Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co se v mládí naučíš 2

21. 07. 2016
14
19
998
Autor
satannáš

Abychom stále jen nekritizovali, zkusíme si v úvodu druhé části alespoň na jednom příkladu ukázat, jak by přibližně mohla vypadat náprava zmiňovaných paskvilů. Vezmeme si třeba onu profláknutou lišku.


BĚŽÍ LIŠKA K VESNICI


Běží liška k vesnici,
chce ulovit slepici.
 
Je pravda, že rým vesnice-slepice není zrovna dobrým příkladem kvalitního rýmu, ale jeden drobný úlet si v těchto umělecky nenáročných říkankách můžeme dovolit. Logika je zde zcela zachována, vyhneme se lidnatému městu i nesmyslnému pytli koření.
 
Ježek, ten ji nehoní,
raděj spí pod jabloní.
 
Tady je to také jasné, ježek dobře ví, že běžecky nemůže lišce konkurovat, takže proč by měl zbytečně mrhat svou energií, kterou může využít ke zcela jiným účelům.
 
Neběž za ní zajíčku,
ukousne ti hlavičku.
 
Opět jasná ukázka toho, co by se mohlo stát, pokud by zajícovi ruplo v kouli.
 
Liška se jim neschová,
je už prostě taková.
 
Příroda to prostě takto vymyslela, takže závěr musí zcela logicky ukázat, že liška vůbec nemá potřebu schovávat se před nějakým uprděným ježkem či zajícem.
 
Nyní se můžeme znovu podívat na několik případů, které rozhodně nelze doporučit jako zdárné produkty formující logický rozvoj dětí a začínajících básníků.
 
ŠLA NANYNKA DO ZELÍ


Šla Nanynka do zelí,
do zelí, do zelí,
natrhala lupení, lupeníčka,


Tak úvod by celkem ještě šel. Rodina zámožného sedláka chystá husu k nedělnímu obědu, která se určitě bez chutné přílohy neobejde. Aby se dcera stále jen neválela doma v peřinách a nekynula jako ona zmíněná husa, vyšle ji otec zapojit ruku ke zdárnému dílu.


přišel na ni Pepíček,
rozšlapal jí košíček,


Zde je třeba již varovně zvednout prst. Propagace jakéhokoliv druhu násilí by určitě neměla být obsahem roztomilých písniček či říkadel. Navíc tu není znám důvod či jediná polehčující okolnost pro Pepíčkovo jednání. Z obsahu celé písně se můžeme jen domnívat, že tato dvojice bude zřejmě v dorostovém adolescentním věku 15-20 let. Takže Pepíček mohl být po tahu. Nebo mu Nanynka prostě nedala. To jsou ovšem jen pouhé dohady, které samozřejmě nemohou být omluvou pro Pepkovo jednání.


ty ty ty, ty ty ty,
ty to budeš platiti.


Nanynka je asi opravdu velice naivní. Pokud je Pepa pod vlivem či pokud pochází z nižší společenské vrstvy, těžko jí něco zaplatí. Alespoň víme, odkud se nám vzalo negativní přirovnání  - nána.


Já to platit nebudu,
nebudu, nebudu,
radši se dám na vojnu, na vojničku,


Co jsem říkal. Pod vlivem zřejmě není, bude mu ale nejspíš scházet několik koleček. Na vojnu se dobrovolně může dát opravdu jenom pako, navíc ještě kvůli nějaké proutěné nádobě za pár kaček.
 
na vojnu se nedávej,
truc rodičům nedělej,


Další blbost. Proč by tím měl dělat rodičům truc. Pokud opravdu pochází z chudé početné rodiny, rodičům se naopak uleví, když bude o jeden hladový krk a dutou hlavu méně.


udělám, udělám,
na vojnu se přece dám.


Komu není rady, tomu není pomoci. Zde bych si tipnul, že autorem této vskutku textově nepovedené písničky je samotný Pepíček.
 
 
HOLKA MODROOKÁ


Holka modrooká, nesedávej u potoka,
holka modrooká, nesedávej tam.
V potoce se voda točí, podemele tvoje oči,
holka modrooká, nesedávej tam!
 
Je určitě dobře, pokud se do obsahu této nenáročné tvorby dostane nějaká rada, ponaučení či varování před nebezpečím, které může v běžném životě číhat takřka na každém kroku. Toto dílko ovšem mezi povedené určitě nepatří. Ze začátku jde na to autor celkem dobře, ale následně nám jasně dokáže, že musel v mládí několikrát vypadnout z peřinky na beton. Takže nejprve se podíváme, co nám Wikipedie řekne o potoku. Potok je přirozený vodní tok. Mívá menší délku, rozlohu povodí a průtok než říčka nebo řeka. Obvykle teče stále a plynule, ale může se stát, že v letních měsících vysychá. Místo, kde potok vyvěrá na povrch, se nazývá pramen.
U nás tedy potok máme také, od dětství ho vnímám jako plynule tekoucí vodu a neznám jediné místo, kde by se v něm voda točila. Nevyvracím, že by se takové nikde nenašlo, příroda je hravá a určitě někde možná nějaké vytvořila. Zde mi ovšem vadí, že točící se voda v potoce je braná jako samozřejmost. A co se týká podemletých očí? To jako, že se nám protáčejí společně s potokem? No kdyby to tak bylo, tak po pár protočeních odpadnou jak třešeň od stopky.
 
 
 
V potoce je velká voda, vezme-li tě, bude škoda,
holka modrooká, nesedávej tam!
 
Toto je pravda. I malý potok se při povodních může změnit na velikou řeku. Pak je zde ale hrubě podceňována inteligence modrookých děvčat, protože jedině Milka by si během povodní šla sednout k rozvodněnému potoku. A já se domnívám, že ani Milka ne.
 
V potoce je hastrmánek, zatahá tě za copánek,
holka modrooká, nesedávej tam!
 
Závěr je již zřejmě dotvořen se stopami posledního vypadnutí autora z peřinky. Kam by se nám asi tak hastrman v potoce schoval? Nejen, že by neulovil jedinou dušičku, ale do dvou dnů by ho lidé umlátili holema.
 
Na závěr jsem objevil další obludný paskvil nevídaných rozměrů. Nechávám ho na vychutnání jako celek, který si rozebereme najednou.

 

BYL JEDEN PES

Byl jeden pes, do pece vlez.
Ukradl tam topinku, běžel s ní po rynku.
Potkala ho vrána, byla jeho máma.
Potkal ho zajíček, byl jeho tatíček.
Potkala ho kozička, byla jeho babička.
Potkal ho vrabeček, byl jeho dědeček.
Potkal ho oslíček, byl to jeho bratříček.
Potkala ho husička, byla jeho sestřička.
Potkal ho bejček, byl jeho strejček.
Potkala ho kočička, byla jeho tetička.
Potkal ho kos, ukousl mu nos.
Potkal ho Filip, zas mu ho přilíp.
 
Ještě můžeme přimhouřit podemleté oči nad ukradenou topinkou z pece. Ale při pohledu na psův rodokmen nezbývá než vzít si prášek na tlak, nejlépe pak celou tubu. Pokud se podíváme, co se nám to zde páří za zvířata, nelze ani na desetinu vteřiny vzít za fakt, že by výsledkem této úchylné sadozoomasopárty mohl být pes. Ještě že tuto říkanku nečetli Mičurinovi, protože to si pak vůbec nedovedu představit, co by nám dnes po světě běhalo za potvory. Vyvrcholením je samozřejmě kos se zobákem plným ostrých zubů a geniální lidový léčitel Filip se svým vteřinovým lepidlem.


19 názorů

satannáš
24. 02. 2022
Dát tip

Kryla před spaním tisíckrát raději než zprzněného psa s kousajícím kosem :DDD


8hanka
21. 02. 2022
Dát tip

si geniálny, fakt...poslednú som nepoznala, len valím oči, čo všetko mal pes v rodine...nepamätám si, že by mi rodičia niejaké riekanky s podobným obsahom spievali, či rozprávali, či čo...babičky umreli priskoro...no a keďže som nechodila do škôlky, nebolo fakt kde...ani moje deti si na nič podobné neprišli, najskôr som myslela, že som hrozná mama, keď som im miesto uspávaniek a riekaniek  spievala Kryla (hrozne), vďaka Tebe konečne vidím, že som nebola až taká hrozná, ďakujem:)


MKbaby
12. 08. 2016
Dát tip
Holka modrooká, nesedávej u potoka, holka modrooká, nesedávej tam. V potoce se voda mele, nateče ti do ... :-)

Gerty
11. 08. 2016
Dát tip

Jak tak nad tím přemýšlím, buď jsem byl v mládí (zaplaťbůh) velmi pomalu chápavý - případně jsem nechápal vůbec nic - anebo jsem tyhle říknaky pouštěl jedním uchem dovnitř a druhým ven. Fakt na mě žádnou negativní stopu nezanechaly. Možná to ale bude tím, že jsem už od prvních chvil, kdy jsme se naučil číst, hltal i různou literaturu faktu, a tak jsem hned poznal, jaké jsou to koniny, kraviny a voloviny, i když některé jsou občas i docela psina.


Diana
05. 08. 2016
Dát tip

To nám přece neuděláš, abys ty"paskvily"neuvedl na pravou míru. Tak jsi nás navnadil na začátku  s tou profláklou liškou - a dál nic?! To by ukazovalo přímo na satanáše!


satannáš
04. 08. 2016
Dát tip

v úvodu je návod, halt si to musíte předělat sami, básnická střeva na to máte, ještě nás čeká závěrečná část

díky všem za návštěvu, mějte se fajn


:)))))))))***


IQ nick
23. 07. 2016
Dát tip

Řehtám se, až se za břicho popadám. Já už jsem dětské říkačky dávno zapomněla, to si budu muset oživit...

to jsem netušila, že to je taková prča :-))


Baivioce
22. 07. 2016
Dát tip

Perfektní studie, která si troufá zpochybnit i ty nejsvatější ideály, které nám bohužel byly od dětství vtloukány do hlavy. Rozbor písničky Šla Nanynka do zelí odhaluje skryté příčiny současných konfliktů po celém světě a snad autorovo poselství míru zabrání jadernému konfliktu.


okoloidúci
22. 07. 2016
Dát tip

líbí :) s lahkosťou a nenúteným humorom napísaný text *


Zuzulinka
22. 07. 2016
Dát tip

tak to je pecka, to mi nedělej, neodůvodněně tady uprostřed pracovního procesu vybuchuji smíchy... kolegové se na mě čučí... a napadá mě milion dalších dětských říkaček, všechny jsou jak pro debily:-)


Marcela.K.
22. 07. 2016
Dát tip 8hanka

Hele, satannáši, teď jsi mě totálně zboural! :-))))) denně ty paskvily čtu naší malé vnučce a co jako teď mám dělat!!!

....a to ještě navíc děda to dítě houpe na houpačce ve vaničce a tvrdí jí, že to je lepší než sedět jen na dřevěné houpačce... prý umět se ve vaně koupat umí každej, ale houpat...na to musí mít dědu s fištrónem !


Diana
22. 07. 2016
Dát tip

:-)))*


ověžila jsem si říkačky.......díky rozboru.....už vím...co tenkrát ne....:-))))..............*/***


pedvo
21. 07. 2016
Dát tip

Ale jo, uchechtl jsem se. Tu o podivném psím příbuzenstvu jsem neznal, dík za vyplnění mezery ve vzdělání.


A sakra... :D


Gora
21. 07. 2016
Dát tip

Vtipné:)


MKbaby
21. 07. 2016
Dát tip

Se mi to líbí :-D


careful
21. 07. 2016
Dát tip

...žádná myšlenková ani humorná ekvilibristika se sice nekoná, ale na tu bídu tady...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru