Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Myelodysplastický syndrom (2. místo v soutěži Povídka měsíce červen 2016)

Výběr: StvN
23. 06. 2016
15
35
2354
Autor
Prosecký

Když člověk přijde do styku s Moravany, pozná řadu slov, k nimž si vytvoří citový vztah. Buď je miluje, nebo nenávidí.  Jedním z mých oblíbených slov je „nechťa“. Pro spoluobčany ze západu naší vlasti musím vysvětlit, že to znamená „nechtě“, prostě přechodník mužského rodu. Tento tvar vznikl nevědomou snahou o připodobnění jiným přechodníkovým tvarům. Mimochodem extrémní podobou tohoto jazykového vývoje bylo tvarosloví použité jednou mou žákyní v písemné práci. Vytvořila totiž přechodníky pro všechny slovesné časy. Pro čas minulý: Byla, bylouc, bylouce. Pro čas budoucí: Buda, budouc, budouce. A pro čas přítomný: Ba, bouc, bouce. Ale zpět k nechťa. Způsobil jsem to doktorce skutečně nechťa.

 

Začalo to mým pozdním příchodem do čekárny dermatoložky. Už léta se zabývám nesrovnalostmi v konkurenčním prostředí na trhu zdravotních služeb. Pro pacienta/zákazníka je základním problémem, že není schopen ve znalosti zboží/služby konkurovat prodávajícímu/lékaři. Pacient by totiž až donedávna musel také vystudovat příslušnou specializaci medicíny. Tak mu nezbývalo, než aby pokorně a s obdivem k doktorovým znalostem v očích vyslechl diagnózu a s uctivým pozdravem odešel do lékárny pro aspirin.

Můj pozdní příchod do čekárny a přítomná fronta mi však poskytly dostatek času, abych se na internetu seznámil s nejnovějšími poznatky k mé diagnóze psoriasis vulgaris. V okamžiku, kdy jsem vešel do ordinace, cítil jsem nebývalou intelektuální převahu, protože nebylo v silách žádného lékaře, aby nastudoval veškeré nejnovější poznatky byť i jen u své specializace, i kdyby nedělal nic jiného a vůbec nespal.

Paní doktorka je drobného vzrůstu, mandlové oči ukrývá za slušivými brýlemi, světlejší vlasy má sčesané do uzlíku a její plášť bývá vždy sněhově bílý.

Sotva jsem usedl ke konferenčnímu stolku, chtěl jsem jí potěšit:

„Vypadáte dobře, paní doktorko, jako byste od mé poslední návštěvy omládla.“

„To snad ani ne, pane Jabůrku, měla jsem úmrtí v rodině a zchudla jsem (Překlad autora: zhubla jsem, ztratila jsem na váze)“.

„Já vás dlouho nezdržím,“ převedl jsem hned hovor jinam.

„Ukažte, jak to vypadá,“ vstala a zběžně si prohlédla ošklivé kožní boláky na mé hlavě, loktech, hrudi, kolem uší i na břiše.

„Tak co vám dáme?“

„Nechtěl bych kortikoidální přípravky, nejvíce mi vyhovoval dichlordyethylsulfid. Dejte mi jenom spiritus saponis kalini.“

„Vy byste byl rychle hotov.“

„Díval jsem se, že výzkum Eli Lilly s tím jejich ixecuzibamem ještě není u konce a klinické výsledky zatím nejsou přesvědčivé. Jaký je váš názor?“

„Přiznám se, že jsem to ještě nenastudovala,“ upadla doktorka do defenzívy, „ale vy máte stejně lehký průběh. Očekávám, že se vám klouby rozpadnou až tak za pět deset let.“

„To víte, u každého to funguje jinak. Já potřebuji hlavně sulfur a magnézium.“

„Používejte opalovací krém s vyšší faktorem,“ vrátila se lékařka na pole svých bezpečných znalostí.

„Používám faktor 2“, ujistil jsem ji.

„To je málo, na pleš potřebujete alespoň padesát.“

Mávl jsem rukou a začal jsem jí vysvětlovat, že výzkumný ústav Glaxo Smith and Kline zcela opustil hormonální léčbu psoriázy.    

Pokusila se mě ještě přerušit:

„Clobetasol už jste zkoušel?“

Ovšem to byla chyba, klinickou studii tohoto léku jsem měl v malíčku a utloukl jsem ji argumenty. Pokračoval jsem ve výkladu asi ještě půl hodiny, když jsem si všiml pozoruhodných změn v doktorčině fyziognomii. Začala blednout, asi jí vzrostl tep, ústa se jí zkřivila. Slýchával jsem, že medicína je stresová profese, že příliš všeteční pacienti jsou schopní způsobit bourn out i absolventovi čerstvě po univerzitě, ale že by to vzalo tak rychlý průběh, překvapilo i mě, informovaného pacienta: Lékařka se prudce vztyčila, chytila se rukou za oblast aortální v rovině vertebrální, pokusila se nadechnout a upadla. Typický akutní myelodysplastický syndrom. Když po mém třetím zavolání přiběhla zdravotní sestra, nezbylo jí, než aby konstatovala exitus.


35 názorů

Štírka
15. 12. 2019
Dát tip

Ostravština správně: chca-nechca...a zajimave je, ze neznaji rozsviť... jen rožni (možná by to napsali rozžni)

povidka rozhodně nepostrádá humor...Ale jen otázka-zcela bokem: proč ten pacient vlastně přišel ? To si možná ujasnit při tom studiu nestihl?

 


Prosecký
20. 11. 2019
Dát tip

Díky, trojorte.


trojort
20. 11. 2019
Dát tip Prosecký

...celý můj bratr... :)


reka
14. 07. 2016
Dát tip

Pobavilo mě.


Prosecký
30. 06. 2016
Dát tip

Honzyku, máš pravdu, v posledních dnech jsem přemýšlel, že by se po mém odchodu doktorka probraa a oddychla, že jsem pryč, ale už to nechám.


Prosecký
30. 06. 2016
Dát tip

Ano, Stvne, bude mi ctí!


Honzyk
30. 06. 2016
Dát tip

...libi se mi ta britka absurdita - alespon ja  tak bral:P----posledni veta text, podle myho, brzdi...bych ji nemilosrdne odtal---:P...ale tva vec, zejo..))*


StvN
29. 06. 2016
Dát tip

Hezke, vtipne. Mohu nominovat do PM?


Na lékaře zásadně číhám před otevřením ordinace, ale mnohdy jsem i třetí v pořadí. Takže tu hodinku na studium průběhu nemocí bych také měla.     /T


agáta5
24. 06. 2016
Dát tip

jo, nejspíš, když koukám na tuhle doktorku a na mýho doktora... bůh ví, co to vlastně bylo... hlavně když je to pryč :))


Prosecký
24. 06. 2016
Dát tip

Dík, Lakrov. Jo, je to překlep.


Prosecký
24. 06. 2016
Dát tip

Agáto! Tos měla kopřivku.


agáta5
24. 06. 2016
Dát tip

ježíši, tys byl u mě nééé? Jabůrka jsem měla doma! Jinak nejlepší je - žádný prášky, žádný masti,žádný nervy a je po psoriáze ... bych o ní mohla dělat přednášky :)))))  i když možná to psoriáza nebyla :)))

dobrý čtení, jsem si myslela, že tu doktorku nechťa odrovnáš :)


Lakrov
24. 06. 2016
Dát tip

Líbí se mi ta hra s přechodníky v prvním odstavci. Tady  ...Jedním s mých oblíbených slov... je asi překlep.  I dál se to čte dobře, jen se s blížícím koncem bojím, aby na konci  skutečně nějký KONEC byl, a zjišťuji, že tam je a celkem překvapivý  a snad i (vhledem k lehkovážnému tónu povídky) zábavný.  Tip.  


careful
24. 06. 2016
Dát tip

Příště si zkus ty odborné termíny prostě celé vymyslet, aby se jen odborným termínům podobaly a možná zmateš i odborné čtenářstvo:DD

..třeba něco jako Hockinsonův syndrom a máš to


Prosecký
24. 06. 2016
Dát tip

Adrianne, uznávám, že pro odborníka je to blábol, ale většn z nás jím není.


Prosecký
24. 06. 2016
Dát tip

Pečený medvěde, samozřejmě že je to nadsázka ale zrovna u dermatologa se rozhovor pacienta s diagnózou psoriasis vulgaris odehrává velice podobně.


Gora
23. 06. 2016
Dát tip

Velmi, velmi uvěřitelné...rovina humoru doplněna o neochotu některých lékařů studovat novinky ve svém oboru, a s tím mám osobní zkušenost. Pokud se ještě přidá ješitnost lékaře znalosti pacienta shazovat.../T.


Prosecký
23. 06. 2016
Dát tip
Careful: Nesmyslnost byl záměr a zadruhé, neměl jsem v autobuse příliš pohodlí na psaní.

chťa...nechťa........tip...:-).........*/**


Alexka
23. 06. 2016
Dát tip

Taky to myslel dobře, taky to bylo nechťa, ale...


Alexka
23. 06. 2016
Dát tip

I já se omlouvám. 

Moc se těmto věcem nesměju, a to od té doby, co jeden takový tatínek díky svým superznalostem málem zabil svou dceru.  Takže tak :-(


Prosecký
23. 06. 2016
Dát tip
Alexko, promiň! Neměl jsem čas to nastudovat.

Velmi uvěřitelný příběh už od pasáže, kdy v čekárně nastuduješ veškeré nejnovější poznatky o své diagnóze. U naší lékařky bývá taky tak dlouhá fronta.


Alexko, my laici odborné termíny nezpochybňujeme...stejně slouží jen ke zdůraznění absurdity příběhu :o)


careful
23. 06. 2016
Dát tip

Alexka: No, podle toho, co jsem tak rychle mrkla na netu, tak kdyby ta paní umřela na tohle, tak to s pacientem asi nemá co dělat a tak je i název nesmysl... ale moc jsem to nestudovala... možná je nesmyslnost záměr.:)

 

Každopádně si myslím, že to že pacienti studují je často i k dobru věci, páč doktoři jsou taky různí a ne vždy zrovna dobří, takže je fajn, když se jim může člověk i nějak bránit a ptát se a tak... horší je to u těch, co jim není mozku dáno a věří všemu, ti si najdou i kdovíjakou stránku někde na FB a pak do sebe lejou třeba Savo, ale to už je další věc.,..


Alexka
23. 06. 2016
Dát tip

Tak to dopadá, když kdejaký pacient načte nějaké žblebty na netu a pak začne doktorovi kecat do toho, jak ho má správně léčit.

Řekla bych, že ten myelodysplastický syndrom zde bude nejspíš nějaká nově objevená forma

Mimochodem, přemýšlím, jak bych se tak asi mohla rukou chytit za oblast aortální ve vertebrální rovině :-D


careful
23. 06. 2016
Dát tip

uf..se musím ještě opravit...čerstvý místo čerství:D


Diana
23. 06. 2016
Dát tip
Tihle nechťouce vrahouni! :-)*

mimochodem: že popisovaný pacient je pravděpodobně kvalifikovanější pro konstatování exitu, než přivolaná sestra...


Kočkodan
23. 06. 2016
Dát tip
Já se s tím mazat nebudu a řeknu svůj názor: Tohle bych na vlastní kůži zažít asi také nechtěl... :-)

ano, stejně jako kouření, tak i vzdělání může  zabíjet...


careful
23. 06. 2016
Dát tip

Tip za to dám..téma se mi líbí. Jako čerství OZZ, jsem taky nedávno dost studovala, jen poněkud v jiné oblasti a využila i zkušeností ze psaní, kdyžjsem všechno pěkbně sepsala posudkové...škoda, že jsem nedostala OZP, ale aspoň už mám v ruce něco o tom, že nejsem jen lempl:D... ale že jsem lempl i celkem nemocný.

Jen nechápu to šroubování mortavštiny... nevím, k čemu to tam jako je, akorát to ruší, poslední větu bych škrtla, páč obsahově je to jasné a tu moravštinu (teda ta dvě použitá slova, kde jedno je ještě vysvětlováno, fakt nepobírám)...jinak je to fajn.:)

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru