Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rusalka v pršiplášti

18. 07. 2016
8
9
1408
Autor
Movsar

Na kraj světa

Vyšli si v dešti, maminka s klukem. Snad šli by až do Budapešti, jenže tramvaj jim nabídla zas jinou perspektivu. On si sedne zadumaně, ona se na něj usměje, něžně. Až dojedou na Anděl, dají si utopence a poledne stopí v pivu. Jak říkám, ta dvojice by šla na kraj světa.


Rusalka v pršiplášti

Vyhnalo ji to z libreta až na Smíchov, a že zrovna pršelo, vzala se do pršipláště. Tak teď po ní stéká kyselá voda a sem tam pohledy kolemjdoucích. A znalci si tiše kladou na mysl přání, jen aby se nerozhodla rozčesávat vlasy. Když pak ale zachytí její křehký pohled zpod kapuce, propadají už jen snům o moci krásy. Tak bylo možno o rozkrapatělé neděli dne 17.6.2016 na Smíchově potkat rusalku v pršiplášti.


Nedělní večer

Pošmourno umocnilo nedělní večer. Ani Pelíšky v televizi na tom nic nezmění, tenhle čas je jak malé vězení. Ale máš v něm jistou svobodu: u dobré knihy vzpomínat na pudink a odpoledne na lavičce, k tomu si z rozhlasu nechat hrát adagio pro smyčce. A až do pokoje padne měsíc, založíš knihu, otočíš rozhlasem a s Nietzschem si položíš onu nikdy neumlkající otázku: jak by člověk musel milovat tento život, aby to vše chtěl ještě jednou a ještě nespočetněkrát?


9 názorů

Movsar
19. 07. 2016
Dát tip

líbí se mi čapkova metafora o fantomové bolesti a nežitých životech. podle něj člověka po čtyřicítce bolí nežité životy jako v uříznuté noze. aneb nikdy nezodpovězené otázky.


Otázky si pokládám celý život. Pak jsou tu odpovědi, ale každé rozhodnutí pro jednu z nich je cestou jinam. Kam půjdeš? Jdeš správně nebo se mýlíš?

O tom je život, ale co když jsem zrovna takový nechtěla? Pak ta volba byla chybná, ale co naděláš? Už v tom vlaku jedeš.


Movsar
19. 07. 2016
Dát tip

díky, přátelé, za čtení a zprávy.

e.b: jak se říká, podstatné je nalézt otázku, odpověď už vždycky někdo najde. tedy nešel bych cestou od odpovědi k otázce, ale právě vyhledávat otázky. klíčové, řekněme rovnou revoluční, jsou právě ty věci, které nezapadají do odpovědí, které už někde jsou, ale právě přivolávají odpovědi, které ještě společnost nemá k dispozici. tolik malý debatní příspěvek k tématu otázky. :-)


Čudla
18. 07. 2016
Dát tip

Mě se to líbí. /*


Lnice
18. 07. 2016
Dát tip

**


Otázky si můžeme pokládat, ale známe správné odpovědi?  /T


lawenderr
18. 07. 2016
Dát tip

ideální pošmourný nedělní večer ... :)*


Gora
18. 07. 2016
Dát tip

Rusalka: hezké, znalci:))     Večer: čas jako malé vězení:((


rusalka v pelíšku na kraji světa...konec nikdy neumlkajícím otázkám.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru