Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nad jedním unáhleným soudem

01. 08. 2016
2
10
1520
Autor
Movsar

Malá glosa k jednomu z dnešních příspěvků a křiku, co by chtěl absolutní ticho.

Pod jedním ze zdejších „polemických“ příspěvků (autor Mkbaby reaguje na autora R.L.) jsem zaznamenal několik vzájemně se podporujících hlasů, jimiž byl kritizovaný autor hnán až k trestnímu soudu, přinejmenším k přestupkové komisi. Důvodem měl být jeho ne zrovna lichotivý, přesto zjevně v nadsázce vyjádřený názor na okruh jiných autorů.

Připomněl se mi v Právu nedávno publikovaný článek Václava Bělohradského Právo na divná přirovnání. Bělohradský v něm na příkladu Kláry Samkové, která se po svém radikálním prohlášení na účet islámu dočkala zájmu „orgánů činných v trestním řízení“, upozornil na nebezpečí ukrytá v omezení svobody slova. Píše: „… mezi autoritarismem, cenzurou a kolapsem veřejných prostorů je úzký vztah – co je zakázáno vyslovit, oslabuje imunizační funkci veřejných prostorů.“

Písmák je veřejným prostorem. A protože naše společnost čím dál více směřuje k životu v digitálních nikách, je tento server dokonce významným veřejným prostorem, alespoň pro komunitu několika desítek či stovek přispěvatelů. Tak jako na starověké agoře to nebylo vždy snadné a nepochybně i tam často hořely spory, ani tady to není jiné. Ostatně spory o umění, a literaturu a poezii zvlášť, jsou dobře známým fenoménem. Stanislav Komárek v jedné eseji vtipně poznamenává, že diskuzi mezi básníky začasté předchází úder sekeromlatem. Abychom si zachovali „imunizační funkci“ svého společenství, a tedy v jejím rámci možnost a schopnost interpretovat sdělení co možná nejpřesněji, v jejich kontextu, a porozumět tak jejich prostřednictvím i sobě navzájem a zároveň nepodlehnout výkladům pokřiveným, je třeba opustit netolerantní názory, nabádající k cenzuře nebo dokonce vykazující autory do sféry trestajících instancí.  

A ještě jedna, poslední meditace závěrem. Mám rád jednu z principiálních myšlenek hermeneutické filosofie: skutečná diskuse je ta, v níž jsme se dozvěděli i to, co jsme vědět nechtěli. Tedy, posouvat své porozumění světu můžeme jen za předpokladu, že ze svého horizontu předem nevyloučíme žádný názor, ani ten, který se v prvním čase zdá být příliš příkrý.   


10 názorů

careful
02. 08. 2016
Dát tip

Copak o to, ale si představ, že by každý fakt letěl s každou blbinou k soudu...jako kdyby nestačilo, že už takhle jsou přetížený...


Umbratica
02. 08. 2016
Dát tip

Movsare,

v principu bych s tebou souhlasila,kdyby na Písmáku byli jen lidé jako ty,R.L. nebo já. Každý ale není tvrd'ák otřískaný životem a už proto,že jsme ve veřejném prostoru,je nutné uplatňovat zde obecně závazné normy. Myslím,že trocha vnitřní disciplíny by R.L. rozhodně slušela.


Kdyby tě někdo nazval ,,píčou",  budeš to brát jako nadsázku?

Nebo ti napsal, že máš chcípnout i se svými vnoučaty? 

Určitě mi, prosím tě, sděl něco objevného.


a podle čeho se pozná, kdo používá nadsázku a kdo ne?? :o)


Movsar
01. 08. 2016
Dát tip

svým způsobem je to taky volání po (definitivní) cenzuře, ale míněné v nadsázce. zatímco debata sudičů nebyla v nadsázce.


aha, takže ten zmíněný titulek nebereš jako volání po cenzuře...hmm


Movsar
01. 08. 2016
Dát tip

mířil jsem spíš na ty reakce volající po cenzuře a dokonce po možnosti trestního stíhání. ty jsou podle mě svým způsobem nebezpečné. a docela určitě mylné, protože když se volá po odpovědnosti, tak to rozhodně nedosahuje intenzity ani některé z kauz přestupků proti občanskému soužití. ani pak nepřekvypí, že tahle zběsilost v soudu jde od autora, co se tady asi nejvíce ze všech zaklíná morálkou, empatií a tp.   


nebo snad přiSpívá? :o)


a myslíš, že třeba titulek KDYŽ ČTU VÝPLODY KLUBU NEUMĚTELŮ, PŘÁL BYCH JIM HNUSNOU A POMALOU SMRT nějak přizpívá k "imunizaci" ?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru