Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vítejte v Zlatých lázních

10. 07. 2016
5
32
2903
Autor
Movsar

Vítejte v Zlatých lázních

Ahoj čubino, pozdravily se dvě kamarádky u vstupu do Zlatých lázní. A skutečně vypadaly jako čubiny. Ta drobná vulgarita na uvítanou je nejspíš snadněji přenese do společného světa. V něm leží polonahé na zádech, tučná břicha vyvalená slunci, stehna rozcapená širočinou a vedou řeči na živočišné téma. Ale vždyť to není jen jejich privátní prostor, vždyť tohle jsou Zlaté lázně!


Venuše podolská

Na ploše rozsypaná těla bronzová i vápencová. Je to tu jako ve starém Řecku, kde prý bylo nakonec více soch než lidí. Archeologové chlípnosti, jacísi vědečtí satyrové, právě tady objevili nový ženský typ: Venuši podolskou. Oproti antickým sestřenicím má nepoměrně větší ňadra i spodní partie. Asi že tučnou stravou tyje. Její výraz není snivý, snad jen chvílemi dokáže být nyvý, ale nejvíce ze všeho v sobě drží nudu. Jsou to ozvuky modernistické dekadence, anebo jde už o vyhasnutí člověka pozdní doby? Jako přítel dekadence tipuji druhou možnost.  


Dokonalé sousoší

Jako Grácie jsou ty tři a nikoli bez půvabu. V téměř ještě dívčím věku sdílejí jednu deku. A každá strnula v jiné poloze: jedna leží s hrudí vystavenou polednímu slunci a šípům v očích mužů; další slunci nabízí co obětinu zadnici a ztmavlým okem sleduje skrze kousek látky, co ono na to; a třetí, ta sedí v poloze soch alegorizujících panenství, opřena o jednu nohu, druhou zkříženou pod sebou, mírně nahrbená, jakoby studem zakrývala drobná, a jak jinak, bělounká prsa. Dokonalé sousoší. 


Michelangelova věrná

Leží na dece vzhůru pohledům, bílá jak z alabastru. K nebi jí v pravém úhlu trčí prsy. Chtěla je mít krásné a namísto toho je má jak Michelangelovy ženské akty. Ale třeba je jen milovnicí mistra a toužila stát se živoucí připomínkou jeho slávy. Malá renesanční citace uprostřed louky Zlatých lázní.


Bez vábničky

Světlá má pivo světlé, tmavá tmavé. Tmavá si pak natáhne spodní díl plavek, přes sukni, a není v tom ani zrnko něhy, žádná stopa po vábničce, kterou by přece jen žena měla v převlékací manýře chovat. Ještě než se usadí, řekne kamarádce: Ty, vyval to pivo do prdele. Vše je jasnější.


32 názorů

careful
11. 07. 2016
Dát tip

Děláš jako že neumíš komentáře promázavat?...všichni víme, že ti to jde velmi dobře. Tady máš jednou i důvod.:)

...a pokud někoho napomínáš, opravněně..neříkám, že ne, tak bys ale měl jaksi napomenou všechny účastníky ot a ne jen jednoho. Nevím, jestli je na to esej, ale přišlo by mi to celkem normální...ale chápu, Honzýček chválil.


Movsar
11. 07. 2016
Dát tip

a co takhle, careful, přečíst si krásnou kunderovu esej s názvem "nechovejte se tu jako doma, příteli". už jen kvůli tomu názvu (který je ovšem vypůjčený z korespondence stravinského) :-)


careful
11. 07. 2016
Dát tip

Ano, proti blbosti se má bojovat...nedělám nic jiného, tak mě nech pracovat, protože ty blbost nepoznáš a ještě jsi schopen ji zatleskat.....a duševně vyčerpán, jsi podle těch přisprostlých PM, co mi posíláš, spíš ty.


Honzyk
11. 07. 2016
Dát tip

careful---:proti blbosti se ma, a o tom jsem presvedcenej, bojovat....a kam mam "bezet" nebo co mam "opravovat", nech laskave na me....zase si osobujes svy autoritarsky sklony..(...uz te necham, aby ses zbytecne dusevne nevycerpala...:))


careful
11. 07. 2016
Dát tip

No když jsi byl takovej mistr a psal jen super komenty, tak nevím, proč jsi o to společnost ochudil. 

Ty mi zas připadáš jako někdo nezajímavej, kdo do mě  ryje asi jen proto, abych si ho vůbec všimla, jinak si tvůj neutuchající zájem neumím vysvětlit...

Běž zas radši někam lézt do zadnice ...nebo opravovat gramatiku.


Honzyk
11. 07. 2016
Dát tip

za me mluvej, komicko, moje dilka tady...:D...a redaktorem uz jsem byl:D

...jen ne tak ujecenym a hysterickym...(((...ctes nekdy po sobe svy zlucovity komenty?...mi pripada, ze je pise zakysla starena, kterou sere uz celej svet...jen se pekne podivej, cos sem uz pod dilka hodila((,,,

(Movsare, sorry)


careful
11. 07. 2016
Dát tip

jaké pozice,  komiku?...napiš StvN a budeš redaktor taky... ale chápu, že necheš, páč by si pak každej jouda bral to, že jsi redaktor do huby...


Honzyk
11. 07. 2016
Dát tip

umanuta (a jecici) pani ´redaktorka´ pripomina zde Velkou sestru z "Preletu nad kukaccim hnizdem" a jeji "klofani do kouli"....smutne, kdyz skrzeva dilko se odvazi ze sve pozice utocit na autorovu osobnost....neni to(jak to slovo nemam rad) fer....((


Movsar
10. 07. 2016
Dát tip

kočkoda: vtipná poznámka.


Movsar
10. 07. 2016
Dát tip

tak aspoň něco. oddechl jsem si. :-) a vlatně se to naplnilo: to jeho úmrtí tedy není zcela vyjasněné. česká televize má materiál. (sám nevím, vrhl jsem ho doprostřed té nahaté spousty a nechal ho tam chvilku pobýt a on mi tam exnul...)


careful
10. 07. 2016
Dát tip

...ale abych něco pochválila, tak se mi líbí dolíčky a Doleček...to je i relativně vtipné......tam se navíc nějaká ta otylá zadnice i tématicky hodí...jen mi není jasný, proč a jak by ten pán z toho měl umřít...jako, že se mu to ve skrytu srdce líbí, vzruší se a umře...nebo jako, že je životní snaha spolu s dolíčky vešla vniveč a tak ho z toho kleplo... není mi to úplně jasné...navíc myslím, že zrovna tyhle záležitosti nejsou pánův problém, ale spíš ta záslužná část...nebo ne?


careful
10. 07. 2016
Dát tip

No, jako jo...slova jsou něco jako tahy štětcem, když to znovu přirovnám k Movsarem nadhozenému malířství... někdo na to klade důraz, dá se to i posuzovat, ale jen o tom to fakt není a například mně je skoro jedno, jak hrubě kdo maluje, páč se moc nekoukám lupou, ale spíš z odstupu...

... a v dnešní době reprodukcí a přenášní motivů jde za mě hlavně o obsah


Kočkodan
10. 07. 2016
Dát tip
Mně to s tím pivem moc jasné není, já si ho dosud víc spojoval s jiným tělním otvorem. :-)

Gora
10. 07. 2016
Dát tip

careful: na stránkách, kde se kouzlí se slovy, není divu, že mi o ně jde:)


careful
10. 07. 2016
Dát tip

Goro: jde ti hrozně o slovíčka...samozřejmě, že dědek je citově zabarven, stejně jako třeba kozy-ňadra....ale je to povrch....význam je totožný...zkus si za uhlazená slovíčka doplnit neuhlazená a možná uvidíš netušené věci...


Gora
10. 07. 2016
Dát tip

Nikdo snad nechce/me/ být takto nazýván...můj názor...stačilo Rajko, každý chápe...


careful
10. 07. 2016
Dát tip

No, já ho jako malíře nemusím a nikdy jsem nemusela, mám rada Gustave Moreau, nebo třeba něco od Jeana Deville...to, že je někdo geniální a že je dobytek se nevylučuje...stačí mrknout na Matkýze De Sade, kterého zaprdnutí soudci nechali sedět půl života nejspíš proto, že to byl nebezpečný úchyl.

Je mi ale jasné, že národ, který svou identitu, dle pana Konvičky, zakládá na alkoholu, guláši a polovysvlečených děvách, nemůže urazit asi vůbec nic včetně neustálých sexistických výjevů Movsara. Hlavně že dědek je odporné slovo.... za mě dědek, jako stařec....


Movsar
10. 07. 2016
Dát tip

myslím, že spíše hyperkoresktnost by tahala za uši/oči. představ si, že by někdo psal o panu hitlerovi (tady lépe panu miloševičovi, jemuž se tak obdivuje). :-) v nenávisti ho myslím rajko snad i předčí. jinak je to jen nevýznamný dědek.


Gora
10. 07. 2016
Dát tip

Movsare, na zdrávce jsme se učily /my žákyně/ slušnému chování, takže ani v žádné své povídce nenazývám starou ženu bábou a starého muže dědkem, tak mne to dost zatahalo za uši...jinak se mi tvá pozorování líbí jako vždy:)


Movsar
10. 07. 2016
Dát tip

a jak už víš z mého nedávného příspěvku, zde hojně diskutovaného, careful, hovězí mám rád způsobem vpravdě láskyplným.

díky goro. rajkovi, jako srbskému fašistovi, který neváhá nenávistně blouznit do médií, to přívětivější označení rád upřu.


Gora
10. 07. 2016
Dát tip

careful: o E.Schieleho, malíře, se zajímám, jako amatér ovšem, dlouho. Jsem přesvědčena, že ubohost a malost a nepochopení jeho tehdejších kritiků a "soudců" byly na stejné úrovni jako inkvizitorů při honu na čarodějnice, být to jindy, vzplál by.

Jeho díla a on se mi jeví geniálními.


Gora
10. 07. 2016
Dát tip

...nejvíce ze všeho v sobě drží nudu:)    sousoší:)    do třetice bych se přimluvila za nahrazení slova "dědek" u Rajka slůvkem elegantnějším, důstojnějším, neurážlivým:)  /možná stařík?/


careful
10. 07. 2016
Dát tip

viz třeba zde:  Svatost jeho erotického umění nemohla zabránit Schieleho zatčení v Neulengbachu dne 13. dubna 1912. Jeho kresby byly zkonfiskovány a on byl obžalován z únosu a znásilnění nezletilé dívky. Ve vyšetřovací vazbě strávil tři týdny. Obvinění byla posléze při přelíčení v St. Pöltenu odvolána. Nakonec byl Schiele odsouzen jen na tři dny vězení za šíření nemorálních kreseb, jednu z nich soudce pro výstrahu spálil nad plamenem svíčky. 

K modelům a modelkám se prý choval jak k dobytku...tak ho hodně předhazuj.:)


careful
10. 07. 2016
Dát tip

jo a schiele byl možná dobrej kreslíř, ale také mimořádné prase (možná měl i nějakou poruchu) a myslím, že v jeho době nejspíš pohoršoval hodně.... ale o tom bych si musela něco načíst...

 


careful
10. 07. 2016
Dát tip

Mezi komentářem a dílem je pro mě trochu rozdíl...tedy pokud nebereš mé komentáře jako umělecké dílo celkově... myslím, že povrchní sexismus je něco, proti čemu se jako osoba bohužel postižená vagínou, musím stavět... já nechci být za kus hovězího a vadí mi to... pokud ty trpíš sexuální frustrací, řeš ji jinak než tímhle, páč to jde špatným příkladem atd.

..spostá slova mi nevadí...pro mě ňadra jako kozy... furt je to to samý...pořád je to povrchní a sexistické...koukáš na lidi  jak na hovězí...

...vlastně je mi skoro ctí, když znám tvůj pohled, že tě vůbec napadlo, že mám nějakou psýché na analýzu a ne jen zadek a kozy


Movsar
10. 07. 2016
Dát tip

díky, honzyku, já už jsem od careful na přímočarost zvyklý. jen mě vždycky zarazí to, jak přísně drží dialektickou jednotu věci: hrozně jí vadí, uráží a kdovíco ještě explicitní (podle mě ne až tak moc) erotika. a přesto mi spílá vždy, bezezbytku, stejným způsobem, spíše horším, pornografickým (ocasy, nafukovací panny atp.). to je skutečně taková zvláštnost, na kterou autorku tímto upozorňuji a navrhuji nezapomenout na dalším psychoanalytickém sezení rozebrat. :-)

a ještě jedna obhajoba: třeba schiele (neberte to jako srovnání, nemůžu se s ním srovnávat) udělal celé moře pornografických kreseb a obrazů a ještě nikdy jsem neslyšel někoho se pohoršit. prostě - nemám za to, že ten text je pornografický. a je-li erotický, proč ne? vždyť erós je téměř nejstarší z bohů, je všude.  


careful
10. 07. 2016
Dát tip

...a vůbec, měl bys mě chválit, jak se umím dívat... on se dívá stejně na lidi, jako já se dívám na něj... 


careful
10. 07. 2016
Dát tip

No, já si myslím, že už je to pomalu na léčení...ale vůbec se nedivím, že někdo, jako ty, to nepovažuje za závadu. Kdybych ti měla já 1000 děl ve kterých by se pravidelně objevovala něčí břišáky, nebo ocasy, tak to bude asi se mnou taky trochu divný... 


Honzyk
10. 07. 2016
Dát tip

vubec "to" neni uslintany, poznamku o gumovy pane bych bral jako urazku...ponekolikaty jsem Movsara "pristih", ze se umi divat- a hlavne- zaznamenavat....az reportazni naznaky, a ty sem prinasi prave , pokud vim,jen tenhle autor....*


careful
10. 07. 2016
Dát tip

Necheš si koupit gumovou pannu?...tahle uslintanost překračuje hranice běžně uslintaných dědků...

...kdo normální například ví, jaký dělal Michelangelo kozy...já od něj znám tak Davida a Mojžíše... a to jsem byla i v sixtínský kaply...nečuměla jsem na kozy ani na koule ani na nic takovýho a to jsem byla v pubertě... 


careful
10. 07. 2016
Dát tip

Ha... ty musíš být nenápadný... se ty ženský ani nesnažej před tebou přetvařovat...já si se známou říkám i čau kokot, ale dávane si bacha, aby nás nikdo neslyšel... asi tě vůbec nebraly na vědomí... :/ no...dám ti tip, že mi tě je po té úvodní části až líto...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru