Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Péče o řeč

18. 09. 2016
4
6
1103
Autor
Movsar

"Opište text z rámečku a potvrďte, že nejste robot.“ Jak málo dnes stačí k prokázání lidství. Pojem člověk dostává v digitálním věku nové významy. Už se nedefinujeme rozumem anebo schopností vcítění, ale prostou dovedností vyťukat do klávesnice požadované znaky.

Poznal jsem děvčátko. Tři roky mu byly. Dokonale zvládalo pustit počítač a v něm nalézt hru a snad ji i dovedně hrát. Co ale nesvedlo, byla řeč. Lidská řeč, mluvení. To není nadsázka, je to fakt.

Přitom řeč to je, co z nás dělá lidi. Pomocí slov si ustavujeme pořádek ve světě; někteří radikální myslitelé dokonce tvrdí, že nic není, co není v jazyce.

Desítky tisíc let jsou vepsány v dějinách jazyka. Po tu dobu se kultivoval, aby ve 20. století zažil svůj vrchol: všechna lidská praxe, všechno vědění i cítění bylo do jazyka vměstnáno a z děl velké literatury se ukazovala všechna péče, kterou jazyku a řeči lidé poskytovali.

Přišly otřesy, dvě velké války a nejspíš nutně následující víra v nové začátky; ale spolu s ní nedůvěra ke všemu, co připomínalo staré – klasické - časy. Pokrok byl ztotožněn s vědou a technikou.

Věda a technika, touha opanovat přírodu za každou cenu. A co je tedy tou cenou? Možná, mezi jinými, těžko zanedbatelnými věcmi jakými jsou životní prostředí, tedy příroda sama, ale také vztahy uvnitř společnosti, to je právě řeč. Napříště už péče o ni není nutná, neboť hledisko (přírodo)vědy a techniky k řeči nemá příliš silnou vazbu. Z řeči se stalo cosi archaického, exotický přívěsek (do) společnosti.

Velkým myslitelem obratu k jazyku v jeho kontinetální tradici byl německý filosof Martin Heidegger. Připomeňme si jeho prorockou větu: Namísto řeči budou jen řeči. Z jazyka jako cesty k podstatnému (řeč), se stane jen jednorozměrná komunikace (řeči).

S holčičkou to bylo ale ještě horší, ve věku, kdy by dítě již mělo být dostatečně zásobeno slovy a mělo je umět zřetelně užívat, nesvedla ani tolik. Zatímco dítě v tom věku objevuje fantastické možnosti řeči, a mnohdy tím dospělého překvapí, nebyla s to ani základního dorozumění. Málo si s ní rodiče povídali? strhla ji digitální vlna do prostředí, kde řeč není nutná, protože je všude dost ikon? je na vině organická příčina? To nerozhodneme, ale můžeme se snažit všemi silami trvat na tom, že technika není jedinou určující skutečností ve světě. Ty síly leží v řeči.           


6 názorů

JARUB
20. 09. 2016
Dát tip

careful:  taková praporková hádka - to by bylo něco!!!   :o)))  jinak absolutní souhlas s tebou - skoro by se mi líbilo se vyvinout v něco telepatického - že bychom si jako ty emoce posílali rovnou do lebek.....


Gora
19. 09. 2016
Dát tip

Co dodat...smutný stav řeči i vyhlídka. Přežije alespoň Čapkův "robot?" Ten, zdá se, ano:-(


komunikace se vrací ke skřekům (wow!!!) a obrázkovému písmu. to je mezinárodnější...

češtinou se baví už jen nadšenci


careful
19. 09. 2016
Dát tip

desítky tisíc let a slova jsou stejně málo...nejlepším jazykem byl prý sanskrt...měl bys se ho naučit, ostatní je už jen odvar... jo a češtinu jsme uspěšně zapomínali několik století z velké časti jde o umělý konstrukt nadšenců z devatenáctého století... s tou gramatikou a pravopisem bych to nehrotila...jazyk je přece o komunikaci...proto byl vynalezen...pokud se lidé v budoucnu domluví třeba praporky, tak můžou být klidně němí... atřeba se s praporky pochopí líp...

...zbytečně si zakládaš na slovech... jde o to, co je pod nimi a přesně to odlišuje i kýč od něčeho víc...


Diana
19. 09. 2016
Dát tip

Dobrý postřeh. Není co dodat. Také to tak vidím: slovní zásoba se drasticky snižuje, omezená na vulgarismy, gramatika je už téměř nefunkčí, spíše zavádějící a o pravopisu radši ani nemluvím... Naštěstí tady, na Písmáku, si člověk ještě češtinu užije - vážně i humorně.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru