Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bazén

07. 08. 2016
15
49
4595
Autor
Gora

 

                          Bazén

 

                          Svět, ve kterém dnes po zamlžených oknech stékají kapky vody z obou stran.

                                                          Léto - budiž pochváleno?       

 

     Vedle okraje bazénu jde, spíše kráčí, triumvirát mužů. Přes ramena mají nedbale přehozené velké osušky ve stylu římských tóg. Snad Cicero, Marcus Aurelius a Seneca předvedou davu na Palatinu své řečnické umění? Nikoliv, pánové berou saunu a husím pochodem míří zchladit rozehřátá těla. Důstojnost sama. Hleďte všichni, hleďte. Oni berou páru.

     Hodinku společenské vodní konverzace vede i páreček na mělčině. Plavou jen občas a pomalu, aby se nezadýchali, a volně rozprávějí. Sošná paní s hezkým obličejem rukama často zalétá k převysoce vyčesanému plavému drdolu, který by, rozpuštěn, splynul po ramenou jako bujný vodopád. A muž s bíbrem krouží a krouží jako čmelák kolem květiny. Tu zkontroluje účes, tu líčení, a pokynutím hlavy dává znamení: dobrý, je to dobrý!

     Děti vybavené pestrými nafukovacími rukávy jako letní motýli  hrdě předvádějí své umění udržet se na hladině. Poočku však sledují rodiče, záchranné majáky ukotvené ve své blízkosti. Majáky také občas vysílají signály moudra, které se v životě neztratí, třeba: dojdi si k plavčíkovi pro puk na házení, vždyť on je tady od toho a má houby co na práci.

     Plavci s podvodními brýlemi na očích, ne nepodobni masařkám, brázdí svoji lajnu skoro profesionálním způsobem. V tom spěchu nevnímají okolí, jedno odražení a jsem skoro v půli, pár temp a zas a znovu. Pozor, na můstku jako na Olympu stojí bohyně. Svaly jen hrají na opáleném těle a ona se chystá ke skoku. Bazén utichá. Ukázková šipka a brilantní jednolitý  styl ala mořská panna jej  proměňuje v oceán s dunivým příbojem. Bravo!

     Dívenka, asi desetiletá, se co chvíli vrhá neuměle, hlavou dolů, do vody. Přišla sama, a není, kdo by ji pochválil. Její malá etuda si také žádá obecenstvo, a proto  zvedám palec nahoru. Usmála se a po každém placáku na mne koukne, diva získala svého diváka. Je spokojená.

     Ze šaten se ozývá hluk větší skupiny dětí. Šest capartů nabíhá do vody, od batolat až po výrostky. Za nimi se courá děda, takový maďarský gróf, pak syn, jehož je polovic, ale podobu nezapře. Dětské nadělení jsou jeho potomci. Na závěr mamina, místo plavek tankiny, vzdouvající se těhotenským bříškem. V náručí chová kojence s podivuhodně silnými plícemi. Tento křik přiblížením se k vodní ploše ještě zesílil. Výrostci nelení a zavěšují  se i s mladšími dětmi na mobilní kovové schody, které takřka obrátili vzhůru nohama a chůze po nich je vše jen ne bezpečná. Plavčík v prosklené kabince dozrává k infarktu a snaží  domluvou řešit situaci s neukázněnou rodinkou. Kolem ní se mezitím vytvořilo vodní vakuum, ostatní plavce  lekají noví, nezvladatelní uživatelé bazénu, a ustupují do bezpečné vzdálenosti.

Aléši, Aléno, Áťko, neďélej, lebo na vás zavolám policájta – zakročuje konečně děda gróf, zřejmě /kromě policie/ jediná autorita.

Všechny děti mají křestní jména od A. U jakého dalšího písmenka asi skončí populační exploze této rodiny?

     Za okny plných páry se vyjasnilo, ve vrcholcích stromů se zhoupl náznak červánků.


49 názorů

Gora
11. 08. 2016
Dát tip

Lakrov: děkuju, zdrobnělinky poopravím. ale s tím pleskajíce /to jsem tam měla nejdřív/ mi bylo doporučeno změnit na pleskaje, že to patří k tomu triumvirátu a má to být takhle...ale já to dám pryč, jsem z toho přechodníku fakt zmatená:-((  děkuji moc.  Děkuju všem poradcům za snahu zvolit správný přechodník, to je nad mé síly.


Lakrov
11. 08. 2016
Dát tip

Uznávám, že to má tu letní náladu, která byla zřejmě hlavní pohnutkou pro  sepsání, ale zároveň musím přiznat, že v textu shledávám spoustu slov,  která mi vadí; jedná se hlavně o častý výskyt zdrobnělin:  ...páreček na mělčince...rukávky jako letní motýlci... ...Poočku...  mamina, místo plavek tankiny...  Jiné čtenáře možná zdrobněliny tolik az oči netahají, takže je nejspíš všechno  v pořádku, až na tohle:  ...bosými chodidly pleskaje... # správný tvar pro množné číslo je pleskajíce  


Gora
10. 08. 2016
Dát tip

Marcela.K.: díky, jsem moc ráda, že tě to bavilo:-)))


Marcela.K.
10. 08. 2016
Dát tip

Na to, že dnes je celý den zima a prší... :-) jsi mě zahřála,


Gora
10. 08. 2016
Dát tip

Lnice: díky, a to je fakt pravdivé, ta jména:-))))


Lnice
10. 08. 2016
Dát tip

pěkná momentka z bazénu, zaujala mě ta jména na A.-))

 


Gora
09. 08. 2016
Dát tip

agáta5: tak se cítím nejjistější v kramflecích, v podobném stylu:-), nevím, co jsem, ale básník asi ne...a děkuju!


agáta5
09. 08. 2016
Dát tip

super, tohle se ti vážně povedlo.. četla jsem s chutí


Gora
09. 08. 2016
Dát tip

Kolobajdo, děkuju moc...i já jdu občas mezi lidi - plavat:-)


Kolobajda
09. 08. 2016
Dát tip

Pobavilo. Tento způsob léta je poněkud jiný, než jsme zvyklí u tvých výtvorů. Vtipné postřehy.      /***


Movsar
08. 08. 2016
Dát tip

ano, svoboda a štěstí (lásky) se vylučují.


Gora
08. 08. 2016
Dát tip

Aleš i Movsar: moc se mi líbí vaše názory na svobodu a naprosto je sdílím. ALE: konvenční pojetí lásky ji /většinou/ prostě převálcuje.

Jedinou skutečnou svobodou je asi odejít do bezdomoví...tam zas ale není ta kýžená Láska. Ten slaný vánek za rozbřesku někam vytesej, je to tak krásný:-))))))


Movsar
08. 08. 2016
Dát tip

třeba vnímat lásku jako slaný vánek oceánu za rozbřesku. a ne v právních pojemch jako vlastnictví třeba.


přesně. jako by součástí lásky už neměla být i svoboda...


Movsar
08. 08. 2016
Dát tip

nevím, nemá příliš smysl řešit to z téhle stránky, co by komu vadilo atp. to, co je na tom zajímavé, leží  vté touze vyloučit okolní svět. vyrvat druhého ze světa a připoutat ho k sobě. tak asi i lze definovat lásku, jako násilí spočívající ve vytržení druhého ze světa a ustavení pravidel uvnitř vlastního světa. stačí se podívat na dvojice, jak jsou uspány do svého světa, nevnímají okolí. ALE: je to velmi konvenční pojetí lásky. láska utvořená společností, a to tou nejkonzervativnější společností, ekonomickou společností. je třeba tuto ekonomii světa a vztahů změnit. přijmout cokoli, co se dává!  


no, asi záleží na věku, taky :o) ale kdybys udělala průzkum, asi bych úplná výjimka nebyl...


Gora
08. 08. 2016
Dát tip

Aleši, myslím, žes vzácná výjimka mezi muži...


mě by to teda nevadilo, je to jen zírání, osvěžení zraku...:o)


Gora
08. 08. 2016
Dát tip

Zíráním nic neprovádíš, ale bylo by milé tobě, kdyby tvá partnerka zírala na každý mužský kukuč a postavu? Vžij se trošku do toho...


Movsar
08. 08. 2016
Dát tip

to je takové dialektické obrácení, aleši, jen taková hříčka. myslím, že to tak není. nikdo jim přece existenci neupírá. jen nerozumím té snaze popřít okolní svět. je to strašlivé znásilnění. to ne ženy, ale muži jsou obětmi znásilnění.  


Movsar
08. 08. 2016
Dát tip

prečo nezízať?!


Gora
08. 08. 2016
Dát tip

Aleš: ten pohled je v tomhle diametrálně odlišný, filosofie nepomůže...jen trocha empatie :-) díky za diskusi


Movsare, muži mají často tendenci vnímat to úplně opačně: jsou tu jen ty ostatní, ta moje v tu chvíli neexistuje...


Gora
08. 08. 2016
Dát tip

Movsare, já to přece zlehčuju,jinak s tebou souhlasím, ale tobě by neuškodilo projevit více pochopení, a nejen partnerského...a žárlivost je blbost:-) svědčí o omezenosti a nesebevědomí žárlovce, myslím...


Movsar
08. 08. 2016
Dát tip

takže dělat, že neexistují? kdo potom má problém, čí je to problém? a odkud se bere? žárlivost, jistě. ale je to jen pohled, evidence, že tady jsou. to je taky svého druhu přijetí světa, jak je, skutečného. ne trucovitě vykonstruovaného (jsem tady jen já a žádná další žena!)


Gora
08. 08. 2016
Dát tip

Movsar: careful kdesi psala, že má tak trochu problém s přijetím své identity, tak proto asi tento názor.

Jinak tvým partnerkám se ani trochu nedivím, že by ti na ulici nejraději zavázaly oči. To se zas nediv ty jim:-)

Ať  Nietzsche formuloval sebelépe, přitakat VŠEMU se nedá, jen koukat a koukat ...


Movsar
08. 08. 2016
Dát tip

careful: ale ony tam ta ňadérka, o nichž bych NIKDY neřekl, že by byla odporná, neboť každá jsou krásná, a plnotučné boky někde jsou. třeba někde vzadu. a nemá smysl si, jak to děláš (proč vlastně?), ukládat na vědomí, že tam nejsou. kdysi to po mně jedna chtěla, abych se nedíval na jiné ženy na ulici. tedy chtěla, abych dělal, že nejsou. ale ony jsou. je to podobné, jako když tady o mně mkbaby kdesi napsal, že už pro něj nejsem. jenže já tady jsem. stejně jako ti, co jsem se s nimi dostal do křížku. já je třeba neignoruji a rád si je přečtu. je to zvláštní tohle odvarcení pohledu, nalhávání si, že něco není. to bylo vlastně celoživotní téma nietzscheho, formuloval ho do disnýského principu: přitakej všemu, jak to je.


Gora
08. 08. 2016
Dát tip

Kočkodan: no teď jsi mne odboural, ale dočista a naprosto:-)))) DÍKY


Kočkodan
08. 08. 2016
Dát tip
Pokud má deda silný korínek, tak si mozná jeste stací zavolat: Zdenku, Zuzano, Zoro! Do bazénu za tebou musím vlézt jako nahác, nemám plavky. Ale nedovedu si predstavit zenu, které by to vadilo... (zatím jeste suchý úsmev)

Gora
08. 08. 2016
Dát tip

Děkuji, Adriano:-)   


Výborné popisy, vykreslení momentální situace, bez zbytečných kudrdlin a příkras,tip


Gora
08. 08. 2016
Dát tip

skarabea: děkuju moc za pozornost...z mých  mini je asi nejlepší Piazza Navone /výběr/ či Normandie. Dějově asi Z deníku řemeslníka...a tam je i legrace:-)   Díky, pořád něco píšu, ale nevím, zda již nejdu"s křížkem po funuse"...


Skarabea
08. 08. 2016
Dát tip

toto sa mi zdá lepšie ako tvoja predchádzajúca miniatúra...celkom sa mi páči prvý odstavec so saunou..potom tonejak stráca na sile, ale oceňujem snahu o zachytenie nejakých momentov, čo mi možno v tvojich iných textoch chýba, teda aspoň čo si spomínam....

 


Gora
07. 08. 2016
Dát tip

Evženie: děkuji i za odlišný názor...já bazény zbožňuji...díky:)))


Dobré postřehy, vytváříš atmosféru, která vtáhne do epizod.  /T

Osobně nemám ráda bazény a hlavně tu zvláštní akustiku.:-)))


Gora
07. 08. 2016
Dát tip

MKbaby: děkuju moc...


MKbaby
07. 08. 2016
Dát tip

Pěkné postřehy :-)


Gora
07. 08. 2016
Dát tip

Čudla: mě tvé hodnocení také:-))


Čudla
07. 08. 2016
Dát tip

Hezky se mi to četlo. /*


Gora
07. 08. 2016
Dát tip

IQ: v duchu jsem psala po mnoho návštěv bazénu a nakonec převybrala "perly". Děkuju ti moc...


IQ nick
07. 08. 2016
Dát tip

Boží! Hotová olympiáda na koupališti. Úžasná atmosféra. 


Gora
07. 08. 2016
Dát tip

blackie: jsem ráda, že tě pobavila má pozorování plavkyně:-)) a děkuji


....PARÁDNÍ !!!!!!!..................*/***


Gora
07. 08. 2016
Dát tip

careful: děkuju. Je částečně vlivem tvojí neutuchající kritiky mých povídek, že zkouším více poetickou formu prózy, takže nakonec ještě jedno poděkování:-)  P.S. s povídkama ovšem nekončím, nikdy se nevzdávám:-)


careful
07. 08. 2016
Dát tip

Já myslím, že je to mnohem lepší než ta soc.dramata.. dám ti tip...sice nepíšeš tak dobře jako movsar, ale zas tu na mě nelezou žádná odporná  ňadérka ani plnotučné boky...


Gora
07. 08. 2016
Dát tip

aleši, no já neznám pořadí procedur, ale za hodinu a půl, co "berou saunu", projde toto procesí tak minimálně pětkrát tam /do bazénu/, ponoří se, pohovoří, a pleskot zpět /do sauny/, a tváří se u toho stále stejně vznosně, tak fakt netuším, jaký je průběh:-)) děkuju


tento způsob léta...můžu :o)

snad jen drobné pozdvižení obočí nad saunovým triumvirátem: pokud by měli již po sauně, jistě by schlazení následovalo poměrně rychle po ohřátí...ledaže by pleskaje teprve kráčeli vstříc žáru?


Gora
07. 08. 2016
Dát tip

okoloidúci: děkuji, na ty časy ještě kouknu...je to má slabina, vím:-(


okoloidúci
07. 08. 2016
Dát tip

... výborné postrehy, skvelé glosy :) **

z pohody prítomnej chvíle ma občas vyrušil len minulý čas.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru