Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Český Krumlov na sklonku léta

19. 08. 2016
18
35
3449
Autor
Gora

 

 

 

 

 

     Český Krumlov na sklonku léta

 

     Znovu se toulám uhrančivým Českým Krumlovem. Procházka tímto městem nemůže nudit snad ani hodně zhýčkané turisty.

     A takovými návštěvníky bez duše a koloritu rozhodně nejsou Asiatky. Botky neonových barev u nich stále vedou a na subtilních tělech nosí letní oblečení zvláštních střihů. Volány z voálu vlají jako o život barevnými sukněmi a tylovými halenkami rozmanitě vrstvenými. Voalá, volány nesou letos v zemi lotosového květu prapor módy spolu s kloboučky ze slámy. Každý z nich zdobí květina, většinou  umělá a nápadná typu gerbery. Jen ty tenisky kazí romantický vzhled.

     „Tebe, jen tebe tak mííílujiii…“ překvapil refrén jinak nenápadného songu. Dívky a ženy, vlastně jen Češky, se snivě ohlížejí po dvou hezkých kytaristech v kraťasech. Mužský doprovod dam zrychluje krok a vleče je, pln žárlivosti, co nejdále od trubadúrů. Co kdyby to zpívali právě té jeho…  Muzikanti obsadili lukrativní stanoviště před vchodem na první zámecké nádvoří. Šikovní mládenci.

      Sluncem vybělená skála u  domu lazebníků krumlovských podepřela již kdysi dávno klenot zámku, barevnou věž. Paní Perchta dnes nevyhlédla z ochozu nejspíš kvůli horku. Nehnula s ní ani vůně trdelníku, připravovaného na všechny možné způsoby, která se line zpod Zámeckých schodů cestou k mostu.

      Harmonikáře vystřídalo  duo snědých muzikantů. Vsadili na cikánskou a španělskou hudbu a svůj exotický zjev se záplavou černých kudrlin. Klarinet a kytara spolu se zpěvem zbrzdily krok procházejících, do rozevřeného futrálu semtam cinkla mince. Odměnou nejvyšší je občasný potlesk na otevřené scéně. Volare a cantare rozproudilo skupinku  děvčat natolik, že do rytmu hýbala svými mobily a lahvičkami s pramenitou vodou.  Cantare po japonsku.

    Nejen lidé se potkávají na dřevěném mostě. Bernský salašnický pes s vypláznutým jazykem  pozoruje bišonka, jak zlehýnka baletí kolem. Asi to bude slečna bišonka, podle vrtění zadečku. Stopu chytli také dva jezevčíci na společném vodítku. Ač se nezdají, táhnou pána značnou silou za americkým pitbullteriérem. Jen aby z toho nebyla nějaká mela na Lazebnickém můstku. Jeden opelichaný vořech, starý a mrzutý, se už ohnal po odrzlém rasslíkovi. Psi si to však mezi sebou brzy vyříkají, cizinec necizinec. Stačí jim řeč těla.

     Je libo usednout na schody kašny na náměstí? Je, jistě, a hlavně zdarma. Množství stolků pod slunečníky není obsazeno. Český Krumlov je krásný a drahý. To se zdá být také jednou z příčin mizivé přítomnosti místních lidí v této pěší zóně. Zaznívají tu všechny světové jazyky. Ten koktejl národností přitahuje.  V Itálii vedou všechny cesty do Říma. V Čechách do Českého Krumlova. Předkové, díky!


35 názorů

Gora
12. 01. 2023
Dát tip

Ahoj, Petulo. Jsem ráda, že je tu další autor milující Č.K. a děkuji!


Petula
12. 01. 2023
Dát tip

No, JARUB, když chci mít Krumlov pro sebe, musím si přivstat…A když chci mít „jistotu“ samoty, pak je skvělý únor ráno.Je již světlo, ale venku potkáš tak leda vítr, déšť, sníh či mlhu… Ale, máš-li kliku, někde nad Horní vyleze slunce a ty zíráš na zářící město, ve kterém jakoby právě řádil „turistický mor“

Tedy to platí nejen o  raze.

________________________________________________

Jinak <*> |||-_-|||


Gora
09. 09. 2016
Dát tip

Lakrov:děkuju moc za čtení i mých miniatur. Jsem ráda, že tě zaujaly, a pokud mohu, zvířata mám všude:-)

Zdejší autor, jímž jsem bezpochyby ovlivněna, dokáže odít  svá pozorování do brilantních slov a souvislostí, čehož já nejsem schopná. Proto moje pozorování jsou a asi i zůstanou takovým sousedským vyprávěním, co se kde šustlo:-)

Děkuji moc i Movsarovi, bez jeho podpory bych to vůbec nezkoušela:-)

 


Lakrov
09. 09. 2016
Dát tip

Jméno města mi sice jasně napovídá, kdo je autorem tohohle letního "městopisu",  ale styl, jímž je to psané (zabývání se turistkami, ohlížení se po nich)  mi připomíná jiného zdejšího autora. Že by ovlivnění? Přesto se v dojmu, kdo  je autorem, nenechám zmást a to kvůli následnému ohlížení se po psech --  teď už je autorství jasné; líbí se mi to ocenění jejich jednotného jazyka.  Stejně jako ocenění krásy onoho města.  Tip.  

 

Gora
31. 08. 2016
Dát tip

Kolobajda: děkuju, jsem ráda, že ti Krumlov zůstal v srdci dobře zapsán:-)


Kolobajda
31. 08. 2016
Dát tip

Český Krumlov je opravdu perla, ovšem pro nás poněkud z ruky. Takže Lednicko-Valtický areál, Mikulov - viď Lenko?   Jinak postřehy ***


Gora
23. 08. 2016
Dát tip

paráda:-)


chystám se na Aslana)


Gora
23. 08. 2016
Dát tip

Jarmila_Maršálová: děkuju za návštěvu /v milém ČK/


*  *  *


Gora
19. 08. 2016
Dát tip

Lnice: je... díky:-)


Lnice
19. 08. 2016
Dát tip

v Českém Krumlově může být opravdu krásně.-)*


MKbaby
19. 08. 2016
Dát tip
Vrátilo, Irčo. Bylo tam s vámi fajn...

Gora
19. 08. 2016
Dát tip

MKbaby: děkuju, snad se ti vrátilo pár červnových obrázků z ČK...


MKbaby
19. 08. 2016
Dát tip
Hezky je všude, kde jsou fajn lidi. Ale Český Krumlov je kouzelný...

Gora
19. 08. 2016
Dát tip

Evženie: jsem fakt ráda, že mám možnost tady žít:-)  a tobě velký dík!


Jko bych tam zase byla. Je málo měst, kdy bych chtěla žít, ale Český Krumlov by to mohl být.  /T


Gora
19. 08. 2016
Dát tip

Čudla: ale Praha jistě taky, jen Krumlov je takový rodinný:-)  děkuju, Čudlo


Čudla
19. 08. 2016
Dát tip

Máš pravdu, Český Krumlov je nádherné město.. /*


Gora
19. 08. 2016
Dát tip

IQ nick: to jste měli velkou kliku, s tou peněženkou:-)  No a ještě mám první díl, psala jsem v červnu, než jsem pořádala sraz části Písmáků, tak abych je navnadila na naše krásné městečko:-)  Děkuju ti a kdybys jela ještě někdy do Č.K., ozvi se:-)


IQ nick
19. 08. 2016
Dát tip Petula

Nádhera! Moc pěkně střihnutá atmosféra. 

Z Krumlova jsem si přivezla přesně tenhle pocit  a ještě nezapomenutelný zážitek, když jsme po půldenním bloumání městem a dobrém obědě chtěli zaplatit a zjistili, že nám chybí peněženka. Jako poslední záchrana se jevila možnost, že jsme ji zapomněli v autě, tak jsem si objednala ještě jednu dvojku a můj muž běžel prohledat auto. Nikde nic a když ze zoufalství zvedl oči k nebi tak zjistil, že pěněženka celou tu dobu odpočívala na střeše našeho auta, kam ji ráno v roztržitosti položil. Nechyběla ani kačka. Nádherný Český Krumlov! :o)))))))))


Gora
19. 08. 2016
Dát tip

JARUB: děkuji moc , mám v červnu ještě první díl, zvaný jen Č.K.

Snad se do Prahy někdy podívám /po třiceti letech:-(/


JARUB
19. 08. 2016
Dát tip

Moc hezký! A což teprve centrum Prahy, kde bydlím...... - když chci, aby ta nejkrásnější místa bya na chviličku jen pro mně, musím se jít projít ve tři ráno........  :o))


Gora
19. 08. 2016
Dát tip Petula

Kočkodan: Krumlov je asi tisíckrát hezčí než Jáchymov:-) díky


Gora
19. 08. 2016
Dát tip

blackie: děkuji moc, a hezký den:-)


Gora
19. 08. 2016
Dát tip

okolku: díky za milá slova:-)


Gora
19. 08. 2016
Dát tip

Gogin: tak si to pěkně užijte, a prohlídněte Krumlov:-)


Kočkodan
19. 08. 2016
Dát tip
Jestli jsem to správne pochopil (coz by byl takrka zázrak), tak je Krumlov skoro tak hezký jako Jáchymov?

okoloidúci
19. 08. 2016
Dát tip

... ako vždy pekné miniatúry, oku a klávesnici glosátorky neunikne nič, čo stojí za pozornosť :)


Je libo usednout na schody kašny na náměstí?.....ano je.......děkuji za procházku......*/***


Gogin
19. 08. 2016
Dát tip

zítra do ČK shodou okolností jedu na svatbu vzdálené sestřenici, přesněji řečeno neteři 3. stupně - tak se těším, jsem zvědav .... jinak k textu: milé zastavení TIP


Gora
19. 08. 2016
Dát tip

Umějí se odvázat a zavrtět třeba i boky...díky moc za čtení mých pozorování:-)


Cantare po japonsku...dobrý postřeh :o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru