Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V TANEČNÍCH - FEJETON

01. 10. 2016
12
14
1706
Autor
kuča

 

 

   Jelikož jsem dávno vzdal marný boj proti moderním výchovným metodám, ba co víc, už se jimi sám řídím (rozumějte – „Děti mají na všechno nárok a vždycky pravdu!“), neprotestoval jsem, když nám syn oznámil, že by bylo vhodné a žádoucí, abychom jej doprovodili na první lekci tanečních kursů. Urychleně jsem tedy dokončil na zahradě vykládku palivového dříví a běžel domů.

   Společenský oděv jsem na sobě neměl tak dlouho, že jsem ani nevěděl, mám-li vůbec nějaký. Nalezl jsem, ale vyhráno rozhodně nebylo, starosti dělaly rozměry. Délky v naprostém pořádku, šíře naopak ve zjevném nepořádku. Problém jsem vyřešil tradičním hlubokým nádechem a bleskurychlým zapnutím všeho, co šlo. Prudký výdech sice způsobil bolestivé zaříznutí tesilu do těla, ale pro potomka se každý rodič obětuje téměř rád.

   Manželka podobné problémy řešit nemusela – za poslední čtvrtstoletí její celková tonáž (snad kromě těhotenství) nikdy nepřesáhla 50 kg. Stála před jiným dilematem. Prohledala všechny skříně, pomazlila se s každým kouskem oděvu, a pak smutně prohlásila, že nikam nepůjde neb nemá co na sebe. Nerozmlouval jsem jí to (svírající kalhoty už mi mezitím stačily odkrvit spodní polovinu těla) a jal se s úlevou svlékat. Chyba! Když viděla, jak se pokouším vysoukat ze svého škrtícího krunýře, pohotově vykřikla, že snad přece jen nějaké oblečení najde, že jsem obézní, že ji nemám rád, že chci juniorovi zkazit slavnostní večer, že… Do koupelny jsem se vůbec nedostal – sotva ji opustil syn, vtrhla tam žena. Na další půlhodinu jsem se mohl klidně posadit, ale bál jsem se o kalhoty i o sebe.

   V kulturním domě byla hlava na hlavě a při tanečním nácviku také noha na noze, ale nevadilo to. S dojetím jsem sledoval lehce neohrabané pohyby mladých mužů v oblecích a v bílých rukavicích i mírně nejistou chůzi dívčích nožek na nezvyklých podpatcích. Kvůli atraktivní asistentce jsem tanečnímu mistrovi odpustil i jeho nekonvenční copánky.

   Do reality mě vrátila slečna, která o přestávce doklopýtala ze sálu až ven s výkřikem: „Do prdele, dejte mi někdo cigáro!“ Připomněla mi má učednická taneční léta, kdy brunátný vrchní nestačil roztáčet pípy a alespoň na chlapeckém záchodu nebylo pro cigaretový dým vidět ni mísy, ni pisoáru.

   Ale nešť! Ne všude jsou v Evropě taneční kursy mladými lidmi tak hojně navštěvovány, prý je to tradice z dob Rakouska-Uherska. Fajn. Co vlastně bylo na té monarchii tak špatného?


14 názorů

Markel
06. 10. 2016
Dát tip

vtipné, nemá to chybu :-))) *


Kolobajda
06. 10. 2016
Dát tip

Asi tak nějak. Do tanečních svých dcer jsem nebyl připuštěn, neb právě po rozvodu probíhal soudní spor o byt (prohrál jsem). Na svoje taneční také nevzpomínám s nadšením. Taneční mistryně Jitřenka Šumavská s vžitým přesvědčením, že žádné děvče nesmí zůstat sedět, vždy do kurzů brala o pět hochů navíc. Po prvním pokynu: "Pánové vyzvou dámy k tanci" došlo ke zteči - HRR na ně!  No, víte - prohrál jsem.   : -))   /**


bravurní


Docela výživné. ((-:


kuča
03. 10. 2016
Dát tip

Zordon - neboj, už víš, jak na to!

Jinak všem díky za komenty.


Zordon
03. 10. 2016
Dát tip

:D Přiznám se, žes mě přinutil k úvaze nad tím, jak daleko to má do tanečních můj syn. Začínám se bát :)


.....známe to všichni....my ze staré generace.........:-))).............


Horác
02. 10. 2016
Dát tip

Všechno se mi mile a barvitě vybavilo. Dík za úsměvy. Tomáš.


careful
02. 10. 2016
Dát tip

..i když je pravda, že ten zastaralý jazyk měl být asi od začátku vodítkem:D


careful
02. 10. 2016
Dát tip

Nevím, jestli ty poslední věty mají člověka zmást...já celou dobu myslela, jak to má být o tom, že o sebe postarší lidé nedbají, nikam nechodí a přežírají se... pak mě vytrhla slečna s cigaretou...jako že navrch huj a vespod fuj... a ono o monarchii:D...


Já myslela, že taneční kursy ukončily svou činnost už dávno. :-)))/T


Diana
01. 10. 2016
Dát tip

Hahaha, to nemá chybu !Získal sis mne tím. Nostalgické, humorné, pravdivé, až surrealistické. Smála jsem se nahlas! ***** Ať žije císař pán! :-))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru