Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kdo je to homofob?

25. 09. 2016
8
16
1869
Autor
Movsar

Nedávno městem prošla demonstrace za respektování práv homosexuálů. Nerušena na místě samém, nicméně stále nahlížena jako něco nepatřičného a ve virtuálním prostoru napadána. Zamysleme se krátce nad tím, kdo je to homofob.  

Homofob kupříkladu brojí proti svatbám homosexuálů. Ptá se ale, zda existuje rozumný důvod nepřiznat homosexuálům právo na svatbu, řekněme právo na štěstí, romantický den v životě? Jistě takový důvod není (o adopcích by bylo možno vést spor). Takový homofob tedy je buďto a) hlupák, který zastává stanovisko, aniž by pro ně měl rozumný důvod, nebo b) zlomyslník, který druhým upírá právo na štěstí. Obávám se, že převažovat bude možnost a)

K adopcím: ani tady homofob nemá věc promyšlenu. Tvrdí, obvykle, že dítě bude nesprávně vychováno. Ovšem žijeme v době, kdy výchova v pdstatě neexistuje, ani heterosexuální páry ji nepraktikují, stačí pozorovat manýry dětí, snadno pak už dovodíme, že rodiče selhali. Pokud ale ani heteroseuálové nejsou schopni děti v dnešním světě vychovat, proč by na homosexuály mělo být naloženo břímě "správné" výchovy?

A konečně k argumentu symbolickému: homofobové často používají výraz "zničení rodiny", případně "zničení tradiční rodiny". Tento argument je asi ze všech nejslabší. Je faktem, že rozvodovost stoupá celorepublikově až k 60-70%. Rodiny, ona symbolická rodina, se ovšem ničí nikoli zásahem zvenčí, ale zevnitř: nevěrou, finanční krizí, alkoholismem, sváry nad (ne)výchovou dětí, nebo prostě jen rozmarem. Jak proti tomu prostestovat? těžko, a tak si homofob sžíraný nejistotou nad budoucností své vlastní rodiny najde zástupný objekt a ten obviní z "ničení rodiny".

Závěr: homofob je člověk omezený, myšleno omezený v rozvaze (případ  hlupáka), anebo emocích (případ zlomyslníka).

 


16 názorů

careful
27. 09. 2016
Dát tip

oprava: chlapi


careful
26. 09. 2016
Dát tip

..jo a četla jsem někde, že v budoucnu budou moct mít možná dva chlapy dítě spolu...prý se nechá vyrobit vajíčko z nějaké buňky... takže adopce nebudou nutný... ani ženský nebudou nutný... konečně trošku rovná spúolečnost...můj sen!...škoda, že se nedožiju...tedy pokud nebude nějaká válka a tak a nevrátíme se na stromy a tak a tak (a tak)...


careful
26. 09. 2016
Dát tip

(jinak původně si ta kámoška měla brát jinýho, ale ono to je nakonec jedno...ona je taková svatbomilná...tohle nebude její první a nejspíš ani poslední...)


careful
26. 09. 2016
Dát tip

Tradiční rodina je umělý konstrukt... záleží jen na dohodě, co rodina má být...mně se vždycky líbila Draupádí..ta měla pět manželů...všichni byli polobozi a jak jim to fungovalo.:D

...manželství je spíš smlouva o majetku atd, nejen mezi těma lidma, ale i se společností..kdyby se to celý zrušilo, tak mi to vadit nebude, stejně je to opičárna...v létě se mi má vdávat kámoška a ten její to taky bere jako opičárnu a má z toho dost prdel... já se na to celkem těšim...se zas ožeru a bude tam hodně fotbalustů, páč se mají brát na hřišti....


Movsar
25. 09. 2016
Dát tip

vždyť jen tak kecáme. :-)


jen jsem se vyjádřil ve zkratce. tvůj pohled rozhodně není konzervativní. ale nemám náladu na velké polemiky, omlouvám se.


Movsar
25. 09. 2016
Dát tip

tak tos to vzal šmahem. nejsem homofil a ani homosexuál. přesto mám potřebu se jich zastat, protože ta sebranka, co jim chce práva upírat, je skutečně nebezpečná. a rozhodně nejsem bezbřehý liberál ve všem, v něčem naopak zastávám velmi konzervativní stanoviska.


homofilové chtějí povolit vše, homofobové zakázat vše.

Nakonec se sejdem na nějaké zlaté střední cestě.


Movsar
25. 09. 2016
Dát tip

to je v pořádku. pokud jsi ale zastala to netolerantní stanovisko, chtěl jsem jen vědět, co je za ním. každý máme nějaká přesvědčení, ta sama o sobě ale nejsou příliš podstatná, to jsou až důvody, které k nim vedou.


Někdy je lepší návody k zamyšlení nenabízet. Mám své názory a vím, proč je mám. Vytvářely se hodně dlouho a nebudu je měnit proto, abych byla za jednoho s někým jiným. O sexu toho vím dost.


Movsar
25. 09. 2016
Dát tip

je třeba ptát se: i hetero průvod tě rozrušuje? a taky: co nám ty průvody (u nás zatím jen homo, jako avantgarda) dávají? navrhuju třeba toto: radovat se z tělesnosti, objevit sexualitu jako něco, co nemusí nutně být skryto (pozůstatek starozákonního mýtu o hříchu). dávám tedy tento malý návod k zamyšlení.


Movsar
25. 09. 2016
Dát tip

mně se jeich průvod právě líbí, je to průvod pestrosti. v berlíně existovaly i love parade, na západě obecně existuje mnoho variant těchto sexuálně motivovaných heterprůvodů (key west např., je jich mnoho). v tomto jsme zemí skutečně ještě velmi zaostalou.  


Movsar
25. 09. 2016
Dát tip

o adopcích, jak i píšu, lze spor vést. to jediné, jak píšeš i ty, je k zvažování. vše ostatní je blbost. já mám prostě potřebu se homosexuálů zastat, protože mi ty útoky a ústrky připadají hloupé. tak sjem to tady udělal.


Nevadí mi lidé s odlišnou sexualitou, protože ti jsou sami o sobě stejní jako ostatní.

Vadí mi, že si na to vytvoří průvod a tam šaškují. Tam moje tolerance selhává. Myslím si, že to není nutné a mnozí to přehrávají.

Také nikam nechodím manifestovat, že jsem normální žena bílé pleti.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru