Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Assumptio Jagri

02. 09. 2016
7
12
1757
Autor
Movsar

Assumptio Jagri

Lidé čekají na Jágra. Už celé hodiny. Prý se jim na moment ukáže. Možná tenhle „zlatý hoch z Nagana“ bude jednou mít i svou figurku na orloji. A vydlabou ji celou z černé pryže. Radní si nebudou jistí, zda toto naorlojvzetí lze uskutečnit již za mistrova života a předčasně ho tím zbavit světské tíže. Ale od toho nakonec ty moudré muže máme, aby řešili právě takové složité otázky.


O pravdě

Usmívá se nad tím světem, neraněná uvadajícím létem. Vystoupí v Nových Butovicích, patrně ji tam nahoře čeká sladká hra: doma ve vaně bude plavat s delfínem nebo se chystá obědvat s Luisem de Funésem. Pak jsem si uvědomil, že držela taštičku s cizokrajným nápisem. Patrně si přinášela šperk z města. Pravda bývá poměrně prostá. 


IKEA

IKEA. Domov obludně zvětšený. Tam jsou sedačky, tam kuchyně a tam skříně. A tam postele, na těch se dělají děti. Restaurace je přirozeným dílem do koláže, cinkání příborů je zvukovou kulisou domácnosti. A pobíhá tady spousta dětí. Možná právě tamten drnda byl počat na posteli Tyssedal. Nebesa za příplatek 499,- Kč.


Pod sochou knížete

K soše svatého Václava přicházejí ženy místní i ty z dalekých krajů. A obětují. Obětují svou tělesnost. Pohledům knížete vystavují zadky v těsných šortkách, ňadra v hlubokých dekoltech. A některé přidají. Kníže je rád, léto se uzavírá, už mu to taky končí…


Autobus

Jel bych tím autobusem světa kraj. Přistoupila ve Starých Hlubočepích a voněla směsí parfému, nahé pleti a levné limonády od stánku. A měla dvě děti, zuby do kokosu a vlasy do vánku. Stoupali jsme zákrutami Slivenecké, slunce pálilo poslední letní pohádku, den byl všední a nevšední. 


O lehké bagáži

Dvě jsou plavé, jedna je černoška. A jsou samý smích a z něj zubů sníh. Patrně cizinky, táhnou si kufr na kolečkách. Vejdou se jim do něj jejich světy? Jak by ne, radost, svěžest a mládí nic neváží.


12 názorů

Lakrov
23. 09. 2016
Dát tip

Zaujala mě kapitolka Assumptio Jagri, ostatní mě spíš míjely. Něco z nich  ve mně ale přece zůstalo: slovo ...drnda... -- jak dlouho už v mé blízkosti  nezaznělo. A představuji si, jak si kníže Václav užívá; i když podle toho,  co nám předkládají historikové, si Václav na světské radosti příliš nepotrpěl,  ale kdo ví... Nebo možná teď už může. Přejme mu to.  


Usmívá se nad tím světem, neraněná uvadajícím létem. ..letní pohádkOu, den byl všední a nevšední........................*/**


Kočkodan
02. 09. 2016
Dát tip
Na Jágra v orloji jsem koukal jako puk...

Super letní postřehy.  /T


careful
02. 09. 2016
Dát tip

Já doufám, že bude jednou prezident, protože je tu tolik debilů, že kdyby kandidoval, tak vyhraje... a jeho stará, jedno která to zrovna bude, bude v rádiu říkat jakou miluje literaturu...určitě čte věci jako Posedlá láskou... možná je čtou oba a u toho žvýkají s otevřenou pusou...

...no pak to zas začíná slintat...


Movsar
02. 09. 2016
Dát tip

díky. to mě těší, že ti ten drdna uvízl. kde vlastně??? ale nechejme dvojsmylů


Gora
02. 09. 2016
Dát tip

Nejkrásnější slovo dnešních mini je zcela jistě drnda:-)  a poslední věta.


Movsar
02. 09. 2016
Dát tip

děkuju. a protože jsi byla první, stázko, a máš tak krásné jméno, tak ti je takto elektronicky věnuju. (to jsem dajný, co?)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru