Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O náhlém konci jedné hysterie

03. 08. 2016
0
11
1653
Autor
Movsar

Hysterický záchvat. Co dělat, je-li jím stiženo dítě? Strčit ho pod ledovou vodu. Je to recept účinný a navíc humánní, neboť si při něm člověk neotluče ruku. Jak se ale zachovat, postihne-li hysterický záchvat dospělou osobu? Strčit ji pod ledovou vodu reálna.

Včera se tady objevil titulek: Movsar lže. Velkými písmeny, neboť hysterie je často provázena křikem. Tak tedy už titulek křičel. Text pod ním nebyl nijak zajímavý, ani v nejmenším literární, rekapitulovala se situace s jedním komentářem o vulgárnosti jistých autorů a pak má zpráva, že jsem se mohl zmýlit. Neuvědomil jsem si, že nejen na fórech sdružujících psychiatrické pacienty se mohou vyskytovat lidé, kteří berou svou elektronickou identitu smrtelně vážně. Ale s vážností nepředbíhejme, jak se ukázalo, byla součástí hysterické epizody.

Mohli bychom nyní odbočit a připomínat význam Nietzscheho juvenilního spisu O pravdě a lži ve smyslu nikoli morálním, mohli bychom s Václavem Bělohradským dekonstruovat prezidentské motto o lásce, kterou lze mnohdy udržet jen za cenu lži, a pravdě, která se tak často pojí s nenávistí. Tak hlubokou reakci si ale příspěvek nezasluhuje. Přejděme rovnou k věci samé.

Snad psychiatři či neurologové prozkoumali mechanismus onoho zmíněného účinku ledové vody tišící záchvat hysterie, nevím. Pokusme se jen v absolutní zkratce myslet věc psychoanalyticky a v lacanovských pojmech. Třeba je hysterie podivným zapletením se v imaginárnu (strukturu Já formující proces), resp. jeho zmatenou retrospekcí: všímejte si mě! jsem tady! jsem to já? kdo vlastně jsem? Svět ale nejsou jen obrazy a už vůbec ne obrazy sebe sama. Svět, to je taky reálno, tedy to, co se děje mimo nás, co jsme nevepsali do symbolických forem, a tím jsme se na to nepřipravili. Třeba pro nic netušící dítě ledová voda: jsou tady jeho rozmary, jeho představy, jak je ono a jak by se měly věci kolem něj točit, ale pak je tady nečekaná – doslova ledová - událost vnějšího světa, která ho se světem, jak je, zase smíří. Třeba.

A tak jsem na onu hysterickou reakci autorky Marcely.K. použil svého druhu reálno. Ne reálno v přísném lacanovském smyslu, protože to je prosté signifikantů, zatímco to „mé“ je naopak dokonce velmi úzce spojeno se světem symbolična, totiž právo. Když se hysterie manifestovala na základě tvrzené uražené cti a důstojnosti, nabízelo se „poškozené“ řešení: bránit se žalobou na ochranu osobnosti. Na takové řešení věci jsem ji, ač potencionální žalovaný, upozornil. Ovšem to by nestačilo, bylo zapotřebí přidat ono kvazireálno, ledovou vodu. Tak tedy: podat žalobu vyžaduje splnění poplatkové povinnosti (není-li od ní za výjimečné situace žalobce osvobozen) a zejména přijetí rizika úhrady nákladů řízení pro případ neúspěchu; a ty mohou být vysoké. Finanční prvek vždy funguje dokonale, neboť jak se zpívá v Horáčkově písni „takovej východ slunce je celkem v pořádku, prachy ty mám ale radši, ty stojej za hádku“. Zafungoval i tady. Uražení a ponížení byli najednou daleko méně uraženi a poníženi a řeč sváděli jinam. Hysterie byla pryč.  


11 názorů

"Urazil jsi mě už poněkolikáté a očekáváš, že se s Tebou budu bavit?"

 

vidim ze sa mu to aj dari!

 


Marcela.K.
03. 08. 2016
Dát tip

Velice dobře :-)

Vím o co Ti jde. Jenže pro mě opravdu nejsi tak důležitý.

Urazil jsi mě už poněkolikáté a očekáváš, že se s Tebou budu bavit?

Chceš jen v té spoustě slov schovat fakt, který je zřetelný. Jsi člověk, který se nedokáže omluvit veřejně, když druhého člověka veřejně urazí lživým výrokem. Nejsem to jen já... Vysmíváš se , bohužel i lidem, jejichž komenty nepobereš, předvádíš tu všem svoji vzdělanost... povyšuješ se nad druhé...a vzápětí souhlasně kýveš na pochlebování...

 

P.S.: Jen blbec by polil vztekající se dítě studenou vodou.

 

 

 


Movsar
03. 08. 2016
Dát tip

konkrétněji, nerozumím.


jen aby ses Movsare zase nechytl do vlastní pasti...


Movsar
03. 08. 2016
Dát tip

a tys tomu textu rozuměla, marcelo???


Marcela.K.
03. 08. 2016
Dát tip

Jo, není nad verzálky ;-) To je hned člověk důležitější ;-)))


asi mám nějakou dobrou verzi editoru, samo se to opravilo :o)


Marcela.K.
03. 08. 2016
Dát tip

Prosímtě, už se tu raději neodkopávej, Movsare. Je to legrační.


Marcela.K.
03. 08. 2016
Dát tip

Aleši, ty jsi jistě myslel DOBŘE SE VYKADIT, JE DŮLEŽITÉ :-)))


Strčit pod ledovou vodu je blbost.


jak říká v jiném díle Mistr: Dobře se vykadit je důležité.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru