Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Msta Wittgensteinovi

30. 06. 2016
9
8
1286
Autor
Movsar

Láska je násilí

Věří na lásku a na všechny její vnější projevy (a možná jen na ně), a tak svůj snubní prsten nesundává. Teď jede tramvají do práce s očima v románu. Co v něm asi tak je? Popisuje se v něm mužský teror pohledem ženy z Ománu? Když si teď tak hladí zlatý kroužek, možná přemýšlí: je ten teror láskou, nebo jen jejím vnějším projevem? A je snad láska bez násilí možná?!


Kulova pinda (a) Veronika

V televizi dokument o české erotické fotografii. Fotograf Vlastimil Kula mluví o své práci: za necelé tři minuty použije asi desetkrát slovo pinda. Ženy často říkávají, že z výrazu tváře rozeznají úchyla. Nikdy jsem této ženské intuici nevěřil, až dosud: ten muž obsedantního projevu by nemusel říkat nic, a přesto by říkal jediné slovo, stále a pořád. Pak už na scénu nastupuje Veronika Bromová a líčí, jak jí přišlo úžasné polepit se leukoplastí a fotit se u toho. Pinda pindá a pindá. Kulova ouvertura asi nebyla náhodná, dramaturgicky tomu pořadu nelze nic vytknout.


Msta Wittgensteinovi

Rádio City se ohlašuje heslem Více hudby, méně slov. Sociální sítě by ho mohly varírovat a v erbu mít Více obrázků, méně slov. Obrozenectví, linguistic turn, poststrukturalismus, to vše vynášelo jazyk a řeč. Dnes už je řeč mrtvá, zvítězila lenost a s ní úbytek myšlení, zvítězil zvědavý pohled a obscénnost. Jedeš na dovolenou? Už žádné dopisy, ba ani pohlednice, i to je ještě pořád moc slov. Pořiď fotku moře se sklenicí šampaňského v horizontu a ulož ji na síť. Jaká ironická msta Wittgensteinovi: Je snad toto vše, ta sklenice se svou žízní a ten horizont, nesdělitelné, abychom o tom museli mlčet?


All dead vs all inclusiv

Pod domem sedí člověk. Do tmy svítí displejem, mihotání prstu ho přenáší z místa na místo: chvíli je mezi prostřílenými těly na tureckém letišti, chvíli zas na pláži kokosového ostrova, all dead vs all inclusiv. Je pro něj ještě podstatná noc kolem, nebo měl Holan pravdu a dveře věčnosti už jsou dávno zavřené?


Žijeme len raz

Televize už od rána ujišťuje děti této doby, že žijí. Vyber si z půl milionu hotelů, zažij něco neobvyklého, dej si vychlazený bráníček, půjč si od lidí a udělej tak i jim samým radost. A pak přijdou na scénu potetovaní hoši v blbečkovských čepicích a zaštěkají žijeme len raz, práve tu a teraz…


8 názorů

V každé momentce je něco, čím mne zaujme. Něco, co znám a je mi blízké.   /T

Asi si budu muset od careful přečíst nějakou povídku nebo sadu postřehů či snad báseň?

Nějak zaostávám.


careful
30. 06. 2016
Dát tip

No, mě si 1. překvapil tím, žes mě odblokoval

2. ty tvé věci dnes mají i nějakou tu myšlenku...ač jsou tam záležitosti se kterými úplně nesouhlasím... například sis vůbe c nevšiml, že v rádiu se hudby nedožiješ, i když tam něco hrajou... netuším, proč to posloucháš a vejráš na Tv... to je prostě přežitek!

A to o té lásce... jde o to, jestli tou láskou myslíš jen "trapný" vztah mezi mužem a ženou, nejlépe patřičně společensky uznávaný... ano, to je nasilí.... ale láska je široký pojem a v některých formách možná může fungovat i za absence násilí... a tentokrát ti dám i tip... za nulu uslintaností a pár myšlenek...


agáta5
30. 06. 2016
Dát tip

líbí se mi tentokrát všechno


Kočkodan
30. 06. 2016
Dát tip
Po tech heslech o méne slovech mám strach neco napsat. Tak uz radeji koncím...

a ještě jeden slogan by se hodil: více jídla - méně slov


Gora
30. 06. 2016
Dát tip

Přinášíš humor a radosti i bez bráníčku...a Holan měl /asi/ pravdu:)))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru