Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pravda o domnělém géniovi

20. 07. 2016
15
39
2217
Autor
Prosecký

Elektronické metody práce dnes umožňují neobyčejný nárůst efektivity a rychlosti výzkumu i ve společenských vědách. Jako amatérský historik vím, o čem mluvím. Oblastní archívy dnes například vkládají do internetové sítě kompletní matriky. Pomocí čtecí aplikace rozluštíte i nejnečitelnější farářův škrabopis a překladačem z latiny prozkoumáte celý svůj rodokmen online během několika dnů. Jen tak jsem se bez zdlouhavého vysedávání v archívu v Zámrsku mohl dozvědět, že můj jedenáctinásobný pradědeček (prapraprapraprapraprapraprapraprapra …) zemřel nešťastnou náhodou v roce 1675 při manipulaci s vytěženým dřevem ve věku 48 let jako bezdětný.

A můj níže uvedený objev je zase plodem jiného mého koníčku – hudební kritiky.  

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 Salzburg/Solnohrad – 1791 Vídeň) je pokládán za jednoho z našich[1] pěti až deseti největších hudebních skladatelů. Při nedávné více než hodinové návštěvě v jeho rodném domě jsem se proto rozhodl prostudovat jeho dílo nejnovějšími onlinovými nástroji, ale co jsem zjistil!?!

Mozartovo dílo čítá podle seznamu Ludvíka Aloise Ferdinanda rytíře von Köchel celkem 626 děl (označovaných nadále podle Köchela KV + číslo). Stáhl jsem si je všechny do notového analyzátoru a výsledek mého rozboru jsem shrnul do stopadesátistránkové recenze úplného díla tzv. génia.

Jsou mezi námi lidé, kteří v životě neviděli na vlastní oči ani jednu notu. Nebudu vás proto zatěžovat odborným výkladem a shrnu své závěry do podoby srozumitelné i úplnému hudebnímu ignorantovi na jednom příkladu.

Jistě od táboráku dobře znáte základní motiv Haffnerovy symfonie (KV 385): d3, d1, cis1, cis3, hm, hm, am, d1, cis1, a3, g1. Představte si, že úplně stejný motiv byl použit už ve 31. symfonii (KV 297) a předtím ještě v těchto dílech: Symfonie číslo 2, B Dur (KV 17), ofertoriu 'Scande coeli limina' pro SATB a orchestr, soprano solo, 2 trumpety a tympány, 2 housle, basso, varhany C dur (KV 34) a dále KV 111, KV 245, KV 246, KV 298, KV 301, KV 399, KV 425, KV 478 a dalších čtyřiceti třech dílech!

Abych to zkrátil: Mozart si práci ulehčoval tím, že opisoval sám od sebe. V celém svém objemově rozsáhlém díle použil celkem jenom 341 různých motivů! To je velice málo. Jeho mnohem méně známý vrstevník Johann Křtitel Vaňhal (1739 Nechanice – 1813 Vídeň) například vytvořil za svůj život 604 motivů. I úplně neznámý Karel Blažej Kopřiva (1756 Cítoliby – 1789 Cítoliby) vymyslel více, totiž 395 motivů. Slabší byl jen Karl Ditter von Dittersdorf (1739 Vídeň – 1799 Nový Dvůr i Lipovky), ale ne o mnoho. Použil za svůj život 241 motivů!

Ano! Mozartovo dílo vděčí za svou popularitu marketingové zdatnosti vdovy Konstancie Mozartové a jejich společných synů Karla Thomase a Franze Xavera Wolfganga. Amadeovo dílo má tedy stejné postavení jako Padesát odstínů šedi. Nafouknuté nic. Odpovídá tomu i tržní výsledek. Na rozdíl od v bídě skomírajících Vaňhala nebo Kopřivy vydělal Wolfgang Amadeus za svůj život v přepočtu na dnešní peníze neuvěřitelných 44 milionů Eur.

Pravda, jeho hudba se nám může líbit, ale to je tak asi všechno, co dokáže.

 


[1] V duchu legitismu znamená naše všechny osoby v hranicích Zemí na Říšské radě zastoupených (namátkou Bukovina, Halič, Těšínsko, Slezsko, Morava, Čechy, Horní Rakousy atd. až po Kraňsko) a Uherského království. Legitimisté totiž pokládají změny z roku 1918 za porušení platných zákonů. 


39 názorů

Prosecký
11. 11. 2019
Dát tip

Máš pravdu, trojorte, nevědomost je základem štěstí. Vím to do mé návštěvy v Thajsku.


trojort
11. 11. 2019
Dát tip Prosecký

...to jsou ty problémy, co nastanou, když člověk něco ví... :)


Kapsa
28. 09. 2016
Dát tip

číst tvá díla jednoho obohatí o nikdy nepoznané informace...


Oldjerry
28. 08. 2016
Dát tip Prosecký

Ano, je to velmi zdařilá mystisyfilitikace, ale i kdyby to pravda byla... stejně Mozart zůstane jedním z mých oblíbenců. Nejvýš  ho ještě  v duchu pochválím za to, že použité náměty  skryl v dalších dílech tak, že bylo třeba obsáhlé vědecké práce k tomu, aby byla tato v podstatě dovolená metoda uplatnění v nových dílech odhalena, že působila synergicky a rozhodně tak  vytvořila novou kvalitu. Nevím jak v hudbě, ale v technickém světě  je stará myšlenka uplatněná v řešení s vyšší kvalitou považována za patentovatelnou...


Povedená taškařice :)


JARUB
19. 08. 2016
Dát tip

Počet elementů je vždy omezen. Jak prvků, ze kterých se skládá celý vesmír, tak not. Jde tedy jen o matematiku a kombinatoriku. Stačí si spočítat, kolik možných kombinací lze poskládat z daného limitního počtu not a máte to - všechno už tu bylo! Což ovšem neznamená, že vás nová skladba nebo fotka nové mlhoviny neuvede do stavu kajícné pokory a snění...   :o))))))


Notreal
09. 08. 2016
Dát tip

Divně zajimavý příspěvek. Mozarta moc nemusím. Zajímala by mě snad možná podobná věc ve srovnání těch rád mám (Rachmaninoff, Schnittke, Shostakovitsch, Stevenson, Beethoven,Auerbach) a těch skladatelů z dnešní doby. Třeba Zimmer, Williams, jak moc kopírují právě oni.


Carodej
08. 08. 2016
Dát tip

Cimrman v říši hudby:)


upupa
22. 07. 2016
Dát tip

Haffnerovu symfóniu mám zrovna veľmi rád, hlavne poslednú časť, keď to roztočí ako rockový borec. Áno, jeho motívy sa dosť opakujú, ale on im vždy vie obliecť nový frak. Skladá už vymyslené čriepky do novej mozajky. Mozart nepriniesol do hudby nič nové, iba vyhnal do maxima, čo už poznal. Veď len opery pred ním, to boli také úbohé spevohry, on urobil šou. Haydenove symfónie... slabé pokusy oproti Mozartovmu hviezdnemu rozletu. Mozart aj z otrepanej frázy urobil hudbu prešpikovanú silou. Po ňom prišli experimentátori, hneď prvý bol Beethoven a to je kráľ novosti a ohromnej sily, takže popri ňom Mozartova hudba trocha bledne. Na Mozarta priaznivo vplývali až ťažké životné údery, vtedy skladal úžasné veci. Škoda, že tak krátko.


Prosecký
22. 07. 2016
Dát tip

Být nepochopen redaktorem prózy ve výslužbě je, Zdendo, dobré znamení! 

Umíš číst noty?


okoloidúci
22. 07. 2016
Dát tip

... veď hej, otázka je, do akej miery je manipulácia s davmi ospravedlniteľná šľachetnými pohnútkami (obrodenie / pozdvihnutie sebaúcty národa, záchrana pred ponemčením / maďarizáciou...). aj keď... za šľachetnými pohnútkami sa často skrývajú záujmy (napr. lepšie šance národnej buržoázie / inteligencie v konkurenčnom boji s inonárodnými skupinami).


Prosecký
22. 07. 2016
Dát tip

Okoloidúci, máš pravdu, že na obrozence se můžeme dívat různě. Navíc Dobrovský nebo Kollár byli Slováky.

Nejde tak ani o státní formu jako o legitimitu postupů a manipulaci s davy. Primárně jsou rozpadem státu vždy vinny především jeho elity - tedy v tomto případě šlechta a německy mluvící buržoazie. 

Naše dnešní republikánství je velmi často monarchické, ale pokrytecké.


okoloidúci
22. 07. 2016
Dát tip

máš pravdu, na juhu by sa ich našlo dosť :) tí snívajú o monarchii, no nie pre Slovákov :)


kuča
22. 07. 2016
Dát tip

Možná dole na jihu...:-)


okoloidúci
22. 07. 2016
Dát tip

... na Slovensku by si monarchistov darmo hľadal :)


kuča
21. 07. 2016
Dát tip Prosecký

Někteří z nás jsou zkrátka monarchisté a želí rozpadu Rakouska-Uherska. Ale víme, že republikánské experimenty jsou pouze dočasné a náš čas zase přijde. :-)


okoloidúci
21. 07. 2016
Dát tip

... neviem, či je dôvod sa tým zaučovaním chváliť :) a my sme hrdí na svoje plebejstvo :)


kuča
21. 07. 2016
Dát tip

okoloidúci: Naši obrozenci zaučovali ty slovenské. My měli i svoje království. Co vy? :-)


Prosecký
21. 07. 2016
Dát tip

Vážení přátelé,

děkuji vám všem za hřejivá slova! Opravdu jsem teď v Solnohradsku byl a pokoušel jsem se najít pochopení u zapsaného spolku Maria Anna Mozart Gesellschaft. Byl jsem ale Obfrau Mag. Dr. Evou Neumayrovou vypoklonkván. Těší mě, že jsem alspoň u vás nalezl pochopení pro svou celožiotní seriózní práci.  


agáta5
21. 07. 2016
Dát tip

bejby, tak já tě beru za slovo :)))


MKbaby
21. 07. 2016
Dát tip

agáta: Na tomhle serveru je obdivovatelných autorů dost, minimálně dva :-D A kdyby Ti nevyhovovali, tak můžeš obdivovat mne :-)


careful
21. 07. 2016
Dát tip

..možná kdybys vynechal tuhle větu, tak by tu vznikla úplně jiná disputace:

"že můj jedenáctinásobný pradědeček (prapraprapraprapraprapraprapraprapra …) zemřel nešťastnou náhodou v roce 1675 při manipulaci s vytěženým dřevem ve věku 48 let jako bezdětný."

 

careful
21. 07. 2016
Dát tip

..no, téměř užasle zírám na komentáře... jako že to nikdo nevzal vážně...to se fakt divím:D...no, ono asi dost záleží na prvním komentu, páč pak často přichází stadovitost.


careful
21. 07. 2016
Dát tip

No, já to tedy celé pochopila jako hyperbolu. Pokud to náhodou autor myslí vážně (páč možný je všechno), tak podobnými metodami se dá z různých pohledů konstatovat, že nikdo nedokázal vůbec nic, protože vlastně nikdo ani nic neumí a speciálně hudba je navíc  stejně zbytečná blbost, což můžou potvrdit zejména neslyšící, kteří se bez ní celý život klidně obejdou.



kuča
21. 07. 2016
Dát tip

Jaké mystifikace? Dávno víme, že je možné opravdu vše!


okoloidúci
21. 07. 2016
Dát tip

... čím to je, že vy Česi tak milujete mystifikácie? :)


kuča
21. 07. 2016
Dát tip

Tak a jdu všechna CD S Wolfgangem hodit do koše! Bože, byl jsem obelháván! *


To by se Salierimu líbilo. ((-:


Diana
21. 07. 2016
Dát tip

Copak Mozart, ale hlavně nám nesahej na Cimrmana. Jediný jeho motiv strčí do kapsy všech 604 motivů Křtitele Vaňhala, o nějakých "motivech" Karla Blažeje nemluvě. Já jen čekám, kdy podobné pátrání spáchá Fiedler, vídeňský cimrmanolog - ale, doufejme, to mu strach nedovolí... ;-)


Zordon
21. 07. 2016
Dát tip

Jedno mu ale upřít nelze. Mozart má koule.


agáta5
21. 07. 2016
Dát tip

já ti budu věřit, že Mozart kopírova svá vlastní díla, ale jsem velmi zklamaná... vzal jsi mi kousek obdivovaného :)) no co, snad si vypátrám někoho jiného 

jinak mi nejde do hlavy jestli je to vůbec možný. V tý hudbě je jeden tón stejný, ale v globále pak úplně jiná písnička... tak ti nevím - upozorňuju, že mám hudební hluch, jen si tady tak přemýšlím laicky spíš :)) 


Přečetla jsem a užasla, co vše je dnes možné. Začnu také pátrat. Je to prostě fascinující.   :-))) /T


okoloidúci
20. 07. 2016
Dát tip

no, mať bezdetného prapraprapraprapraprapraprapraprapradědečka je celkom unikát :) a unikátne sa mi zdá byť aj posudzovať genialitu hudobného skladateľa podľa počtu skomponovaných motívov :).


a co Cimrman -  největší rakouský uherák? :o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru