Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Studené války

09. 07. 2016
4
4
1271
Autor
Movsar

Studené války

V nočním rozhlase mluví o studené válce. Jako by nestačila ta spousta studených válek v skrytu domácností. A těch obětí, hekatomby zlomených srdcí, zpola opuštěných dětí. Jen nikde žádný pomník.


Digitální hypnotikum

Internet, statisíce tváří. Jako Černobyl v hodině zlomu září. Tvář druhého prolamuje svět, jenž by nám mohl být společný, říká Lévinas. To bylo v roce 1980 a ještě existoval společný svět. Dokonce ani výbuch a putující jaderný mrak o šest let později možnost společného světa nevyvrátil. Až internet se svou silou uspat každého do vlastního světa, digitální hypnotikum. A žádná tvář už není s to prolamovat k blízkosti, neboť se stala jen shlukem pixelů, stejně jako svět kolem se stal jen nutnou verzí světa digitálního. A podstatné v té záplavě nekonečně ostrého světla obrazovek mizí a v libosti soukromého rauše i samotný pojem podstatného zaniká. 


Naučné video na dobrou noc

Hudební kanál, Duke Dumont. Přímořské letovisko a čtyři manekýny. Jak asi tohle může dopadnout… Pijí šampaňské v bazénu, opalují se, s větrem ve vlasech pádí kabrioletem neznámo kam, smějí se a nikdy na sobě nemají víc než bikiny. Videoklipu nechybí dramaturgie, v závěru na příběh dívek padne noc a výrazy se jim promění steskem. A ve světle lamp jsou ty tváře náhle důstojné a přísné, jako symbolistní plastiky nebo posmrtná maska protektora, to erotika opouští hravou polohu, aby našla svou pravou podstatu, jíž je vážnost. Vážnost úkolu: vést k zachování druhu. To video je vlastně naučné.


4 názory

Lakrov
22. 12. 2016
Dát tip

Studené války a Digitální hypnotikum mi k sobě celkem pasují.  Naučné video na dobrou noc je pro mě tak nějak "odjinud".  


Movsar
11. 07. 2016
Dát tip

e: to mi povídej, taky jsem jednu takovou 3letou holčičku zažil a to včetně hysterických záchvatů, když jí byl tablet odebrán. intenzitou se to velmi podobalo absťákům letitých heroinistů.


egil
11. 07. 2016
Dát tip

 A žádná tvář už není s to prolamovat k blízkosti, neboť se stala jen shlukem pixelů, stejně jako svět kolem se stal jen nutnou verzí světa digitálního.

 

Poslední část souvětí je nosná (testováno na dětech).


careful
10. 07. 2016
Dát tip

by mě zajímalo jestli mají smysl pro erotiku třeba ryby, nebo šneci a pokud ne, tak jak je možný, že se ještě rozmnožujou?... zajímavé k jakým myšlenkám tě vede čumět na pár zlatokopek, který kdyby žádnou erotiku absolvovat nemusely a dostaly zacvakáno i bez toho, tak jsou j rády... Duke Dumonta jsem si musela vygůglit a s tím by žádná modelka bez placení fakt nešla... fuj sliz jeden, zas to zavřu...

...no, nevím...úvahy zas hluboký jako zlomila jsem si nehet, ale pro místní publikum to stačí...ta první aspoň není zbytečně dlouhá...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru