Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podivuhodná praxe slečny Dombrovské

27. 07. 2016
7
15
1995
Autor
Movsar

Malá úvaha nad některými výstřednostmi současné společnosti.

A skleněnej medvěd s šesti nohama a rotující kedluben a myš co hrála na buben.

Amerika, země rozporů. Na jedné straně konzervativní, vzešlá z askeze prvních kolonistů, na druhé straně fantasmagorická svým sektářstvím, a poskytující ideji svobody bezbřehost. Postmoderní éra nalezla v Americe, přesněji Spojených státech, ideální zázemí: blahobyt, mnohost forem, toleranci. A – vylila se z břehů.

A tak k nám přes oceán, byť s pochopitelným zpožděním několika desítek let, dorazily všelijaké fenomény, jež si nezadají s tím, co viděl Chvastoun Pražského výběru na Miami Beach.

Tak nedávno na jedné internetové televizi mluvila slečna Dombrovská o své praxi. Spočívá v tom, že svým klientům radí, jak si mají vést diář, v kolik hodin by měli ideálně vstávat a jak si „udělat revizi v životě za 28 dní“. Zejména ona časově vymezená metoda „revize života“ je  komická, připomněla scénu z bláznivé komedie Něco na té Mary je, v níž hlavní hrdina jako stopař nasedne do auta šílence, který mu vypráví o podnikatelském záměru prodávat kazety s meditací nikoli v 7 minutách jako konkurence, nýbrž zázračně redukovanou na 6 minut, tzv. šestiminutovky!

To, co se na jinak seriozně se tvářícím internetovém kanálu probíralo, není až tak úplnou novinkou, říká se tomu koučink a jak jsem se už dříve dozvěděl, je to velmi nákladná záležitost. Ponejvíce si koučink objednávají velké nadnárodní korporace a neváhají prý utratit stovky tisíc za to, že jejich zaměstnancům koučové radí, jak správně sedět u počítače a jak po práci komunikovat s manželkou. Můj skromný tip je, že za objednávkou takových služeb je buďto nějaké sektářské blouznění šéfa z USA, nebo jde o pohodlný způsob, jak „optimalizovat daně“, resp. jak si ve spolupráci s kouči uplatnit nadměrné odpočty.

Na podivuhodné praxi slečny Dombrovské bychom mohli najít mnoho neuralgických bodů současné společnosti. Mohli bychom si všímat znejistění člověka, který přišel o všechny dříve platné referenční rámce; mohli bychom si všímat úpadku vědění, neboť pokud někdo bez zjevné mentální vady potřebuje druhého, aby mu sdělil, jak si vést diář, jde o tristní stav; mohli bychom na koučinku nebo parapsychologii, esoterice nebo jak onu praxi nazvat demonstrovat krizi pojmu práce a úbytek smyslu vůbec. Taková úvaha by ale nebrala konce.

Formulujme závěr v poněkud obecné rovině: Mohli bychom s vattimovským optimismem v takovém až bláznivém množení možností a znepřehlednění světa vidět příležitost k emancipaci. Anebo se můžeme jako zastánci tradičních pozic hněvat na postmoderními silami zapříčiněné rozbití symbolických rámců, z jejichž střepů už pevné představy o světě a společnosti, natož o pravdě neposkládáme. Druhá cesta je pravděpodobně nemožná, neboť návrat by znamenal popření mnohého z toho, co víme, a pokud by snad mohl být zrealizován, vědění, jemuž můžeme říkat třeba pokrok, by nám vězelo v mysli jako zapřená rybí kost v krku. První cesta je cestou naprosté afirmace, o níž snil ve své pojmové postavě nadčlověka Nietzsche; možná ne nadarmo se jeho prorok vyskytoval ponejvíce v horách, kam všechen tok možností vylitých z břehů nedosáhl.

Kterou z výše nastíněných cest se společnost vydá, nevíme. Náhoda leccos mění. Co si ale uvědomit můžeme je, že podobným bizarnostem jako jsou revize v životě za 28 dní je nejlepší se smát, neboť ony jsou tím posledním, co by nám ukázalo směr. To už snad spíše rotující kedluben!       


15 názorů

careful
30. 07. 2016
Dát tip

... mně se nelíbí, že k tomu šéfové někoho "nutí" z pozice moci a stejně se mi nelíbí, že tihle šarlatáni bohužel vymývají mozky často i dětem... když si chce palici někdo vypláchnout sám a dobrovolně (protože toho v ní buď moc nemá, nebo tam má pěknej bordel) ať si to dělá u jakého kouče chce a mapuje a odháčkovává si vagíny a jiný broskvoviny, ale někoho k tomu nutit, to by mělo být snad i trestný...


vk
29. 07. 2016
Dát tip
no, text znie dosť pesimisticky, že ľudia hlúpnu a tak, takže to zvádza

Movsar
29. 07. 2016
Dát tip

tak j epřesně to, co si nemyslím.


vk
29. 07. 2016
Dát tip

Každá generácia si myslí, že je inteligentnejšia než tá predošlá a múdrejšia ako tá nasledujúca.

G. Orwell


dávný obchodník s deštěm neměl o mnoho víc vědomostí než ti, kterým ho prodával...

Pokud existuje poptávka, vznikne i nabídka...


Movsar
28. 07. 2016
Dát tip

ano, ale v oficiálním kurzu? při současných vědomostech?


vždyť obchodníci s deštěm existovali odnepaměti, to není jen aktuální jev...


Movsar
28. 07. 2016
Dát tip

tos řekl přesně, dává "dobré" rady. druhá strana mince je, že tyhle rady jsou natolik banální, že ti je dá sousedka, co ji potkáš u dveří, kamarád na pivu, kolega v kanceláři o polední pauze a tp. jen současná společnost z tohohle dokáže udělat živnost..


vk
28. 07. 2016
Dát tip

preletel som jedno jej video a zdá sa, že dáva bežné rady, ktoré by prospeli každému vrátane mňa - meditace, relaxace, sport, lekárske prehliadky, dobre jesť, dobre spať...


Movsar
28. 07. 2016
Dát tip

jistěže má, viz konec a ostatně i místopisný úvod do tématu.

jistě, ztráta autority je jedním z příznaků současnosti, v níž už symbolično, onen lacanovský velký druhý, ať už jím je bůh, pater familias, učitel ad., zmizelo. to, nad čím se z duše směju, je, že lidé jsou tak hloupí k ochotě vztáhnout se jako k autoritě ke "kouči". a když jím je tak prostomyslná bytost jako slečna dombrovská, pak je to zvlášť tristní. ale s osttaními kouči to nebude o moc lepší.   


vk
28. 07. 2016
Dát tip

A skleněnej medvěd s šesti nohama a rotující kedluben a myš co hrála na buben. - Má to nejaký kontext?

Inak ľudia radi počúvajú, ako žiť, napr. náboženstvá, sekty a pod. Koučing ako taký a ako ho poznám je skôr návratom k podstate zo zhonu a stresu, takže pozitívna vec. Človek niekedy potrebuje autoritu, ktorá mu ukáže, ako si zlepšiť život.


Jsem moc ráda, že jsem se s takovými vymoženostmi nikdy nesetkala. Diář mám.   /T


to je ovšem ještě strašlivější závěr, než celý původní text...!!!


Movsar
27. 07. 2016
Dát tip

obávám se, aleši, že ta doba je už blízko, pokud už není tady. vždyť chytrý telefon, nejlepší přítel současného člověka, je téměř plně obrázkový (ikony). díky!


jako obvykle zásah do černého. Nejsme daleko od doby, kdy se bude bezplatně rozdávat Návod k použití světa. Obrázkový, pochopitelně.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru