Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

máme se co učit od šneků

02. 07. 2016
11
21
1330
Autor
aleš-novák

Máme se co učit od šneků.

Už do kolébky jim rodiče nadělují malý domeček, který je pak doprovází celý život a průběžně se přizpůsobuje jejich bytovým potřebám.

Kromě výhody vlastní střechy nad hlavou tím šneci zároveň elegantně řeší i případné dědické spory o nemovitost mezi příbuznými.

Máme se co učit od šneků.

Další výhodou šnečích mláďat je to, že hned od narození můžou, dokonce musí, na klouzačku, a kloužou se na ní téměř nepřetržitě. Maminky nedrží své šnečí děti za ruku. Jednak ruku nemají a kromě toho, rychlost klouzání není tak závratná jako na lidských klouzačkách.

Máme se co učit od šneků.

I pokud jde o trávení dovolené. Šnek (tedy správněji hlemýžď, latinsky helix) je na dovolené prakticky pořád. A pořád taky tráví. Svým hlemýždím tempem (asi tisíckrát pomaleji než je rychlost lidské chůze ) se toulá krajinou, kochá se krásami a přitom stihne ukusovat tu krajinu kolem aby neměl hlad.

Dá se tedy říci, že šnek vnímá místo, kterým projíždí (nebo prochází?) opravdu všemi smysly. Ukusování krajiny neznamená, že by po jeho návštěvě byly hory menší, šnek jen ochutnává rostliny, co vidí kolem. Ale za to ukusuje docela vydatně, denně spolyká tolik, kolik sám váží. Kdo z nás by to asi dokázal?

Máme se co učit od šneků.

Vzhledem k rychlosti svého pohybu - asi 5 metrů za hodinu - nenavštěvuje šnek během své dovolené žádné vzdálené země. Ani ho nenapadne, že by si v létě vyrazil třeba k moři. Zato krajinu, kterou cestuje, zná jako své boty. I když vůbec neví, co jsou vlastně boty. I v tom bychom se mohli od šneků učit.

A pokud jsou mezi šneky opravdoví cestovatelé, kteří proklouznou hraničními kontrolami do sousedních zemí, i ti dobře vědí, že jedna země je jim ze zásady zapovězena: Francie, země šnečích kanibalů.

 


21 názorů


Lakrov
13. 07. 2016
Dát tip

> ...proklouznutí jsem si záměrně schovával...

Ano, oceňuji a přeju, ať jim to vyjde, především pak těm francouzským při proklouzávání do okolních nešnekožravých ("nehelixovorních") zemí.


proklouznutí jsem si záměrně schovával až do posledního odstavce :o)

děkuji


Lakrov
13. 07. 2016
Dát tip

Roztomilé, vtipné. Pár poznámek z průběhu čtení:  ...místo, kterým projíždí (nebo prochází?)...  ## on tím místem přece proklouzává :-)  Jen z té Francie mám strach a po jarních chodnících se občas pohybuju  krokem šachového koně. Nebo je to "šnečí tanec"?  Tip.  


bixley
05. 07. 2016
Dát tip

To by bylo, žít takový šnečí život, nechodit do práce, najíst se v přírodě a neshánět byt. A hlavně: celou zimu prospat. :-) Hezké.


Umbratica
04. 07. 2016
Dát tip

Takových patnáct nebo dvacet podobných "rozpoložení" a knížka je na stole.


to ještě není styl, jen takové rozpoložení...uvidíme, jak dlouho vydrží :o)


Umbratica
04. 07. 2016
Dát tip

Tvůj nový styl mě bere víc a víc. - Jako bych už viděla před sebou tu knížku,o které jsem psala posledně. 


 ještě nedávno byl hlemýžď pruhovaný poddruhem hlemýždě zahradního (Helix pomatia), ale vědci z nej udělali nový druh (Helix thessalica),...má pruhy na ulitě a lehce se mu ulita loupe...

Kromě znaků na ulitě lze oba druhy spolehlivě rozpoznat podle zbarvení pohlavní soustavy. U hlemýždě zahradního, jako i většiny ostatních hlemýžďů, jsou pohlavní orgány porcelánově bělavé, nanejvýš na -jdeme našedlý penis. Hlemýžď pruhovaný má penis, vaginu a další distální části pohlavního aparátu tmavě šedé...(ziva.avcr.cz)


Horác
04. 07. 2016
Dát tip

Já bych viděl, jako výhodu číslo jedna tu eliminaci dědických sporů.


8hanka
03. 07. 2016
Dát tip

veru, máme sa čo od nich učiť...mne sa ich domčeky veľmi páčia, zblízka sú priam nádherné, aj ich hlavičky s tykadielkami...

boli časy, ked sa od nás vyvážali v kamiónoch do Francúzska,  za pár korún ich vykupovala  Jednota,  v máji bol zber ...bolo mi ich veľmi ľúto...nebola to tá správna turistika za hranice všedných dní


kuča
03. 07. 2016
Dát tip

Šneci ano!

Slimáci ne! :-)

 

Příjemné, čtivé. *


Movsar
03. 07. 2016
Dát tip

nejen některé, všechny. řidič jednou, navěky.


ano, některé modely aut působí tak, že jsou od člověka neodejmutelné...


Movsar
02. 07. 2016
Dát tip

pohledem z vesmíru se člověk šnekovi podobá až příliš: kolem sebe plechový domeček, kterému říká auto.


námitka se přijímá...ale pro zjednodušení to nechám tak...:o)


okoloidúci
02. 07. 2016
Dát tip

... výborná úvaha :) *

len Francie nie je země šnečích kanibalů, ale šnekožroutů :)


vyřídím našim šnekům :o)


Gora
02. 07. 2016
Dát tip

oprava: šnekůM


Gora
02. 07. 2016
Dát tip

Omlouvám se všem šneků, které jsem jako dítě věznila v papírové krabici: je mi to líto:)))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru