Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O sportu - fejeton

20. 07. 2016
11
14
2889
Autor
kuča

 

 

   Tak, a dalšího „ Krále Šumavy " máme za sebou. Tisíce cyklistů propotily dresy, vyplavily sůl i hormony a s ošetřenými oděrkami, odřeninami a boulemi si jistojistě slíbily, že za rok určitě zas.

   Já kouzlu sportu nikdy nepropadl. (Ostatně pochybuji, že nějaké kouzlo vůbec má.) Pravda, rodiče se snažili, abych přičichl k celé škále pohybových aktivit, ale i přes jejich povzbuzování a osobní píli byly výsledky více než rozpačité. Na hokeji mě sice naučili bruslit, ale hokejka už byla v mých rukou jaksi navíc. Při pokusech o vedení kotouče jsem většině diváků připomínal opilého Magdona vracejícího se z bartovské harendy. V hokejové přípravce jsem přišel o šest hokejek, dva zuby a všechny iluze. Pochopil jsem, že nevyniknu, přestal trénovat a doma brečel jako želva.

   Větších úspěchů jsem dosáhl ve stolním tenisu - tu a tam třetí místo, tam a tu diplom či medaile. Jako ping- pongista - obranář jsem hrával pravidelně několik metrů za stolem a trpělivě do sebe nechal bušit ze všech pozic. Však také má urputná asijská obrana byla svého času na okrese pojmem.

   Rád a s chutí jsem hrával kopanou. Zatímco já hrával s chutí, ostatní bývali znechuceni - zvláště spoluhráči. Ani fotbalisté mně nenabídli profesionální angažmá, kde tedy zazářit? Zkusil jsem volejbal.

   Kvůli své výšce a zejména kvůli možnosti smíšených družstev. Poopravil jsem olympijské heslo do tvaru: „Není důležité vyhrát na hřišti, nýbrž vyhrát v očích a srdcích spoluhráček." Tomuto cíli jsem podřídil veškerou taktiku. Naoko jsem hrával velice obětavě, ve skutečnosti šlo o jakoby náhodné, leč předem pečlivě připravované ukázky bicepsů, tricepsů či jiných svalů. A cílený dotyk spoluhráčky byl vnímán jako nevinný kontakt v zápalu boje.

   Volejbal hraji do dnešních dnů. Po spoluhráčkách se nedívám od té doby, co jsem se oženil a svaly též neukazuji, už není co. Přesto sportuji rád. Víte, jakou mám potom pivní žízeň?  Tááákovouhle!!!  


14 názorů

pobavilo i u nás doma, a že tam se sportu "rozumí"    :-D


Horác
22. 07. 2016
Dát tip

Dušane... Výborný text. :-)

Evžo, je nás víc starších dorostenců, kteří už sportují jen kvůli pocitu těsně po žízni.


Musím potvrdit, že v oblasti kultury to u nás outsiderů funguje naprosto stejně. ((-:


Diana
21. 07. 2016
Dát tip

Originální pohled na sport, zasmála jsem se opravdu od srdce. To se ti povedlo :-)))))*


kuča
21. 07. 2016
Dát tip

Adriana Bártová: No, dřív to směřovalo k těm dotykům, ale čas plyne...


careful
21. 07. 2016
Dát tip

Jinal to není napsaný zle, ale ani nic zajímavýho v žádném směru.


careful
21. 07. 2016
Dát tip

Já spíš nechápu, proč půlka národa běhá ve sportovním oblečení a tlustý jsou jak prasata... já mám ráda pohyb, ale sport smrdí...jakmile je něco organizovaný a jde o nějaká vítězství, nebo dokonce prachy, tak to vždycky hnus a profesionální sportovci jsou pro mě stejně užiteční jako každý jiný kdo nic nedělá.


Zordon
21. 07. 2016
Dát tip

Dneska asi ušetřím čas a žízeň bude i bez sportu :)Jinak můj favorit je doping-pong


já myslím, že to stejně od začátku směřovalo k té žízni, na tu se mužský těší při sportování nejvíc, T* za to, žes to neskrýval a netvářil se, že jde jen o sport


MKbaby
20. 07. 2016
Dát tip

Já jsem si před osmi lety při volejbalu (po mnoha letech mne donutili sportovat...) zlomil nártní kůstku. V Pekingu. A jel jsem domů, sport mne tak vyšel dost draho. Proto už se ho nedopouštím ani v sebeobraně a nedobíhám ani tramvaj, když už jsem donucen tento dopravní prostředek použít :-)


pobaveníčko :)


pobaveníčko :)


Kdysi se říkávalo: "Sportem k trvalé invaliditě". Možná to platí i dnes, ale hlavně ta žízeň....ta zůstává věčná.    :-)))) /T


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru