Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zde leží párty kluk

23. 06. 2016
6
19
1901
Autor
Movsar

Zde leží párty kluk

Byl to náš soused, takový párty kluk. Byl jsem asi poslední, kdo ho viděl živého. Vítěz Superstar Bendig médiím popisuje sebevražedný konec svého známého. Tihle hoši nemívají dlouhou životnost, putování od besídky k besídce vyčerpá. Parafrázujme básníka Sýse a nabídněme větu, jistěže prostřednictvím fejsbůku, té dekadentní společnosti jako epitaf: Vyhořet až ke dnu nábojnice, toť úděl výstřelu a párty kluka. A pokud by se nezamlouvala, je tu ještě tradičnější varianta: Zde leží neznámý párty kluk. Padl za váš nekonečný enjoyment


Elektrifikace Měsíce

Stalin vážně věřil, že se jeho vědcům podaří plně elektrifikovat Měsíc. A že tam tak budou moct jezdit tramvaje, a taky že se tam začnou pěstovat jeho tolik oblíbená rajčátka, i tomu věřil. Nepodařilo se a snad je to tak lepší. Když teď, už přes půl století po těch smělých plánech, jedeš noční tramvají domů, můžeš skrze poškrábané sklo hledět k obloze: svítí tam svou nažloutlou písničku docela sám a nikdo si tam k ní, pro šmak poslechu nebo jen tak, z konzervy nedává rajský protlak.


Kulhavý poutník 21. století

Půlnoční zprávy. Stačí zapnout rozhlas a víš, o čem se archaickému člověku ani nesnilo. Víš, že čeští fotbalisté zas nedali ani gól, zato policejní důstojníci na sebe podali hned několik trestních oznámení, a taky že v Srbsku havaroval autobus. Tak to všechno člověk hned ví. Ale kým je on sám v té záplavě okamžitých zpráv? Snad řekněme, kulhavým poutníkem v příliš prudkém světle infomací.


A Jágr dal zas gól

Z obřího plakátu zavěšeného do prostoru nákupního centra civí Jarda Jágr. Reklama na telefon. Civí tak, jako by do té placaté věcičky chtěl praštit hokejkou. Měl by to udělat, je to jediný smysluplný způsob, jak se vypořádat s tímto výdobytkem modernosti.


Přispějte Vlaďce na auto

Manekýnka Vlaďka se rozešla s fotbalistou Tomášem. Teď si posteskla v televizi, že musela vrátit auto a že to teď vůbec není snadné, neboť její život na něm závisel: musí vozit děti do školky… Možná obratem vznikne sbírka Přispějte Vlaďce na auto. Jistěže ne ladajaké, to dá rozum. Citujme klasika: Vymknuta z kloubů, doba šílí.


Civilizace, ta káča pitomá

Z nedostatku klidu směřuje naše civilizace k novému barbarství. Žádná doba si necenila lidí činorodých, tedy neklidných, více než naše. Bude třeba provést korekturu a poíslit rozjímavý element. Před více než sto třiceti lety takhle Nietzsche láteřil nad během věcí. Co by asi říkal dnes? Už ráno z rádia show, pak lidé, co už nemají jiné téma než práci, nákupní galerie jako rej masek a od sedmi v televizi události tisíce a jedné noci. Bláhové plány na korekturu… Civilizace se dál a dál roztáčí, ta káča pitomá.


19 názorů

Movsar
26. 06. 2016
Dát tip

nerozumím


Původně jsem ti chtěla připsat několik vtipných postřehů, jako např. Mne se na moje názory pro sdělení do médií nikdo neptá, Jagra si vážím, ale nemusí být všude, kluka na měsíci znám, máme doma televizi........ale po přečtení některých komentů mě to přešlo. Ahoj /T


To bude těžké.:-))  


Movsar
24. 06. 2016
Dát tip

hlavně abys ty našel úroveň


Tohle dílo už je trochu na úrovni. Lepší než minule, autore Movsare..:))


careful
24. 06. 2016
Dát tip

No, však kdyby byl ten obsah zajímavý, tak se můžem bavit o něm.:D

Ale zas furt lepší nezajímavý než stupidní.


omlouvám se, že jsem svou zmínkou o dreamworks nechťa (copyright Prosecký) odklonil pozornost od obsahu díla...


Gora
24. 06. 2016
Dát tip

careful: díky, tak už taky známe:)))


careful
24. 06. 2016
Dát tip

Jen jestli náhodou nežijete na Marsu, když to neznáte:D

https://www.youtube.com/watch?v=29BW2Zkqr3A

Tady si to pustťe...má to pár vteřin:D

 

..mě ovšem uchvátilo už jako dítko tohle:

https://www.youtube.com/watch?v=nWNwxaxyDYM (tristar...taky pár vteřin)


Movsar
23. 06. 2016
Dát tip

díky, goro. no jo, máme mezery. ale od toho je písmák. tak čekejme na dreamworks.


Gora
23. 06. 2016
Dát tip

Přidávám se k Dianě: taky se mi líbíš vždy:) a dreamworks též neznám./T.


careful
23. 06. 2016
Dát tip

dreamworks bys měl znát...dělají animáče... animáče jsou jedny z nejlepších a nejznámějších  filmů této doby...nad tím bys se měl zamýšlet:D... a ten kluk na měsíci je jejich znělka.


Movsar
23. 06. 2016
Dát tip

díky, diano. těší mě ten komentář, nebudu to zastírat.

careful: k stalinovi, vycházím z druhotného zdroje: fukuyamovy slavné knihy konec dějin. fukuyama k tomu přidal takovou vlastní miniaturu, velmi vtipnou, když k těm rajčátkům dodal, že úspěch by byl, pokud by stalin dokázal nakrmit rajčaty vlastní lidi tady na zemi.

hloubka myšlenky. nevím, ale můžu ti odpovědět takovou drobnou poznámkou k metafoře hloubky v souvislosti s myšlením, resp. pravdou. pěkně o ní píše blumenberg v knize paradigmata k k metaforologii: vznikla v době, kdy se ještě nelétalo a nestoupalo na hory, takže bylo znazší myslet si pravdu / proces myšlení jako sestup do hloubek.

no a k objevnosti. nemá to ambice nějaké analýzy, jsou to spíš aforismy, malá zastavení na cestě současného člověka městem a světem. a k tomu ještě jednu metaforu, proslulou: sokratův filosof byl porodníkem, tedy neutvářel něco nového, ale pomáhal přivádět na svět už známé myšlenky. podobně bychom si mohli pomoct wittgensteinem, který tu metaforu - po známém linguistic turn - vztáhl k řeči: myslet znamená ukázat mouše v lahvi cestu ven: cestu z vězení jazyka. neukazuji žádné velké problémy, ale spoustu malých a snažím se zahlédnout cestu ven. a když to nejde, a ono to většinou nejde, protože, jak známo alternativní život již není možný, snažím se tu láhev aspoň nakřápnout.

tak dreamworks neznám, ale jistě to bude švanda!

a kočkodanovi za rýmy.


Kočkodan
23. 06. 2016
Dát tip
Nevyšel plán Stalina, oplakat jej člověk musí, nejezdí tam šalina, nepremávaj trolejbusy.

k elektrifikaci Měsíce má nejblíž studio Dreamworks, na začátku každého jejich filmu sedí na srpku měsíce chlapec a na proutku má elektrický vodič, který vede až dolů na zem...


careful
23. 06. 2016
Dát tip

no, ne, že by to nebylo dobře napsané a nebyly v tom i některé zajímavé postřehy, ale ta hloubka myšlenky je kde pls?

Někdo má asi za hlubokou každou myšlenku...jinak k první části..takoví byli vždycky, to není jen o dnešní době.

...k druhému..nevím, jestli se zakládá na realitě, ale těžko říct jaké byly za dob Stalina známá fakta o Měsíci... na tom není taky nic divného, pár století předtím si zas vládci mysleli, že je Země placka a jiné zajímavosti...

trojka..hm..nic objevnýho

Jarda... má ho cenu komentovat? nemá..toho je beztak všude až moc

Erbovka je normální trubka, zvětší kozy a sbalí jinýho čutálistu.. takový byly taky vždycky...

Nietzsche: Bůh je mrtev

Bůh: Nietzsche je mrtev

 


Diana
23. 06. 2016
Dát tip
Líbíš se mi vždycky. Ale tentokrát ses překonal. Hloubka myšlenky i pravdy, poezie i filosofie. *****************

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru