Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ringo - příběh ježka

05. 09. 2016
19
27
3336
Autor
Gora

 

 

 

Jarní sluníčko ukázalo vlídnou tvář všem tvorům v útulku pro opuštěná zvířata. Kočky  rozkošnicky nastavovaly kožichy prvním teplejším paprskům.  Psi více a hlasitěji štěkali než v zimních měsících. Jako správní stopaři cítili vůni probouzející se přírody.

Ježeček Ringo nedávno procitnul ze zimního spánku. Několik hodin se rozkoukával po své plastové bedýnce, co dostal dobrého k snědku. Aha, kočičí granule, ty zná již z podzimu, pěkně křupou. Mňam. Potmě chutná nejlépe, ježci jsou nočňátka. A po jídle pěkně zadupat, aby všichni věděli, že z mrňouse, co neuměl sám baštit, vyrostl za půl  roku  velký ježek! Loni v září byl nalezen u farmy Zvířecí vrch jako osamělé mládě.

„Krasavče Ringo, dnes je tvůj velký den,“ vzal jej opatrně, v rukavicích, do dlaně vlídný obr s rezatými plnovousem a položil na váhu. To nemá rád, kroutí se do klubka jako píďalka. Obr Honza se na něj skrz vousy usmíval. Potom  do notesu naposledy zaznamenal jeho hmotnost.

„Pěkně jsi se zakulatil: máš váhu dospělého ježka západního.“ Umístil Ringa do cestovní přepravky. Honza, ošetřovatel z útulku, byl pro mládě něco jako člen rodiny. Ježci jsou savci. Když nějakou náhodou přijdou o mámu,  jako malí  musí být pravidelně  krmeni mlékem, které se vyrábí pro kočky. Dostávají je do pusy malou injekční stříkačkou. Pak se jemně masíruje holé bříško, kde nerostou pichlavé ostny. Honza přitom pokaždé ježčeti něco vyprávěl. Choval k těmto tvorům úctu a obdiv.

 Zjistil si, že drobní hmyzožravci, mezi které patří, jsou v téměř stejné podobě na planetě Zemi již mnoho milionů let. Dávní Ringovi předkové tu žili už se strašlivými dinosaury, a kde je těm konec!  Zato oni, ježci, jsou tu pořád. Honza svému strávníkovi při krmení někdy povídal zajímavosti z historie zvířecích předků.  Slova jako pašák a šikulka na ježčí adresu zazněla pokaždé.

„Přijede i farmářka ze Zvířecího vrchu, chce tě také vyprovodit na tvé cestě na svobodu,“ sdělil Ringovi novinku.

Den pomalu končil. Psíci v kotcích zalézali po večeři do svých příbytků. Městský útulek stojí v blízkosti lesíku, kde leží veliká hromada dřeva a kůry ze stromů. Tím se topí, aby zvířatům a zaměstnancům nebylo chladno.

Honza, doprovázen farmářkou, postavil přepravku doprostřed  dřevitých odřezků. Otevřel dvířka. Ringo se rozvinul z kulatého jahelníčku a vystrčil čumák do šera. Hleděl na ten velký prostor před sebou. Drápky na krátkých nožkách zkoušely chůzi po nerovné zemi. Velký rozdíl proti novinám na dně jeho bedničky! Vylezl ven a kulil oči, které vypadaly jako brýlové obroučky.

 Při zemi spatřil čmeldu, jak se snaží zavrtat do dírky v pilinách. Lovecký instinkt ježkovi napověděl, aby po něm skočil. Zdánlivě neohrabaná kulička vyvinula nečekanou rychlost, ale čmelák jeho cvakajícím zoubkům tentokrát uniknul. Žádný učený nespadl z nebe, podívali se na sebe s úsměvem Honza a farmářka. Přihlíželi, jak Ringo spokojeně funí  a hrabe v oloupaných kůrách. Postupně se od nich vzdaloval. A pak ho už neviděli.


27 názorů

Lakrov
29. 09. 2016
Dát tip

Kéž se mu daří, jak se na hmyzožravce sluší :-)


Gora
29. 09. 2016
Dát tip

Lakrov: dvě ale opravím, děkuju za čtení, to jsem napsala po eskapádě s nalezeným ježčetem:-)


Lakrov
29. 09. 2016
Dát tip

Ačkoli na začátku čtení nevím, kdo je autorem (po pár řádcích to tuším),  ani o jakou kategorii prózy se jedná, je hned z kraje znát, že text je  určen dětem, takže myslím, že se ti to povedlo.

 Tady ta dvě "ale" ...ale čmelák jeho cvakajícím zoubkům tentokrát uniknul. Ale žádný učený... mi připadají moc blízko sebe, ale možná by stačilo změnit  slovosled druhé věty, aby ono "ale" nestálo hned na začátku.

 Tip.  


Gora
06. 09. 2016
Dát tip

Kočkodan: díky, udělals mi radost, mladý dinosaure:-)))


Kočkodan
06. 09. 2016
Dát tip
Já jsem pri ctení také málem spokojene funel. Jsi pasácka a sikulka. (sedovousý úsmev) Genealogický výzkum jsem sice nedelal, ale koreny mých predku az k dinosaurum myslím nesahají.

Gora
05. 09. 2016
Dát tip

Evženie: děkuju a dobrou:-)))


To je krásný příběh!*


Gora
05. 09. 2016
Dát tip

blackie: tak hezké milé spaní a poděkování:-)))


Páni............milounké  počtení......bude si mi krásně spát a zdát...*/********


Gora
05. 09. 2016
Dát tip

8hanka: Hani, díky moc...plánuji o Ringovi ještě jedno pokračování, nechtěla jsem dávat naráz, aby to děti nenudilo délkou:-) a děkuju za vlídná slova


8hanka
05. 09. 2016
Dát tip

z pribehu citit velku lasku ku vsetkemu zivemu, muselo byt narocne odchovat malickeho jezka, naviac  s tolkou laskou a trpezlivostou

milujem podobne pribehy, tesim sa, ze je este dost ludi, ktori nelutuju cas a zachranuju nemohuce tvory

drzim Ringovi palce, aby si nasiel svoje miestecko, partnerku a stal sa sikovnym lovcom

***


Gora
05. 09. 2016
Dát tip

IQnick: hlavně nedávat obyčejné mléko, rada nad zlato:-)  a děkuju ti moc


IQ nick
05. 09. 2016
Dát tip
Pěkný a poučný, i já jsem zase o něco chytřejší :-) děkuju :o)

Gora
05. 09. 2016
Dát tip

Jerry: navíc je skutečný ježeček hrdinou mého uplynulého víkendu: vše jsou osobně získané znalosti po mém rozčarování, že jej sama bez zkušeností nevypiplám. Také poděkování skvělým  a obětavým pracovníkům útulků. Děkuju.


Oldjerry
05. 09. 2016
Dát tip

Jako literatura pro děti neobyčejně vhodné, ale  ipříjemně podaná osvěta pro starší a pokročilé pokial nie sú akorát zoologmi... si zaslouží tipa. **


Gora
05. 09. 2016
Dát tip

aleš: no nějak mám to jméno v oblibě:-)) a děkuju


Gora
05. 09. 2016
Dát tip

Oldjerry: snažím se dětem dát, kromě sympaťáků - hrdinů, nějaké informace z praxe, např. co s nalezeným ježurou dělat a tak:-)  děkuji!


Ringo bubnuje na krabici? :o)


Gora
05. 09. 2016
Dát tip

Meggy607: Kačenko, děkuju, cením si tvé pozornosti:-)


Meggy607
05. 09. 2016
Dát tip

Gora: pěkné T.


Gora
05. 09. 2016
Dát tip

Stázka: uvidíme, co dětičky:-) a děkuju moc


Gora
05. 09. 2016
Dát tip

:-))


okoloidúci
05. 09. 2016
Dát tip

... dúfam, že to nie je dospelým nad 18 zakázané :)


Gora
05. 09. 2016
Dát tip

okoloidúci: děkuju za čtení/i když je to pro děti:-)/


okoloidúci
05. 09. 2016
Dát tip

... roztomilý príbeh :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru