Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zlíchov jedna louže

09. 08. 2016
5
5
1141
Autor
Movsar

Zlíchov jedna louže

Zlíchov jedna louže. Za oknem v tamtom domě možná ještě kdosi pohledem po spodničce klouže. Ne, nešli nikam, řekli si před deštěm zůstat v peřinách. A dělají něco, jako když se popelí vrabečci v horké zemi. I ta nadýchaná země pod nimi už je celá horká.


Tygří tanečnice

Večer se mění v tygří tanečnici, své dlouhé nohy dává všanc, teď ale ještě někam pospíchá rozvlhlým Václavákem. Aniž by ovšem ztrácela glanc! Neboť tygřici dělá chůze i běh. A večer.. večer tanec nad kořistí.


Dvojka

Holka je drobounká číča s vlasy v mědi, úžasně bronzové pleti. Podle přízvuku je z Brna. Kluk, co jede s ní, má vlasy sešmodrchané, bradu obrostlou mandarínským vousem a na krku se mu bimbají těžké korále. Ale z Brna není. Povídají si o tomhle létě, jak má podobu října, a taky o koncertě, na který ona zrovna jede. Klacek se po ní sveze očima a v kontextu chladného počasí poznamená: „Tak máš bundičku..“ Slovo bundička mu rozvlní ústa, jako by se s ním v tu krátkou chvíli vyslovení stihl dobře pomazlit. 


S prsisky do pranice

S prsisky do pranice a tak vůbec, ta ženská hledá chlapa s velkým tělem a vysokým čelem. „V těle bude mít velké srdce a za čelem vysokou mysl,“ řekne svým kamarádkám za cukrárenské chvilky nad vanilkovým věnečkem a všechny se rozřehtají. Ten tajemný ženský svět, řekne si vedle sedící chlapík, zadívá se do výstřihu podivné mluvčí a nechá na chvíli rozbušit své velké srdce. 


Ilja Loženoj

Ilja Loženoj byl realitním makléřem celého světa. Kdepak Karlštejn, Ilja se rozhodl prodat Černé moře a taky Záhořovo lože. I on si ukládal ráno hodinku povinně volat do světa. Když mu pokládali telefon, říkal si jen tiše bože.. A věděl, že jeho vremja prijďot. Občas někdo namítl, že mu nesedí výměra užitné plochy, to se zdvořile omluvil a oplátkou nabídl na dně antické sochy. A taky míval tajemné telefonáty z Moskvy, to se klient ptal, jak je daleko s prodejem. Vždyť jsme se ložili, jako že se Ilja jmenuju, znělo obvykle na rozloučenou. A pan Vladimir Vladimirovič se rozesmál na celý kremelský palác. 


5 názorů

Gora
09. 08. 2016
Dát tip

vrabci popeliví v horké zemi....vypíchnu já:-)


...do pranice...:-)))..................*/***


Movsar
09. 08. 2016
Dát tip

kéž ta by si chtěla hrát... koupil bych jí i nějaký pamlsek!


Kočkodan
09. 08. 2016
Dát tip
Tygří tanečnice na mne nikdy neskočila, ale před několika lety to udělal na ulici zezadu tygr. Byl to však naštěstí pouze německý německý ovčák jménem Tiger a chtěl si jen hrát. To zcela nevylučuji ani u tvé tanečnice.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru