Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

náčrt informačnej vojny - skutočné pozadie slovenských príspevkov v psím víne

04. 09. 2016
10
77
2454

oslovili ma....

skutočné pozadie slovenských príspevkov v psím víne

 

venované: ostravskej scéne, jaromírovi týpltovi a ondřejovi hanusovi

 

 

psí víno číslo 60
 

michal rehúš - blízky priateľ redaktorov dominika želinského a vlada šimeka. v tom čase spolupracoval so šéfredaktorom PV ondřejom buddeusom na článku madeinchinapoetry. ondřej prespával u michala na gauči. neskôr michal rehúš robil vladovi redaktora a prespali na gauči spolu.


psí víno číslo 61 
 

daniel vadas - blízky priateľ redaktora dominika želinského. vzdialený kamoš redaktora vlada šimeka. - s oboma redaktormi v tom čase pravidelne navšetvoval autorské čítania a krčmy. s vladom šimekom strávil festival pohoda 2012-2013. v roku 2014 sa pridal aj dominik želinský.

matúš molovčák - známy redaktorov vlada šimeka a dominika želinského. - s vladom pili spolu v martine. a občas si chatujú cez facebook. raz za čas matúš vladovi zavolá. matúš si to obvykle druhý deň nepamätá.

--------

vlado šimek odchádza z redakcie. dominik želinský ako budúci svedok na vladovej svadbe má však s vladom naďalej nadštandardné vzťahy.

 

psí víno číslo 63
 

adam majko - známy dominika želinského. viac krát spolu pili na rôznych akciách. adam tento tlak nezvládol a začal pracovať v reklamke

mirka ábelová - vtedy kamoška dnes facebookova kamoška dominika želinského a bývalého redaktora vlada šimeka s ktorým ma dominik naďalej nadštandardné vzťahy. mirka vyhrala v roku 2012 súťaž basne v ktorej porotcoval blízky priateľ dominika želinského vlada šimeka a hostiteľ šéfredaktora ondřeja buddeusa michal rehúš. --- neskôr jej vlado šimek redaktoroval knižku z ktorej rozpredala celý náklad a začala vystupovať so skupinou vítrholc, ktorá svoj náklad nikdy nerozpredá.stále hovorí po francúzsky a po anglicky.


psí víno číslo 64
 

richard lutzbauer – žid slobodomurár a fotograf, kamarát dominika želinského a vlada šimeka s ktorým má dominik naďalej nadštandardné vzťahy. neskôr richard zadarmo nafotí šimekovu svadbu.

silvia kutálek gregoričková - nepoznala ani jedného zo slovenských redaktorov. presadil ju ondřej hanus. vraj to nie je vôbec zlé - ak zapojíte subverzívne čítanie.


psí víno číslo 65

 

lenka segiňová - priateľka richarda miškeho, ktorý sa kedysi aktívne a dobrovoľne stretával s dominikom želinským

jozef melichár – ničím nezaujímavý otec dvoch detí a vzdialený známy vlada šimeka s ktorým kedysi pili


psí víno číslo 66
 

matúš benkovič - jazykový redaktor zbierky vlada šimeka a kloaky ktorej šéfredaktorom v tom čase bol michal rehúš a ktorej sa stane dominik želinský neskôr redaktorom.


marcel lacko - finalista súťaže básne 2013 a obľúbenec ondřeja buddeusa, ktorý bol v porote /s vladom šimekom a michalom rehúšom/ a nadchýnal sa hlbokou marcelovou myšlienkou. v skutočnosti len zle pochopil text.


psí víno číslo 67
 

matúš molovčák - viď. psí víno číslo 61


dominik želinský dobrovoľne degraduje z člena redakcie na člena redakčného okruhu. na jeho miesto nastupuju blízky priateľ dominika želinského daniel vadas. - viď.psí víno číslo 61


psí víno číslo 68
 

lucia kramárová - kamoška daniela vadasa, dominika želinského, kedysi talentovaná autorka, neskôr sa odsťahovala do prahy


psí víno číslo 69
 

štefan hovan – priateľ daniela vadasa a dominika želinského. v tom čase dominik aj daniel rovnako ako štefan žijú v brne. často navšetvujú krčmy. želinský im kupuje pivo a cigarety. nepracuje. peniaze mu posiela mama a starý otec.


psí víno číslo 70
 

matúš benkovič - viď. psí víno číslo 66


psí víno číslo 72
 

štefan benčík - kamoš lucii krámarovej , kamošky daniela vadasa, dominika želinského a neskôr aj nového českého redaktora jiřího ferynu, ktorého si pozve na čítačku a neskôr spolu vystupujú na colours of ostrava. honorár nedostali. vystúpili na vedľajšom pódiu. na hlavnom pódiu nevystúpil žiaden básnik


psí víno číslo 75
 

dominik želinský - blízky priateľ redaktora daniela vadasa, člen redakčného okruhu psího vína. dominik kupuje danielovi pivo a cigarety. daniel za ušetrené peniaze cestuje po svete . bol v teheráne a teraz je v tiraspole.

ivona pekárková - víťazka súťaže básne 2013, priateľka a budúca manželka bývalého redaktora PV a porotcu súťaže básne 2013 vlada šimeka, blízkeho priateľa člena redakčného okruhu dominika želinského. a vzdialeného kamaráta redaktora daniela vadasa. --- ivona s danielom aktívne pijáva, chodia spolu na opekačky. ---


psí víno číslo 76


lucia kramárová - viď. psí víno číslo 68 a psí víno číslo 72


psí víno číslo 77
 

vlado šimek - kamoš lucie kramárovej ktorá je kamoška dominika želinského ktorý je blízkym kamošom vlada šimeka a daniela vadasa s ktorým vlado chodí piť rovnako ako s ním chodí piť ivona pekárkova /priateľka a budúca manželka vlada šimeka/ a zároveň je lucia kamoškou redaktora jiřího ferynu s ktorým vystupovala na festivale colours of ostrava. --- oslovila ho olga péková - bývala kolegyňa z redakcie


77 názorů

jaza: rad flejmujes?:-)


jaza
12. 10. 2016
Dát tip

kvůli tý diskuzi asi začnu zase publikovat na písmáku


dazdozienka
29. 09. 2016
Dát tip

najhoršie je, že je to všetko pravda


Movsar
09. 09. 2016
Dát tip

už podruhé chybuji. ano, divoké víno. měl jsem za to, že jde o jeden a ten samý časopis.


movsar: o spojeni s psim vinom som nepocul. aj ked nevravim ze mi nieco neuniklo. --- ale google mi vravi ze karel sys svoje prve verse otiskl v divokom vine. --- nie je tam nahodou zamena?


Movsar
09. 09. 2016
Dát tip

karel sýs


movsar? k.s.? o tom neviem. --- viem ze to zakladal kovanda a v prvych cislach je spolupracovnik stohr. --- ci pisali na pismak neviem


Movsar
08. 09. 2016
Dát tip

ostatně jeden zotců zakladatelů pv k.s. je zasloužilý písmák. ale tuším, že se to tady už ví.


Zbora
07. 09. 2016
Dát tip

:)


...a tu je kazdopadne uverejneny lebo je tu dost ludi co pozna pis vino. a aj mnohi pisu ci pisali na pismak. --- samozrejme ista miera insiderskych poznatkov je vyhodou nie vsak nutnostou.:-)


zbora: hmmm. interpretacii tento text ponuka viacero. nie je to text ktory staci len preletiet. je to velmi zlozity text: :-))


Zbora
07. 09. 2016
Dát tip

Souvislost mezi skutečným pozadím slk příspěvků v PV a uveřejněním tohoto textu tady, ale matně tuším, že nějaká asi bude, žejo.


zbora: suvislost medzi cim?


Zbora
07. 09. 2016
Dát tip

Mně zřejmě uniká souvislost, ale mám dojem, že na písečku Československé poezie se všichni taknějak známe a na sřídačku kamarádíme a nesnášíme...


pán panda
05. 09. 2016
Dát tip

pán panda rád ponižuje.


pan panda komoli moje meno aby ma ponizil....


pán panda
05. 09. 2016
Dát tip

najhoršie na celej veci - teraz ťa, careful, zmätiem ešte viac, tak pozor, ja viem, že sa v poézii nevyznáš a ani ťa nezaujíma  a len na ňu proste z princípu reaguješ - pozor: toto je jeden z tých vydarenejších aššurbanipalovych textov


* tak ako ma byt - dokonale

budem sediet na pismaku

a z tridsiatich novych kritik

bude od careful len 70%


....alebo si vazne myslis ze by som taka zruda ze by som fakt ze je to basen spomenul len tak zakerne naschval. aby som dostal careful este viac z kolaji pretoze ma bavi ako careful vzdy pise ze niecomu nerozumie a napriek tomu mas od nej k teme ktorej nerozumie stodvadsat sprav. aach:-) 

 

obcas

cakam na tu chvilu

ked sa nebo rozostupi

z oblakov budu prsat vtaky

hitler bude gentleman

a vobec vsetko bude

tak ako ma dokonale

budem sediet na pismaku

a z tridsiatich novych kritik

bude od careful len 70%

 

 

 


careful
05. 09. 2016
Dát tip

nic kouskovat nebudu..až přepíšu Brány, hodím je do volnýho verše, protože takový emoční porno se hned tak nevidí... dokonce to jednomu čtenáři zbůsobilo zlé sny...která báseň tohle dokázala? klidně i z toho psího vína, nebo jak se to jmenuje...


pedvo: za poeziu bolo uz vyhlasene kde co. a v tomto je viac citu emocii a obraznosti jak v 99% basnickach na pismakovi ci v hoste. :-)


Movsar
05. 09. 2016
Dát tip

myslím že jxd měl takové číslo ve svém videoblogu, recitace z kostelecké uzeniny jako poezie magického realismu  


pedvo
05. 09. 2016
Dát tip

Aššurballit - Ještě k tomu pozornému čtení: Zezačátku prostě nebylo nic, co by mě k takové pozornosti přimělo, proto ta povrchnost čtení. Někde v třetině jsem si sice řekl, že už je to nějaká blbost, ale nenapadlo mě, že je v tom úmysl. Zřejmě to uniklo více čtenářům, jinak by jistě někteří (včetně mě) ocenili kus vtipu. Je to škoda, protože to pěkně graduje k úplným absurditám ke konci.

Pokud jde o tvé tvrzení, že je to báseň, tak mám za to, že si z careful prostě utahuješ. Přijde mi to absurdní zrovna jako poslední odstavec tvého dílka, který je tedy dokonce přímo o tobě. Nad ním se musím uchechtávat a mrzí mě, že jsem na tu parodičnost nepřišel sám.

careful - Tvůj nápad přendat si povídky do básní a vydávat je za volné verše není zas až tak nic nového. Kdekdo klidně vezme kus prózy, rozkouskuje ji a má volné verše jedna radost. Viděl jsem dokonce takto stylizovaný návod k použití opsaný z nějaké konzervy. Byl v tom kus humoru a vypadalo to moc pěkně. Snad by se to dalo i recitovat.


Movsar
05. 09. 2016
Dát tip

jistě, tady jsou tyhle sekty taky, fungují tady dost výrazně. jednou jsem do takové sekty "hodil vidle" a se zlou se potázal. tedy nejen pasivní stránka věci, ale i aktivní obrana je pro ně typická. fungue to prostě všude. proto mám zvlášť rád solitéry


inak ked nad tym tak premyslam tak by sa tam skutocne dal dosadit aj pismak. okrem toho ze simek som ja /na margo pozicie autora v texte/. tak je tam james juyce scilly torpedo nevolam sa jozef vk atd--- pismacke spiknutie:-)


Movsar
05. 09. 2016
Dát tip

ať je to, jak je to, podstatné na tom je, že autor, byť i jeho intence mohla být jiná nebo přímo opačná, vystihl problém literáírního a vůbec mediálního sektářství. když to čtu v celých odstatvích, tak skutečně to reálně nepůsobí. k úplnému čtení je třeba znát i autora, jeho pozici v tematu, dřívější věci, a to skutečně neznám. třeba toyenka podobné texty hájí jako tvrdá fakta. měl by tady asi někdo zapracovat (odkoliduci je takový encyklopedista třeba) na slovníku kdo je kdo na pismaku. a v psím víně třeba


car: je tam len o prespani na gauci spolu. tot vse. nic viac nic menej.


careful
05. 09. 2016
Dát tip

..no, "vtipná/nevtipná" řekněme, že náznak homosexuality je hned v prvním odstavci a tedy je dost signifikantní...homosexulita je ti představena v negativním kontextu "nekalého obchodu"...i když ty to celé myslíš nejspíš jako kritiku podobného vyvozovaní různých výhod, tak kdo se k tomuhle jádru dostane...za to většina lidí narazí na homosexualitu v negativním kontextu...


car: to uz je ina debata. --- netvrdim ze homosexualita je vtipna. zasa v tom texte hladas nieco co tam nie je.


careful
05. 09. 2016
Dát tip

...problém, ale už možná je, že ten text nudí natolik, že čtenáři přeskaku a nečtou pozorně... takže příště zhustit, nebo víc vtipu(který by navíc měl být vtipný...protože například homosexualita může připadat vtipná asi jen pitomcoj)


careful: to ze text nebudu citat pozorne ale nie je moj problem


careful
05. 09. 2016
Dát tip

..no, já ti nevím, ale mně muži, co spolu spí na gauči jako scifi moc nepřipadají:D...(zas přepisuju Brány) a dělat reklamu je u mě na úrovni prostituce, takže nevím, jestli to může všem evokovat, že text nemají brát doslovně...já první odstavec vzala tak, že spolu ti pánové možná opravdu něco mají, nebo se to o nich povídá...

...a to, že takhle dlouhý text, kde se vlastne "pořád opakuje to samé", bude někdo tady číst pozorně, to je skoro scifi


careful: ja netvrdim ze pisem nejako jasno a ze kazdy ma poznat kontext ale zaroven je to nerozlustitelne lebo zatial co prisli poznamky tak vraveli o zbeznom citani a podobne.

 

podla mna uz samotny nazov textu evokuje nieco - minimalne zasadzuje text do kontextu. rovnako ako poznamky o tom ze spali spolu na gauci zid slobodomurar fotograf. typek co sa zblaznil z tlaku a skoncil v reklamke evokuju ze ten text netreba brat zasa az tak doslovne aj bez kontextu mena autora textu ktore by este viac vyjasnilo veci. atd.

 


careful
05. 09. 2016
Dát tip

už jen to, žes uznal aspoň tu diskutabilnost, je dobrý... třeba se nad tím příště víc zamyslíš (ale to bych lidi asi přeceňovala:D)...


careful: to je diskutabilne.


careful
05. 09. 2016
Dát tip

jo, ale je to tvoje chyba:P...ne Movsarova!


car: vsak vznikaju:-)


careful
05. 09. 2016
Dát tip

..tobě příjde houpá, mně věcná, protože pak "vzdycháš" (slovensky to tak zní:D) nad tím, že takhle vznikají hoaxy...

...jestli je tvé dílko kvalitní, ať posoudí ti, co tomu rozumí...podle tipů se to každopádně nedovíme..


car: nevravim ze branis. iba som jemne naznacil ze taka debata mi pride hlupa --- s kvalitou to nijak nesuvisi


careful
05. 09. 2016
Dát tip

 Aššure, já ti nebráním psát pro těch pět chytrejch a zároveň neuvěřitelně pozornejch, nebo důsledně zasvěcenejch... piš si co a pro koho chceš... já taky píšu věci polopatické hodně, polopatické méně a ty, který asi nikdo nepochopí, nebo pochopí je zasvěcení v jistých oblastech (což ale ještě nedělá dobrejma)


Movsar
05. 09. 2016
Dát tip

četl jsem zběžně, ale nepřipadalo mi tak neuvěřitelné. podstata je v kamarádšoftu, který funguje v médiích jako železné pravidlo. 


carful: tvoje tvrdenie ze to nikto nechape je rovnako hlupe ako ked niekto tvrdi: ja pisem pre obycajnych ludi.


careful
05. 09. 2016
Dát tip

Napsat něco, čemu nebude rozumět vůbec nikdo, nebo to budou chápat jen lidi, co se mnou tehdy seděli v hospodě a je to přímo o nich, dokáže imho skoro každej... 

na druhou stranu...pokud jsi to psal se záměrem vyvolat diskuzi, pak už se jedná o promyšlený tah (ale o tom pochybuju:P)... navíc tu ani tak neřešíme obsah...spíš jestli má smysl psát něco, co "nikdo" nechápe a jestli to je znak autorova důvtipu:D


car: vidis. a stejne nestacite mentalne na moju poeziu:-)


careful
05. 09. 2016
Dát tip

No, já když to čtu, tak si říkám:.zas.... slovenština/hlavo přelož mi to do lidského jazyka! Pak přemýšlím, proč jsou jména s malými písmeny... u třetího odstavce, který už jen prolétnu, páč docházím k závěru, že to bude celé stejně na jedno brdo, skáču na konec a kde se můj závěr potvrzuje... pak zjistím, že to ani není próza, ale báseň...ani toho jsem si v textu nevšimla...

Jestli já lidi poceňuju, tak ty jim dost fandíš... páč já já jsem inteligentní dost nadprůměrně a jak už jsem psala, tak Movsar je tu taky jeden z těch mentálně nadanějších...


careful: to by som sa sporil. je tam vela zjavnych kluciek ktore signalizuju ze pozor.


careful
05. 09. 2016
Dát tip

No, Aššure, ona ta chyba není v tomhle případě tak úplně v Movsarovi...

Ostatně, ať je Movsar jakej chce, tak tu patří mezi ty mentálně nadanější kusy...možná by se měl i autor nad dopadem svého díla občas zamyslet... tuhle tvou "báseň" totiž může pozorně číst a dumat nad ní asi jen zúčastněná osoba... po jiných to nemůžeš chtít ani čekat

... třeba mně bříza vyčítá přílišou explicitnost u textu, ale já tak nějak vím, proč explicitní být:D...nepočítám s tím, že mi romantický příběh budou úplně běžně číst břízy, aššuři a dokonce ani movsarové (pokud to bude číst vůbec někdo)... 


movsar: no kukam ze takto nejako vznikaju hoaxy:-)

 

aleš: literarna scena je dost mala. niekedy je celkom fajn vediet si citat v tych vztahoch. na druhej strane. to ze niekto niekoho pozna alebo s niekym siel pit v principe to nic moc nemusi znamenat. --- tazko sa s tym operuje ako argumentom.

 

vtipnejsie je ked organizatori pisu reportaze o svojich podujatiach  alebo do novin. ked redaktori pisu recenzie na knihy na ktorych sa podielali /samozrejme v oboch pripadoch sa o tom zabudnu zmienit/ --- su aj literarne sutaze kde trebars matka rozhodovala o svojej dcere ci synovi.podobnych lahodok je vela.


fakt jen parodie? :o) raději nevědět...


Movsar
05. 09. 2016
Dát tip

je dobře to rozkrývat. ono to takhle totiž funguje všude, jen se o tom nemluví. slavná česká televize je jeden velký kamarádšoft. i proto je tak slabá, všude, kde je popřena soutěž, nastává úpadek.


pedvo: je to z coho poznat. --- s dokladnym citanim a uvazovanim ti zial nepomozem.:)


pedvo
04. 09. 2016
Dát tip

 

Jako parodie na různé konspirace je to dobré, nebo aspoň přijatelné, ale ono to není z čeho poznat. Možná, kdyby to člověk četl důkladně a uvažoval o tom. Takhle je to systém "autorovi je to jasné."


careful
04. 09. 2016
Dát tip

Tak já si ty povídky přehodím do volnýho verše a začnu redaktorovat poezii... jo, to by taky šlo...

 


car: prave preto si len obycajna redaktorka prozy


careful
04. 09. 2016
Dát tip

kurde, tak možná i já píšu básně a ani o tom nevím... (panika...koušu si nehet...radši jsu spá)


car: ano. 


careful
04. 09. 2016
Dát tip

počkej, ona to je báseń?! ..no tak to už se nedivím,. že nerozumím poezii...


car: to ze si sa vyjadrila len ty a pedvo nic neznamena. to ze sa nevyjadri nikto neznamena tiez nic --- nemam potrebu byt strazcom jedinej spravnej interpretacie tejto basne


careful
04. 09. 2016
Dát tip

...já lidi podceňuju většinou právem... a zatím jsem se k tomu vyjádřila jen já a pedvo, takže těch lidí tu asi zas tak moc nebude, nebo je tvůj názor moc nezajímá...pokud vůbec víš, jaký teda vlastně máš názor, když to ví jen bůh, jak jsi to myslel:P


car: podcenujes citatelov. --- ludi co sleduju literaturu a poznaju celkom uzku literarnu scenu je dost -- je dost aj ludi co sleduju psi vino --- dost ludi co robi v redakcii psiho vina posobilo alebo posobi aj na pismaku. --- to ze ty nie je len a len tvoj problem


careful
04. 09. 2016
Dát tip

no, teď jsi vlastně napsal významově 2x skoro to samé...nevím, jestli to ví nějaký bůh, ale ty bys to vědět měl, když jsi to psal:D

 

...jinak si myslím, že je to bez pozadí za tím tady skoro zbytečné... ale je možné, že sem chodí i lidé, kteří ví, a o kterých nevím já, už jen z toho důvodu, že mě nezajímají (minimálně pod občanskými jmény)...


car:alebo som to spisal ako parodiu na konspiracne zoznamy. alebo ako hyperbolu. bohvie


careful
04. 09. 2016
Dát tip

 Mě ta občanská jména zas tak nezajímají, ani na ně nemám moc paměť, když už je náhodou někde přečtu... ani fotky a tak...

Takže celé tohle jsi sepsal, jako provokaci, že se tam jako autoři taky znají?

Já vůbec netuším, kolik lidí tam běžně vychází, ani jak je to důležité, páč já a básničky... 

Takže rekapitulace..někdo kritizoval, že někde vychází moc lidí z jednoho města a takl si sepsal tohle... jako, že zdrbnout se dá pod správným úhlůem všechno, když se chce?


pedvo: takto bez kontextu to nemusi byt jasne. ale svojho casu bol na fb mensia hadka o nej ceskych basnach ze tam je dost ostravakov. 

 

a potom co mna oslovila olga pekova do psiho vina som si na to spomenul. a vytvoril tuto drobnu provokaciu

 

v PV by to vyslo /ak by to vyslo/ samozrejme nie pod nickom assurballit ale menom vlado simek. co by asi trochu ten kontext hadam vyjsanilo


pedvo
04. 09. 2016
Dát tip

Předchozí komentář byl pro careful.

Aššurbarllit - Já jsem se hned v prvním komentáři divil, co je na tom zajímavého, takoví lidé se prostě znávají.


pedvo
04. 09. 2016
Dát tip

 

Jistě, ale o tom tu není zmínka. Mimoto soudím (jak už jsem psal), že vydávají díla nejen svých známých. I autor píše v komentáři, že něco vydali i jemu. Takhle je celé dílo jen nějaký nicneříkající seznam.


car: dik

 

pedvo: je to zoznam slovenskych autorov v psim vine. skontroluj si. je to na webe:) - netvrdim vsak ze z toho nejaky nesvar vyplyva.

 

a careful: celkom si ma sklamala ze pri sledovani mojich vsetkych prispevkov si nedosla na moje obcianske meno. --- inak by si mozno ten prispevok brala ovela vaznejsie:-)


careful
04. 09. 2016
Dát tip

mno, ale nešvar je, když se někam dostanou, jen protože se s někým znají a ne proto, že by něco uměli líp než jiní


pedvo
04. 09. 2016
Dát tip

 

Ale jen z toho, že se někteří ti lidé znají, žádný nešvar nevyplývá. 


careful
04. 09. 2016
Dát tip

pedvo: No, zas asi takhle no..tepat podobné nešvary je potřeba... já bohužel netuším, jak moc si aššur přidal, protože o té scéně nic nevím...ale já mu mám tendenci věřit, páč je to jeden z hodně mála lidí, co tu myslí a mají odvahu... navíc to, že je to běžné, neznamená, že je to správné stejně jako třeba dění na místním písečku... já například vím, že u "tipů" o nic nejde...na druhou stranu, kdyby se dávali spravedlivě, tak by bylo pro okolojdoucí hned trošku jasnější, kdo tu psát trošku umí...takhle je to častěji spíš o tom, kdo tu má víc kamarádů...

 


pedvo
04. 09. 2016
Dát tip

Nějak mi uniká, co je zajímavého na tom, že se někteří autoři a redaktoři, působící ve stejném místě navzájem znají. Jistě jsou vydávány i příspěvky jiných autorů (těch pár uvedených by bylo málo) a ti se s redaktory neznají, jinak bys je také uvedl. No nic, máš to jako „Jen tak pro radost,“ třeba ti to tu radost udělalo.


careful
04. 09. 2016
Dát tip

tak gratuluju, kouříš už asi dobře;)


...sak vydali


careful
04. 09. 2016
Dát tip

Já netuším, jestli jsou to reální lidé, nebo náčrt románu, co se chystáš psát:D... jestli je to realita, tak by ses měl asi naučit líp kouřit a třeba ti taky něco vydaj...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru