúci
13. 06. 2016
Dát tip

Movsare, to, čo som tu na k Tvojmu článku napísal, sa dá zhrnúť do vety „nelíbí se mi“. právo napísať ho tak, ako si ho napísal, Ti nikde neupieram.


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

díky, gabi. napsal jsem si ty dva texty tak trochu pro vlastní pobavení. chcete mi snad někdo v době chronické zábavy (enjoy it!) upírat právo na zábavu????


Movsare, poněkud přeháníš. Máš stejnou svobodu slova,  jako Samková.

Ale stejnou svobodu slova mám i já, tak jsem vyjádřil podiv nad tím, jakým směrem si odbočil ze svých "zápisků městského chodce". Tím ti ale nijak neupírám, abys po té cestě dál šel.


gabi
13. 06. 2016
Dát tip

hm...už druhý deň si hovorím - toto je Movsar??? rada som si chodila čítať tvoje momentky, zachytené okamihy, zvykla som si aj na hodnotiace články, tvoje postoje k súčasnému dianiu...ale takéhoto ťa nepoznám...nebolo by vhodnejšie komentovať toyenku pod jej textami na blogu ako ťahať to na literárny server? ten jeden text, čo šupla aj na písmák, si myslím, že sa dal prehliadnuť


agáta5
13. 06. 2016
Dát tip

blbý lidi jsou a budou, s tím bohužel nejspíš nic neuděláme... ani osvěta nepomůže ani se to nedá utopit ... vzdělání, to je to, co nám chybí a pak pokora .. nejspíš to budou za chvíli cizí slova ...

 

 

 


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

protože já přece nikde nenapsal, aby jí blokovali přístup na pismak.


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

jedinečně jste si oba svými posledními příspěvky vyťali vlastní políček protiřečení. tedy ty dvě individua mohou říkat, co chtějí, a já ne? protože vaše komentáře dost zjevně útočí na mou svobodu projevu.


okoloidúci
13. 06. 2016
Dát tip

Movsare, čaro / prekliatie slobody slova je, že každý MÔŽE písať, ako chce a vie. jediné, čo MUSÍ, je prevziať za svoje slová morálnu aj právnu zodpovednosť. 


nejsem nekrickým obdivovatelem mamkové, jsem pouze nekritickým zastáncem svobody projevu. Pokud mamková (nebo kdokoli jiný) provádí něco nezákonného, nechť je po zásluze potrestána. Ale říkat si může co chce. A případně za to sklidit nesmlouvavou kritiku.

 


okoloidúci
13. 06. 2016
Dát tip

Movsare, „Toyenka u Mamkové“ je reakcia na Toyenkine xenofóbne články na idnes-blogu? 


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

zdá se, že tady má mamková své nekritické obdivovatele.


okoloidúci: každý má v sobě jinak nestavené mantinely co ohraničují zlo. Někomu například stačí už jen pouhá existence jiného člověka, aby ho mohl za "zlo" považovat. Bez ohledu na to, co ten "jiný" člověk skutečně provádí.

 


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

trefný citát goro.

okoloiduci, to není jeden článek, nakoukl jsem do linknutého blogísku - hlodýsku a bylo mi špatně. zkrátka: když se tyhle věci šíří jen jako uřvané komenty pod články, ok, ale když si někdo založí blog, aby podobně imbecilní jedince sváděl ke xenofobii apod., tak prostě musí počítat s reakcí. ale pokud budeš mít větší radost, tak přijmi třeba vysvětlení, že jsem si z těch dvou udělal terč prostě arbitrární, jen tak, pro nic za nic.  


okoloidúci
13. 06. 2016
Dát tip

Goro, akého zla sa dopustila Toyenka (pre niekoho slabým / podbízivým) textom? nepreháňame ten boj so zlom trochu?


Gora
13. 06. 2016
Dát tip

Jediná věc je nezbytná pro triumfy zla: aby dobří lidé nic nedělali /Burke/


okoloidúci
13. 06. 2016
Dát tip

„pokud někdo šíří nenávist ... pak je třeba vracet stejnou mincí. i když doufám, že úplně stějná není.“

„každý takový obhájce neobhajitelného ale musí počítat s tím, že je potenciálním adeptem na další hlavní roli. :-)“

no pekne, po romantizovaní vlastnej role vyhrážky náhodným okoloidúcim :)


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

no tak vidíš. já ho nepřešel, aleši.


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

i to jsem bral do úvahy, že přijdu o nějaké čtenáře, bylo mi jasné, že sympatie jsou často na zdánlivě slabší straně. tady se potvrzuje: ve slabosti je síla. jen si za ni orodujte. každý takový obhájce neobhajitelného ale musí počítat s tím, že je potenciálním adeptem na další hlavní roli. :-)


pohnutky chápu, sám řeším podobné dilema přímo zde na písmáku...a taky vidím, jak jsou z toho čtenáři na rozpacích.

Když budeme zlo mlčky přecházet, nezanikne, naopak...


okoloidúci
13. 06. 2016
Dát tip

Movsare, aleš to vyjadril aj za mňa. zaujal si ma podnetnými postrehmi a moralitami. články namierené proti Toyenke a Kláre Samkovej akoby písal iný autor a jeho štýl mi „nechutí“.


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

pokud někdo šíří nenávist (a to není citace sakutkové podstaty tr činu, ale pregnantní vyjádření), je mi jedno, zda to je proto, že je nevzdělaný, frustrovaný nebo to dělá s rozmyslem (u obou to je spíše varianta a/ a b/). pak je třeba vracet stejnou mincí. i když doufám, že úplně stějná není.


okoloidúci
13. 06. 2016
Dát tip

Movsare, nemám nič proti predávkovaniu v literatúre, no prečo práve zlo(myseľno)sťou a sarkazmom?


inu, chodím si k tobě počíst zápisky městského chodce...tohle pro mě vybočuje z rámce, jako by ses nemohl povznést nad Samkovou i Toayenku...


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

okoliduci, co ale zkusit předávkování? pročš by se člověk nemohl textem předávkovat? anebo správné dávkování, podle mě jen alibismus farmacie, zakořenilo už i v literatuře?!


okoloidúci
13. 06. 2016
Dát tip

... (pre mňa) privysoká dávka predpojatosti a neprajnosti.


Movsar
13. 06. 2016
Dát tip

agáto, těší mě, že se pro ten text sahá až do tak významného historického rangu.

aleši, poděl se o nevědění.


agáta5
13. 06. 2016
Dát tip

movsare, movsare ... do roka a do dňa ...


Gora
13. 06. 2016
Dát tip

:-)))                                                                                          /T.


no nevim, teda...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru