Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Třináctiletá Venuše

28. 07. 2016
8
12
1622
Autor
Movsar

Třináctiletá Venuše

Třináctiletá Venuše v tramvaji. Jakoby na hladinu Vltavy právě dopadla uťatá varlata boha Urana, zapěnilo to a ona byla na světě. V tom pohledu je úlek i bezradnost a vůbec celá ta děsná událost. A tělo má tak, jak ho Praxitelés sesekal do mramoru. Ostatně, ten zadek bys jí taky sesekal rád.  


K hořké reflexi

Už se bijou, zobáky si nabijou, ti ptácí, višňoví loupácí, halasila osoba. Temeleš tekeš tamerlán, okřikl ji neznámý pán. A v kostele na severu Francie zatím dva muži, podobní katům z Kafkova románu, podřezávali kněze. Sešli jsme z cesty za pokrokem. Snad se alespoň objeví nový Bosch, co ten nešťastný sestup ztvární. Nám všem k hořké reflexi.


Koučink

Jsem strýček Bedla, provozuji koučink všeho druhu. Naučím vás správně sedět na balóně, najít pravdu v makaróně, stlát si denně postel, najít boží hostel. A tohle je má kolegyně Lůca, ta vám ukáže, jak se bonbón cucá. Oba máme školení v USA. Vy ještě nemáte svého kouče, svého průvodce životem? Co jste to za lidi, vy ubožácí!


V hudbě broučků slastné sólo

V dálce hluk autostrády, ještě lidé spěchají za svými věcmi. Pod domem ale velká hudba cvrčků, jak bývá o tropických nocích. Někdo pak zaparkuje vůz a po rychlé sklence ji k radosti zalomí v bocích. A skrze otevřené okno vstoupí do hudby drobných broučků její slastné sólo. I takové bývají tropické noci na sídlištích. 


Až na plech kontejneru

Je skoro půlnoc a namísto zvonění z kostela někdo u popelnic rozbíjí láhve. Někomu z toho popraskal spánek, jiný jen odkládá knihu a poslouchá. A pak ticho. Najednou a do úplna, jako o vysokých nocích luna. Možná se ten člověk pořezal, z hluboké rány v ruce mu vystřikuje krev, daleko, až na plech kontejneru. Půjdu se mejt, pozhasínám. Co bude dál?


12 názorů

Movsar
29. 07. 2016
Dát tip

díky, evženie. a kočkodane!


Každý má v sobě svého Boha. O podobě netřeba se šířit.

Ale ten, který by řekl: Vzpamujte se! ,  zatím mlčí. A to je smutné.  /T


Kočkodan
28. 07. 2016
Dát tip
U mne je v zebrícku sympatií Bedla pod Jedlickou.

je to tak...

otázka je, jestli změna parametrů (v rorovnání s Římem) bude mít vliv i na rychlost celkového úpadku...


Movsar
28. 07. 2016
Dát tip

určitě ano, existují různé představy o pokroku. v technické oblasti jsme jistě nastartovali ohromné tempo. jenže k čemu nám bude, když v oblasti sociální jdeme "račím krokem" nazpátek, jak to vystihl bělohradský. a sociální myslím v širokém smyslu, práva, vzdělání, umění, to vše upadá.

jsme v opačném postavení k starému římu, podle jedné z teorií byl úpadek způsoben ohromným rozkolem ve vývoji: zatímco sociální vědění bylo téměř na naší dnešní úrovni (umění jistě i mnohem vyšší, právo nepochybně totožné ad.), technické vědění bylo zaostalé (neměli ani kanalizaci, zatímco dělali nádherné sochy, psali filosofické knihy apod). a my se ubíráme v opačném gardu stejnou cestou, k úpadku. budeme mít kolem sebe kosmické technologie, ale nebudeme umět číst. a duševně nežijeme než v řeči.


ysslandia
28. 07. 2016
Dát tip

prečítala


jo, to propojení je skvělé...:o)

"sešli jsme z cesty za pokrokem": dobré téma. spíš jde ale o to, že překročením určité hranice, horizontu, se najednou otevřely různé druhy pokroku, je možnost výběru.

A z toho možná pramení ta bezradnost rozhodování, dřív byl aspoň jeden Bůh... dnes to vypadá, že není žádný. Dokonalý reklamní trik od výrobce "pokroku"


Ano ... to nejděsivější je, že ... Sešli jsme z cesty za pokrokem ....*


Movsar
28. 07. 2016
Dát tip

a poslední se propojuje s první. i když nevím, zda honzově pavlínce bylo 13


Nedvědi v noci pronikají až ke kontejnerům...o tempora, o mores...:o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru