Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

JARO POD ETNOU

Výběr: a2a2a
10. 07. 2016
21
25
1943
Autor
vesuvanka

Z mého loňského pozorování...

JARO POD ETNOU

Pod pojmem Etna si ihned vybavíme nejvyšší činnou evropskou sopku na Sicílii a její erupce - ohnivé fontány, kouř, černý popel a proudy lávy, která se časem promění ve velmi úrodnou půdu. Etnu sleduji už několik let prostřednictvím webkamer. Jedním z nejhezčích záběrů je panoramatický snímek z města Linguaglossa, jež se nachází severovýchodně od Etny. Zaujal mě zde nejen pohled na vulkán, ale i na jeho svahy a na vrchol čedičové skály vpředu, která je zbytkem dávného lávového proudu, jenž trochu připomíná některá místa v našem Českém středohoří.

Předmětem mého pozorování Etny jsou nejen občasné erupce, ale i počasí v této oblasti a rostliny, jež se uchytily na skále. Na jaře kameny doslova rozkvetou, a tak se vždy těším, až budou oživeny bílými kvítky asfodelu. Letos mě čekalo překvapení v podobě rostliny, která byla pro mě zprvu velkou záhadou.

Podíváme se na několik záběrů, které nám postupně prozradí, o jakou rostlinu se jedná, a zároveň budeme mít možnost nahlédnout do bohaté květeny na malém úseku vulkanické krajiny.

Na prvním snímku z 10. dubna 2015 je vrchol Etny pokryt sněhovou čepicí až na místa pod hlavními krátery kde je stále žhavo, i když vulkán je momentálně v klidu a jen občas mírně kouří. Na skále prohřáté sluníčkem se probouzí rychle jaro. Ještě před několika dny bylo vidět do hlubokého údolí, ale teď brání pohledu bujná zeleň. Zdá se, že tu vyrůstá jakýsi huňatý les, a já si lámu hlavu nad tím, co je to za rostlinu s tlustým stvolem, jejíž jemné čárkovité listy tak trochu připomínají kopr...

 

 

Dne 19. dubna mě překvapila rostlina svojí výškou, začínala se rozvětvovat s náznaky květenství. Tipovala jsem, že to je některá z čeledi miříkovitých (okoličnatých), možná, že je to druh anděliky, dorůstající na jihu mimořádných rozměrů.

Jednou se mně do záběru webkamery připletla paní, která stála vedle rostliny, takže jsem měla možnost určitého srovnání. Rostlina dosahovala téměř k ramenům té paní.

U kamenů se objevily i stvoly asfodelu s poupaty. Asfodel je rostlina z čeledi liliovitých, která roste v oblastech Středozemního moře. Asfodelů je více druhů. Ten, který sleduji po Etnou je Asfodel dutolistý (Asphodelus fistulosus), dorůstající do výšky kolem 70 cm. Jeho květy mívají růžové nebo červenohnědé žilky uprostřed okvětních lístků. V období antiky býval asfodel symbolem smutku.

 

 

Na snímku z 22. dubna 2015 je neznámá rostlina ještě vyšší a mohutnější. Zvolna se začínají rozvíjet květy - okolíky, prozrazující, že to bude skutečně některá z čeledi miříkovitých, ale která? Tato čeleď totiž zahrnuje více než 300 druhů rostlin a některé jsou si tak podobné, že přesné určení je oříšek i pro odborníky...

Rozkvétá už i asfodel, radost pohledět. Dole v údolí se vegetace zvolna zelená, ale vrchol Etny, dosahující přibližné nadmořské výšky 3340 na jaro ještě čeká, sněhová pokrývka zvolna slábne na jižní a jihovýchodní straně. Pravděpodobně i na jihozápadě, ale ten odtud není vidět.

 

 

Na snímku z 30. dubna se nám rostlina ukázala v plné kráse se svými žlutými okolíky a vlevo trochu níž vyrůstá další. Přítelkyně a Atlas rostlin Středomoří mi pomohly rostlinu určit. Je to ločidlo obecné, jinak nazývané ferula obecná (Ferula communis), která je známá i pod názvem divoký fenykl. Ferula roste na výslunných sušších místech v oblastech Středozemního moře, dorůstá do výšky až 2 m. Pod Etnou jí dosáhlo za necelý měsíc.

Asfodel se rozrostl i na dalších místech a je v plném květu. Září tu v kamení snad na oslavu mocné ohnivé královny sicilské, tyčící se na krajinou a štědře rozdávající svoji žhavou krev pro život. Zanedlouho i ona shodí zimní čepici ze svého vrcholu, který je královstvím popelu a lávy. Pod ním, těsně nad hranicí lesa, pokvetou jiné kytičky, z nichž mnohé jsou endemity, jež nerostou nikde jinde než na Etně. Barevná a křehká krása dokáže na svazích Etny uhájit svůj život v nadmořské výšce kolem 2000 m v drsných klimatických podmínkách. Ale to už je zase jiná kapitola z bohatého života Etny.

 

 


25 názorů

vesuvanka
13. 01. 2017
Dát tip

Marti, zdravím Tě a děkuji za nahlédnutí a milou odezvu :-))).

Chtěla jsem pozorovat ferulu dál a plánovala jsem si další pozorování do budoucna, ale bohužel hned v květnu 2015 byla webkamera zrušena.


Markel
13. 01. 2017
Dát tip

máš prostě skvělého koníčka a neděláš mu ostudu :-)) *


vesuvanka
12. 01. 2017
Dát tip

srozumeni a Marti, 

s velkým opožděním a omluvou děkuji za zastavení a milou odezvu :-)))

 


vesuvanka
13. 10. 2016
Dát tip

Marti, zdravím Tě a děkuji za přečtení a milou odezvu :-)))


Markel
12. 10. 2016
Dát tip

krása, Jani, ***


srozumeni
27. 07. 2016
Dát tip
***

zvedavec
20. 07. 2016
Dát tip

:)


vesuvanka
20. 07. 2016
Dát tip

Evo, i já Tě srdečně zdravím a děkuji za zastavení a milou odezvu :-))) Je to zajímavá náhoda, že Tě k mému dílu, které jsem vložila po delší době,  přivolal obrázek dubu. Měj se moc hezky :-)))

Jirko, potěšil mě Tvůj zájem i zájem dalších čtenářů. Děkuji za přečtení a milá slova, i za zařazení díla do výběru :-)))


a2a2a
20. 07. 2016
Dát tip

Opravdu, moc rád tě zase vidím, a jistě nejen já. Přečetl jsem se zájmem královno tohoto zde nezaměnitelného žánru.


zvedavec
17. 07. 2016
Dát tip

Zdravím Ťa srdečne, Vesuvanka! Krásne píšeš, a stále o svojej téme! 

Včera som sa pozerala na obraz duba, ktorý si mi pred rokmi poslala a myslela som na Teba, som veľmi rada, že som na Teba po otvorení Písmáka (po dlhšej dobe) hneď natrafila. Nech sa Ti darí!

 

 

 

 

 

 


vesuvanka
13. 07. 2016
Dát tip

Luboši, Jardo, Jirko, Štírko, Mileno, Janinko a 4U, zdravím vás a děkuji za zastavení a milá slova. Díky i za Tipy :-)))

Jardo, díky  za milé přání. S chozením jsem na tom dost podobně, takže můj zdroj inspirace k psaní reportáží z výletů tak trochu vyschnul (chybí mi cesty vlakem. které mě doslova nabíjely - tam se mně to psalo), a hledám inspiraci na internetu po celém světě. Čas od času napíši text k některému svému obrázku, případně článek o některé sopečné krajině i mimo ČR - jsou to spíše populárně naučné články, které jsou uveřejňovány na serverech, které nejsou vyloženě literární. Ještě si to projdu a zauvažuji, zda bych na Písmáka přece jen něco z toho vložila. Komentáře k Jaru na Etně a zájem mě potěšily.

Štírko, díky za zájem o moje obrázky. Ty mám většinou u článků, které jsou uveřejněny na serverech ne přímo literárních. Potěšil mě zájem čtenářů a tak ještě zauvažuji a možná něco přidám.

 


4U
12. 07. 2016
Dát tip

líbí *


děkuji Janičko! :-)


Ferry
12. 07. 2016
Dát tip

Osvěty není nikdy dost. Díky. :)


Štírka
12. 07. 2016
Dát tip

Janičko, a já myslela, že jsi trávila čas pod svou oblíbenou sopkou osobně.... Snímky jsou zajímavé, počtení též - mám ráda přírodu a rostlinstvo všeho druhu.... Ale spíše bych čekala dalšíze Tvých obrázků :-) Ráda jsem se "u Tebe" po dlouhé době zastavila.



Oldjerry
11. 07. 2016
Dát tip

Janičko, dobrý den... ani netušíš, jakou jsi mi udělala radost tím příspěvkem, ne pro něj samý - i když fajn - ale proto, že jsem o tobě dlouho neslyšel, nic nečetl a bál jsem se zeptat. Tak  když tě tu mám na Písmoni, přeji zdraví co nejlepší - v rozpětí a možnostech našich věků, obdivuji tě, kam jsi se to zase dostala v době, když já už stěží dojdu 500 metrů k doktorovi (:-D  Drž se Jani a vydrž ještě hodně dlouho, ty máš  o čem mluvit, psát a malovat...


Kočkodan
11. 07. 2016
Dát tip
Etna má bohatší život než já... Ferule a Janě zdar! :-)

vesuvanka
11. 07. 2016
Dát tip

Děkuji vám všem za zastavení, komentáře i za Tipy a zdravím :-)))

Chtěla jsem ještě zachytit ferulu v plném rozkvětu, ale tato webkamera je od května loňského roku nefunkční.  


dadadik
11. 07. 2016
Dát tip
At zije technika, diky webkamera jsi tam :) zdravim...

Honzyk
11. 07. 2016
Dát tip

ahoj vesuvanko!*


Diana
11. 07. 2016
Dát tip

Díky! Moc zajímavé! ***


Děkuji..prošla jsem tu krásu  s Tebou....*/***


Gora
11. 07. 2016
Dát tip

Podařené...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru