Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podvečer na kraji města

Výběr: a2a2a
12. 09. 2016
12
8
1266
Autor
Movsar

Jeden podvečer na kraji města.

Vyhnání

Dívky roztahují paže, aby ti nabídly srdce. A ty, jakoby z úcty k tomu daru, klopíš zrak. Ale tvé gesto je záhy prohlédnuto, jsi vinen zločinem vilnosti. Rada žen se usnese na přísném trestu, máš být vyhnán ze zahrady lásky. A už to i vidí, pohlavní Kain plazící se po břehu Mrtvého moře, a vyvolá v nich ta představa úděsný smích. A ten cupuje srdce, ne, ta nabídka nebyla než faleš.


Hovory

Slunce padá za skály, je zářijový podvečer. A za skalami v dálce Ruzyně. Trestanci už zkojili hlad společnou večeří a teď rozmlouvají. Beze spěchu, neboť vědí, že ta večeře nebyla poslední. Tady na skalisku tři lidé taky večeří. Na kamenech pod sosnou si uchystali polévku, zvoní lžícemi a taky hovoří. O něco naléhavěji, nejsou si jistí, že svá témata budou moct dopovídat. Krajina je při západu slunce romantická, ale bez jistoty. Káznice přeje dlouhým hovorům. 


Společnost

Mýlil jsem se. Ti lidé na kamenech pod sosnou, žena a dva muži, pili čaj. A snad požívali i jiné přírodní drogy. Jeden odcházel k sosně opodál, uléhal a kolmo o ni opíral nohy. Pak se vracel k ohni čaje. To zas odcházela žena, světlá blondýna v květovaných šatech. Scházela skálou níž, kde jsem seděl tváří slunci, usedala pár metrů za mě a zpívala. Byla to řada snubních písní, jaké ženy zpívají odpradávna. Neotáčel jsem se, jako by to byla Medůza. Slunce pomalu padalo k obzoru, trávy vrhaly stín a v něm se pářily a vraždily celé kolonie hmyzu.


8 názorů

Tvé náhledy udržují představivost ve střehu. /T


Movsar
13. 09. 2016
Dát tip

díky přátelé. a tady zvláštní dík a2a2a, jsem rád, že s eti líbilo, ale taky, žes mi poskytl reflexi, i když je vlastně téměř je npozitivní, vlévá mi tak energii do psaní, které je dnes obtížné. sem tam se skutečně objeví něco z bible nebo mytologie, a ano, nejsou v tom ambice na přesnost nebo účast na širším kontextu (v miniaturách si ho ani moc neutvářím). díky.   


a2a2a
13. 09. 2016
Dát tip

Výborné počtení, vůbec až na nějakou výjimku, nečetu tě však pravidelně, ve svých miniaturách používáš jazyk, který vplývá do mysli poklidně, snad proto, že jen načrtneš, ne příliš, jestli vůbec hodnotíš a často ti neschází jakási lyrická vsuvka využívající třeba popis prostředí.Tím, že texty jsou kratičké, obsah zřetelně ční a umožňuje čtenáři nabalit vlastní asociace.

Ve zmínce o hovorech v káznici a kontrastu s hovory na skalisku zase čtu hodně. Tam je opravdu skvělá pointa.

Někdy mám však dojem, když tak mne oprav, že relativně často odkazuješ na souvislost s biblickými postavami a právě ta častost mne vede k úvaze, zda nejde víc o vizuální efekt než obsah.

 


Čudla
13. 09. 2016
Dát tip

/*


Markel
13. 09. 2016
Dát tip

tvoje věci probouzejí moji obraznost, díky *


krása.........*/**


Gora
12. 09. 2016
Dát tip

Napsal jsi to krásně, zvláště poslední:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru