Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Spánombohom, odchádzam od vás

20. 09. 2016
3
69
3342
Autor
Movsar

K jednomu malému příspěvku do dějin bizarelie.

Televizní studio. V záběru muž v obleku. Upřený pohled šílence a rotřesený hlas kontrastují s pevným držením robustního těla. Vladimír Mečiar vede smuteční řeč nad svým koncem ve vysoké politice. Sebelítostivá kantiléna je zakončena skutečným zpěvem. Vladimír sejme brýle a spustí: „Mal som rád život a mám ho rád. Viete čo? Poďme, zazpievame si: Spánombohom odchádzam od vás, neublížil som, neublížil som, žiadnemu z vás. Papá.“ V očích medvěda se zaleskne ona dobře známá „druhá slza“, ono Kunderou tak často tematizované dojetí nad svým vlastním dojetím.

Je to náhoda, že ze Slovenska po téměř 20 letech přichází podobný projev velkolepého odcházení, byť v mnohem zanedbatelnějším prostoru amatérského literárního serveru? Nejspíš ne, na teoriích o národní povaze něco bude.

Tak se s námi loučí, dojatý ze svého dojetí, autor okoloiduci. Na rozdíl od Mečiara ale v jeho jakkoli neméně bizarním projevu není mnoho vlastního: tři řádky textu, z toho dva řádky vykradené, jeden vlastní. Ten je ovšem známkou jeho poctivé práce, jakou nás vždy uváděl do literárního vytržení. Dopřejme mu ji tedy ještě v ozvěně: „plus-minus jsem vás měl rád.“ Jeho dílo tady bude chybět. Stejně jako Mečiar politice, městu a světu.


69 názorů

Oldjerry
23. 09. 2016
Dát tip

careful - debily sis tam implantovala ty - u mne je nenajdeš.  Neposouvej mi své názory a výrazy.  Takže jste se rozhodli uštěkat každého, kdo bude mít jiný názor, než vy.  S tím nic nenadělám, já už mám své boje dobojovány, a vás  nakonec uštěká čas.  Já to sice nezažiju, ale vím to naprosto jistě (:-D

Teď jsem si uvědomil, že jsi sama připustila, že jsi pokřivená (na rozdíl ode mne  jsi to skutečně napsala).  Pokřivených jsem si užil 40 let ažaž, takže to tady  nechám pokřiveným a jedu si po svým prkně.

 

 


careful
23. 09. 2016
Dát tip

Movsare, patříš do skupiny ambiciozních spisovatelů, nebo mezi ty, co tu sedí aby necucali pivo? 

Já teď přemýšlím, kam patřím já.:DD

 


careful
23. 09. 2016
Dát tip

by mě zajímalo, jak odjerry odlišuje ty ambiciózní od těch "debilů", co sem chodí, aby nemuseli cucat pivo...není to trochu deklasifikace?


Movsar
23. 09. 2016
Dát tip

jistě se občas něco přežene, v tom ti dávám za pravdu. zaujal mě ale ten hygienický přístup k webu: raději ať (si něco) píše, než aby cintal pivo. to je dobré, já mám taky výchovné tendence. 


Oldjerry
23. 09. 2016
Dát tip

Movsare - ahoj:  to je psané mnou a tebou v různých polohách. Myslím že srovnávat úsudky na literárním webu a rozsudky  ve světě práva je nesouměřitelné - třeba v oblasti profesionality: Pokud budeš hodnotit dílo poety-profesionála - dej mu záhul, jsem pro, ale tady rozlišuj ambiciózní autory od těch, kteří jen mají nějaký názor a hledají ty, kteří to cítí stejně. Je lépe pro něj i pro lidi kolem něj, když píše jakkoli, než aby seděl u pocintaného stolu  cucal teplé pivo a kecal  nesmysly s ostatními žvanily (nebo kecala o pitomostech na pavlači) (:-D  Já to taky tak docela nezvládám - ten osobní přístup potlačit není žádná prdel, proto tak i přesto, že jsem podle vlastního přesvědčení mimo nebezpečí zvolení do  kritické party, jsem se toho předem sám vzdal. Jistota je jistota...

Jako s rezervou braný příklad je to srovnání se soudem ovšem nakonec přijatelné. 


careful
23. 09. 2016
Dát tip

Mnohým stačí, když jim dáš zákon...jakýkoli...nepřemýšlí nad ním, ani neberou v potaz možná zneužití...oni se ho hned jen chytěj a je svatej a tvoří novou morálku:D... hlavně aby nebyla socisalistická!!!...tedy tak jak ve své hlavě vidí socialiozmus StvN, který si ze socíku tolik pamatuje...

není někdy pomoc právě v oné deklasifikaci... takovej jako StvN by to potřeboval jak sůl a nejen na Písmáku a nejen slovy...


Movsar
23. 09. 2016
Dát tip

jak jsem už psal, oldjerry, je to věc vnímání veřejného prostoru: můj názor je, že se prostřednictvím sporů kultivuje. je to podobné jako v právu: nebýt soudních sporů, nevěděli bychom, co to právo je. měli bychom jen zákony a ty samy o sobě neříkají nic, podstatná je až jejich výklad, judikatura, teprve v ní si přečteš, co vlastně zákon, norma je (v praxi). a stejně tak pismak: teprve ve sporu si o sobě přečteš, co/kdo vlastně jsi.   


Oldjerry
23. 09. 2016
Dát tip

Strašně moc keců o ničem. Jeden si mastí ego na druhém a všichni zapomínají na to, že kdyby vzali vážně ty dehonestující  žgryndy a porovnali svou tvorbu s těmi na které se namnoze odvolávají, nenapsali by ve studu ani písmeno. Jsme na amatérském literárním serveru... ne, že  by  byla kritika zbytečná, nebo dokonce škodlivá, ale měla by být uměřená prostředí - tak psaná a taky tak přijímaná. To znamená se kriticky dívat a na kritiku sebou napsanou. Pořád je ještě tendence (nebudu jmenovat) vkládat na posílení argumentu i osobní narážky a občas i urážky. 

VÁŽIT SLOVA... mají pomáhat, ne deklasovat


careful: podla mna je to nezne ceske postuchnutie


tím heslem se raději neřiď...


careful
21. 09. 2016
Dát tip

možná zdejší admin, není taková zženštilá cíťa, aby ho děsně urazila každá ptákovina, co z někoho ve vzteku vypadne... jako jistí gejové na jiných webech.....no avízo ti posílat, nebudu, když je nechceš...každopádně ta "rozumnost" je dost diskutabilní

...každopádně s tímhle dílem Movsara se nijak neztotožňuji a i za mě je to přehnaný pamflet

...a a adminoj by se měl za to slůvko omluvit, i když jeho názor na neoprávněnost zásahu mu neubírám...


Movsar
21. 09. 2016
Dát tip

já jsem mu doporučil vizualizaci, třeba odkaz na youtube, kde by své trojverší četl, vysílao by se to do celého světa, mohl počkat na papeže a konkurovat mu v urbi et orbi, třeba by dosáhl větší sledovanosti, mohl cokoli. nevyužil všech možností internetu a zaostal za vladom. 


Panna Maria
21. 09. 2016
Dát tip

Ještě aby nedošlo k omylu, Tvá poznámka mi přijde docela vtipná. Dívala jsem se na to trojverší a pamatuji si i Mečiarův výstup, který byl přeci jen zábavnější. Ale to je dané i rozdílem úrovní, na kterých se zde pohybujeme.


Movsar
21. 09. 2016
Dát tip

anoo, panno, přesně to jsem i odhadoval výše (nebo u jeho loučení): zůstane, vráti se nebo opráší alternick


Movsar
21. 09. 2016
Dát tip

aleš: nabízí se pravidlo analogické s právem: pokud se dovoláváš represivního zásahu a nabízíš pro to normu ("napadání"), měl bys ji dostatečně určitě definovat.  

já jsem nikdy nevolal po vylučování, tedy mohu užívat práva vyhnout se definici pojmu literatura. gerty by měl/a snést definici. pak se rozhodnu, zda svou definici, jako bonus, jako pošušňáníčko pro vás, přidám. 


Gerty
21. 09. 2016
Dát tip

Movsare - to, že někomu napíšeš, že je debil, potřebuje definici? :-)))))) Ale je mi to fakt šumák, hádejte se dle libosti, titulujte se dle libosti a pokud možno už mi z pod tohohle díla neposílejte avíza.


Panna Maria
21. 09. 2016
Dát tip

Dobře, s metaforami pořád zápasím, movsare. Ale myslím si toto: odchod z literárního serveru leckdy připomíná letovou dráhu bumerangu. I tak by se to dalo chápat... :DD


careful
21. 09. 2016
Dát tip

JARUB: docela zajímavá úvaha mě podle tvého postu napadla:... nemá každý v sobě něco pokřiveného (on každý většinou věří, že je ok) a je vždycky k dobru věci, aby se to rovnalo?

..navíc je smyslem čehokoli být normální a chovat se tak, jak společnost chce... zvlášť když sama společnost může být pokřivenější než jedinec... jedince možná může někdo vyléčit, nebo mu vymýt palici třeba lobotomií, ale když se podíváš na dějins umění i jiné dějiny....měnili věci ti průměrní, nebo ti, co razili něco "pokřiveného", nebo pokřivenéjo ve vnímání ve své době...  (vlastně nehájím Movsara, ale sebe)


Movsar
21. 09. 2016
Dát tip

pak je nutná definice napadání. pokud se to dělá v rámci literatury, je to jistě přípustné.  


Movsar
21. 09. 2016
Dát tip

panno, není. a to proto, že je na nás, mluvčích, jak se shodneme na užití termínů. stejná námitka by mohla směřovat i k mečiarovu odchodu z politiky. tenkrát fyzicky odešel jen z televizního studia. odejít lze i z literárního serveru. celý náš jazyk je metaforický. 


Gerty
21. 09. 2016
Dát tip

Movsar - já jen, že na každém rozumném webu, na který jsem narazil, mají v pravidlech, že za napadání jiných autorů tě smažou i s chlupama. Nic jinýho za tím nehledej, mně je úplně šumák, jak tady kdo koho tituluje :-)


Panna Maria
21. 09. 2016
Dát tip

Z literárního serveru nelze odejít. To je kategorický paradox.


agáta5
21. 09. 2016
Dát tip

na tebe nemám, movsare... ty totiž vůbec nepřipouštíš, že by něco jako obyčejná slušnost dávalo smysl .. nejsi můj nepřítel, souhlasím a nebo ne bez ohledu na to, jestli jsi Petr nebo Pavel. Celkově mi jsi i docela sympatickej, dokonce i s tím vzteklým psem u nohy... a víš proč? Protože přesně vím, co vždycky napíšeš a co tvůj psík zaštěká...


Movsar
21. 09. 2016
Dát tip

proč by mělo být o dva uživytele méně, gerty? je za tím tvé přání nebýt zpochybňován? být bezpečný ve své verzi světa? 

jarub, zaujalo mě snad jen to "pokřivení id, ega a superega". ty máš tyto rejstříky rovné jako pravítko? nebo minimálně nevědomí? na metafory třeba dávat pozor. 

agáto, je úžasné, že tleskáš všemu, jakkoli to nedává smysl, jen když to jde proti nepříteli. v tom jste si s okoloidúcou velmi podobné. nebude to náhoda. 

 


Gerty
21. 09. 2016
Dát tip

Tady ten web je správněj svinčík :-)))))))))) Na každým jiným (kromě PP tedy...) už by bylo minimálně o dva uživatele méně :-)


ty je radši ani nevyndavej...


careful
21. 09. 2016
Dát tip

Loučení vidím jako normální projev a udělal ho v duchu své "poezie", nebo co to tady smolí, což je malé plus...za mě normálka... trapný je, když se někdo děsně loučí..tedy nejdřív s tím měsíc otravuje, že odejde, pak se děsně loučí a dělá u toho dojákové scény, aby se pak stejně přihnal zpátky... takových nádher tu pár straší...


agáta5
21. 09. 2016
Dát tip

jarub, super :)) 


JARUB
21. 09. 2016
Dát tip

Většinou mi nestojí za to se vyjadřovat pod něco, co není diskusí. Udělám výjimku. Chci komentovat provokaci, že se někdo schovává za monitor. Já to nikdy nedělám. Údaje o mé osobě jsou správně a pokud by se mnou chtěl někdo diskutovat osobně, nemám s tím problém. Blbců jsem již pár v životě potkala a zajímavé je, že většinou po čase odpadnou sami. Stačí vydržet a být slušný. Když se s nimi nehádáte podle jejich, tak je to nebaví a přestanou. Nebo si najdou jinou zábavu.. A všimla jsem si, že Movsar se od své první zmínky o druhé slze docela zacykloval a zauzloval. Asi už nedokáže psát o ničem jiném, než právě o těch "hovnech", které mu tak vadí, protože opakuje poněkolikáté stále to samé - a to už je dost nuda. Škoda jeho talentu....

Vy, co si sem chodíte číst, hrát si a třeba i psát a nacházet si tu to, co vám chybí jinde, buďte trpěliví a pokračujte....

Vy, co si sem chodíte léčit poraněná a pokřivená id, ega i super ega, využijte služeb psychologů a zařízení k tomu určených.

Díky!


agáta5
21. 09. 2016
Dát tip

hm... koukám, že má autor stále co odhalovat... jj, támhle dva blbečci, to sedí


je to jen náhoda, že v tvém vyjádření vidím aluzi se soutěží o "nejlepší hlášku" z Cimrmanů? Debil, blbeček, debil...akorát támhle - dva blbečci.


Movsar
21. 09. 2016
Dát tip

admin a je blbeček. polemizovat s čím? vždyť on nic nenapíše, aby se neztrapnil, že je blbej. stačil ten jeden delší text, co tady publikoval, a bylo jasno: idiot.


každý, kdo má odlišný názor, je blbeček? najednou není důvod na slušnou polemiku?


Movsar
21. 09. 2016
Dát tip

příští text bude o tobě.


Movsar
21. 09. 2016
Dát tip

proč jsi to vyřadil z kategorie, blbečku admine a? závidíš, že ty sám psát neumíš?


Diana
21. 09. 2016
Dát tip

Mne mrzí, že okoloidúci odchází. I mně bude chybět. Stydím se za ty, kteří tady vytvářejí nepřátelskou atmosféru. Svědčí to o bezcitnosti a špatné výchově. Tvůj ironicky nepřátelský příspěvek ti neprospěje. Proč se nedržíš svých pěkných postřehů a popisů všedních situací? - V tom jsi dobrý...


Admin A
21. 09. 2016
Dát tip

Spánombohom


Movsar
20. 09. 2016
Dát tip

a-n: k loučení: jistě ne takto pateticky, komicky a triviálně.


nevšiml jsem si, že by účast v diskusi zde byla limitována nějakou pozvánkou, obře :o)


agáta5
20. 09. 2016
Dát tip

jj není nad to se správně pochválit...


pražský obr večeřel vtipnou kaši...?


aha, mezi vámi intelektuály asi není zvykem se při odchodu slušně rozloučit. Nepřekvapuje...


agáta5
20. 09. 2016
Dát tip

jj, vy nikdy nezklamete .. nejspíš budete i bratři nebo něco víc?


Movsar
20. 09. 2016
Dát tip

nikoho tady nešikanuju. vyjdřuju se k věci. a to se tady moc nelíbí, protože jednodušší je "dosazovat si tváře a povahy" a pak o se o tom dohadovat. česky se tomu hezky říká kvokat.


agáta5
20. 09. 2016
Dát tip

já si vždycky hraju tady za monitorem a dosazuju si tváře a povahy lidí. že tys byl movsare v dětství šikanován, že o tom víš tolik? Tys to tutově studoval celý roky a ten kašpárek, co ti tu přizvukuje bude něco podobnýho žejo? kluci, kluci kdy už dospějete? 

 


Gerty
20. 09. 2016
Dát tip

Movsare - a víš, že mně tady bude okoloidúci chybět, pokud to opravdu zabalí? Jehot tvorba je sice - jak sám píše - plus/mínus, ale já nejsem náročný čtenář, tak mě nikdy neurazila.


Movsar
20. 09. 2016
Dát tip

:-) vtipné jsou tady statistiky návštěv: 31 vstupů, ale z toho víc než polovina anonymních. partička se plíží inkognito, aby nemusela reagovat.  


Movsar
20. 09. 2016
Dát tip

díky, on jistě neodejde. zůstane, objeví se tady pod jiným nickem nebo obnoví svůj starý. jen potřeboval pohladit od kamarádů.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru