Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Devátá bouře

28. 07. 2016
1
12
646
Autor
Rylwen


Nebe rozštípaly blesky 
s hromem zazní Devátá
potoky deště o zem pleskly
láska budiž prokletá.

Uprostřed živlu stojí žena
blesky jí kreslí svatozář
hromy hrají Beethovena
radost připíjí na kuráž.


12 názorů

Rylwen
28. 07. 2016
Dát tip

Dík za tvůj čas.


ono se v textu jasně říká že je to Beth.Devátá, čtenář se paralelu dovtítí později, zatímco název je jednoduchý, znělý zřejmý. Teď je pěkná.


Rylwen
28. 07. 2016
Dát tip

na tečkách fakt netrvám, obzvlášť, jestli to líp zapůsobí. Dík


já jsem tušil, že to je takhle míněné, moc bouří vyvolá revoluci (která je také bouří...) ale to je moc složité, moc náročné, v názvu už bychom po čtenáři neměli chtít složité přemýšlení, nýbrž naopak obsah uzavřít, zjednodušit, podtrhnout nejlépe jedním slovem.  mám zkušenost, že když se to finální pojmenování samo od sebe nedostaví, je třeba ještě pracovat   možná ale by stačilo jen vypustit ty 3 tečky a krásná básnička se dovyloupne


Rylwen
28. 07. 2016
Dát tip

agáta5 - jasně že jo, jen jsem to neviděla. Dík


Rylwen
28. 07. 2016
Dát tip

Ten název má svůj smysl.

Devátá - symfonie č.9 s Ódou na radost od Beethovena a jakési ztotožnění s Devátou bouří ve vztahu, radost, že se dokázala vymanit.

Proto Devátá bouře.

Díky že jsi přečetl.


řádky obsahují mnoho zajímavého obsahu s rozhodnými říznými obrazy, nejvíc mě zaujalo "potoky deště o zem PLESKLY" to je vynikající slovo, plané ironie a pohybu, ale i ostatní "oblohu rozštípaly, uprostřed živlu, hromy hrají" to je pěkný, rovnoměrně výživný jazyk. Podle všeho jsi zašla do správné komůrky. Teď jen básničku dotáhnout, aby opravdu vystihla výchozí pocit emancipace a byla dobře nazvaná. Současný název je dost komplikovaný a naznačuje, že práce ještě není hotová. Za ty hutné hlučné obrazy, sešikované jako vojsko, zaslouží autorka pochalu.


ysslandia
28. 07. 2016
Dát tip

ale no tak !


Whitesnake
28. 07. 2016
Dát tip

příšerné rytmické nedokonalosti a rovněž i ten ptrazvláštní novotvar "proletá" už je za hranou.Je to zatím prostě SLABÉ, promiň.


agáta5
28. 07. 2016
Dát tip

:)


Rylwen
28. 07. 2016
Dát tip

písmenko mi nevypadlo a stím jí máš asi pravdu.

... jasně to aby vydržela tu bouři citů a znovu nepodlehla té proklínané  lásce.


agáta5
28. 07. 2016
Dát tip

láska budiž prokletá .. nevypadlo ti písmenko? Ta dvě "jí" jsou tam docela rušivá... radost připíjí na kuráž... proč na kuráž? To aby vydržela stát v těch blescích? ... hm...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru