Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

červená šňůrka

22. 09. 2016
15
26
1470
Autor
agáta5

Celý den potkáváš lidi
večer si nevzpomeneš na jediný detail
ani tě to vlastně nenapadne
ukrojíš chleba  namažeš ho máslem do myčky strčíš nůž
při žvýkání svlékáš ponožky
a přizvukuješ televizi…
 

Včera mi na ulici požehnala divná babice. Vůbec jsem netušila, o co jí jde, nejspíš si mě s někým spletla. Nevypadala moc přátelsky ani čistě. Chvíli se motala mezi semafory, pak chvíli pozorovala lidi, čuchala k nim a nakonec si vybrala mě. Přitočila se jako podomní prodavač a vyloudila vědoucí úsměv.


„Na,“ vnutila mi děsně ušmudlanou šňůrku.
„Bude se ti hodit.“  Pak prokličkovala davem a byla pryč.


Vyprat ji snad můžu, pomyslím si. Stojím jako blázen u umyvadla a peru šňůrku.

 

Ráno koukám a ona je to červená bavlnka, spletená ze třech různých kousků, spojená třemi uzly. Hi hi, asi náramek přátelství. No tak jo, zkouším ho přetáhnout přes zápěstí. Jde to. Hodím na sebe červenej svetr, ať to ladí. Pošuku, poctím se nadávkou.


Cesta do města ubíhá normálně. Jedu po silnici druhý třídy, auta žádná, jen stromečky, pole a klídek. Moment. Asi o padesát metrů dál zahlídnu červený auto. Ve značkách se nevyznám, ale je to něco lepšího než to moje . Blíží se nějak cikcak. Raději přibrzďuju a stáčím na polní cestu. O fous!  Auto vlítne do protisměru a zahučí do příkopu. Ježkovy voči!  Otvírám dveře a mažu k bouračce. Řidič se nehejbe, hlavu má na volantu. Vidím krev. Vyťukávám 155. Do prdele, co mám dělat? Deset minut než přijedou.  No tak jo. Přinutím se konat dobrý skutky.  Otevřu dveře, juknu dovnitř. Božínku, to se mi snad jen zdá! Za volantem sedí stoletej chlap. Nejmíň stoletej a nedejchá.
Uklidni se, hecuju se. Tahám toho věchýtka ven. Je lehkej jako pírko. Lovím z paměti střípky ze zdravotnickýho kurzu nebo co to, sakra, bylo. Položit na bok, zaklonit hlavu… ježíši, do tohohle dejchat? Zatnu zuby a počítám. Nádech, výdech… rty má měkký a modrý…
Už jsou tady, super!


Odplížím se o kousek dál a pozoruju záchranáře. Jeden se na mě otočí a zvedne palec hore. Jupíí. A už ho vezou, dědečka hříbečka. Za chvilku jsou tady naši hlídat a chránit. Půl hodiny hledají papíry, půl hodiny obcházej auto, půl hodiny sepisujou papíry…


Ano, byla jsem zvědavá jako vopice. Večer volám do špitálu. Dědek se probral a je oký. Super. Na návštěvu za ním ale nepůjdu, skutků už bylo dost. Uzavírám tenhle zážitek plnou sklenicí domácí slivovice.
Noc nestála za nic, ráno vstávám napůl mrtvá. Potlačuju myšlenku na staříka a jdu si udělat pořádný kafe. Než se uvaří voda, zatopím. Připravuju noviny a kousky dřeva. Co to je? Uvnitř novin leží cár zmuchlanýho červenýho papíru a na něm je něco napsaný. Nasazuju si brejle.


KOUPÍM VÁŠ DŮM. CENU RESPEKTUJU. Volejte ihned  725…


MUHEHEHE, moji cenu by nerozdejchal. Chvíli sedím, popíjím kafe a opájím se vidinou, jak přichází milionář, dává mi za tu mojí barabiznu tři mega a ještě mi děkuje a uklání se. Jéééé… a já pak kupuju srub u lesa, kozu Lojzu … novou pec a a a… co to je???


Ježíši, něco mi vlítlo do komína, leknu se. Jdu se podívat. Hlavně opatrně, Agátko. Holub a šprajcl se někde v půlce, dolů doletělo jen pár šedivých brk. Sakra! Volám kominíka, tohle sama nezvládnu. Panáček černej přijel hned. Aby nepřijel, když jsem ho doprovázela s bičem až k vyučáku, že jo?


„Teta, kdy jste to měla naposled profouklý?“ ptá se. Co já vím, asi před pěti lety, ještě když žil nebožtík. A pak se dovídám, že jsem měla z prdele kliku, protože komín byl ucpanej, a kdybych zatopila, tutově by se mnou byl ámen.


Tak šňůrka asi funguje, říkám si.


Jenže to ještě není konec. Když už mám to zvláštní štěstí, že jo, tak zkusím zavolat na to magorský číslo…
Nikdo to nezvedl.


A stejně to bylo super. Od tý doby se nějak víc dívám kolem sebe. Vidím věci, že bych tomu ani sama dřív nevěřila. Když už se pomaličku dostávám z tý červený euforie, zazvoní mi mobil.


„Dobrý den,“ ozve se neznámý, podotýkám velmi příjemný mužský hlas.
„Vy jste volala před týdnem, že ano?“


A je to tady. Domlouváme schůzku. Jdu gruntovat.


Den D je tady. Měla jsem dát červenej koberec aspoň před vrata, šklebím se naposledy do zrcadla. Hlavně klídek, třeba to vyjde. Hraju si se šňůrkou a kvapím otevřít.
U vrat stojí dědeček hříbeček a usmívá se jako sluníčko.


„Jsem vás poznal podle adresy,“ švitoří. Děkuje mi až do nebes a klaní se! Svět je fakt šílenej. Toho dne jsme spolu vypili tři kávy, dali si tři frťany a třikrát se loučili.

 

Večer jsem vlítla na internet a objednala kozu. 

 


26 názorů

Kolobajda
04. 10. 2016
Dát tip

Tuš to je BEGO!    /**


agáta5
29. 09. 2016
Dát tip

:)) to je spíš takový přizvukování bez myšlenek nebo něco jako "jj, jen si krafejte":)))))

díky za zastavení :)


Lakrov
29. 09. 2016
Dát tip

Ten svérázný záznam událostí (jak na mě text zprvu působí) nepostrádá  náladu i zvláštní druh humoru. Jen s prologem se mi nějak nechce soulasit:  ...a přizvukuješ televizi... ## Znám spíš opačné chování.  Tip.  


agáta5
23. 09. 2016
Dát tip

K3 a to byl můj úmysl, pobavit a navodit dobrou náladu.. aspoň na chvilenku.. dikes, že se mi to povedlo


K3
23. 09. 2016
Dát tip

Hezky se to četlo. Příjemné, asi jako káva po obědě. Tip.


agáta5
23. 09. 2016
Dát tip

IQ ... za svůj obvod dík :)))


IQ nick
23. 09. 2016
Dát tip
Paráda! Má to švih, vtip a moc pěknej nápad. Za můj obvod Tip. b:-)))

agáta5
23. 09. 2016
Dát tip

Zordone, teď jsi na to kápl, dík za zastavení a tak... :)


Zordon
23. 09. 2016
Dát tip

Líbí se mi nápad, s tím, že mnohdy stačí víc se dívat kolem sebe.


agáta5
23. 09. 2016
Dát tip

s tím monotónně máš pravdu .. a působí to líp .. díky :)

a díky :))


pomlčka
23. 09. 2016
Dát tip

Zaujal mě prolog, mohl by fungovat jako samostatná báseň, i když bych měl k tomu jisté výhrady (například „monotónně“ – proč to pojmenovávat, když to z toho textu může samo vyplynout). Nesekáš jeden obraz za druhým, ale jsi umírněná a vybíráš. Zajímavá odbočka od „tvého“ psaní.


agáta5
23. 09. 2016
Dát tip

careful... si tak sedím doma v tý mý barabizně, zima na krku... a říkám si, že by jí mohl koupit nějakej pacoš... no a je na světě povídka... konec není zamotanej, ten chlap se vykurýroval z nehody a dal mi ty tři mega, přesně jak jsem si vysnila... no nekup si pak kozu, že jo ? :)))))))))))) dikes

black, mám radost, že jsem tě pobavila :))) já se vždycky bavím taky ... při psaní :)


ty jo.............!!!!!!!!!!!!...............super................*/*****


careful
23. 09. 2016
Dát tip

He, he..ty mi to s tím mazáním pečiva děláš schválně:DD

..no moc tomu nerozumím, hlavně konec je nějakej zamotanej, ale čte se to dobře, takže tip dám...už jen proto, že nehoda a riziko požáru mi zas připomenulu včerejší "fejeton"


agáta5
23. 09. 2016
Dát tip

ježíši, Hugísku, ty šílenče... já bych tu mojí nesežrala :) chystám se zkusit dělat si sama kozí výrobky, tak třeba mi to vyjde .. drž mi palce


Hugo Ramon
23. 09. 2016
Dát tip

Já měl taky kozu. Schwarzwaldskou Lízu. Pět let jsme ji tahali za vemínko a když se začala prskat. Šup s ní za smrdutým kozlem. Povila třikrát 2 čiperný kůzlata. Krásná doba vonící senem a mekotem.

A kdo myslíte, že je všechny podřezal a sežral? Hugo.

I plíčky jsem zbaštil.


agáta5
22. 09. 2016
Dát tip

:) díky všem za čtení, jarub... jj, taky si myslím :)))

břízko opraveno, dikes .. fabijku jsem taky mázla, ale když jí miluju, jsem kapku melancholická :))) ona mi to snad odpustí  a zejtra nastartuje :)))) 


Čudla
22. 09. 2016
Dát tip

/*


Líbí se mi ten lehký styl, jakým je to napsané. Vtipné, příjemně se čte.. 


JARUB
22. 09. 2016
Dát tip
Fakt pěkně napsaný, takový fantasy... A zase jedna věc, kterou mám s tebou společnou...

agáta5
22. 09. 2016
Dát tip

:))))) tak jo


no tu si nech! je začarovaná! ještě by koza přestala dojit...? :o)


agáta5
22. 09. 2016
Dát tip

jí dám tu šňůrku nééé?


a ke koze červenej hobojek, nezapomeň...:o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru