Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Spící občané přísedící

04. 10. 2016
7
6
1083
Autor
Movsar

V detailech

Z hrdla se jí dere nezřízený smích. Zemitá žena v metru. Přijela z Moldávie, aby tady nalezla o poznání jinší kraj. V detailech se liší, ale i tady mají lidé hlad a žízeň a touhu po blízkosti. Je otázka, zda právě ve zdejších detailech se tomu všemu daří lépe. A třeba právě nad tím se tak nezřízeně rozchechtala.  


Spící občané přísedící

Zítra zasedá u soudu, ale pospává už teď. U televize snědl rybičky v oleji, dávali Výměnu manželek. Tu svou vyměnil dávno, za dlouhé večery, relativní klid a permanentní chaos. A taky za zůstatek hypotéky. Tak tam sedí ozářen televizí uprostřed zůstatku toho všeho a připomíná Whistlerovu Matku. Zítra to začíná hned zrána, někdo někoho bodl a tvrdí, že je nevinný, je to stále stejné. Taky ho občas bodne, pod hrudní kostí, ale nikoho pak brát k odpovědnosti nebudou. A i kdyby, seděli by tam podobní občané přísedící. Znavení, spící. 


Křehký stav mysli

Do města vtrhla zima, horka jsou nenávratně pryč. Osamělé sousedky se už nebudou budit zvlhlé potem, s peřinami zaklíněnými mezi stehny. A mírně je zneklidní otázka, jestli se ještě vůbec kdy budou takto budit. Erotično je jen křehký stav mysli.


V ulicích

Ony tam někde jsou, všechny ty ulice, anebo stezky, chceš-li, jimiž jsi chodíval do školy. Stačí narazit v řeči na něco a ony se otevřou a ty zas v nich stojíš. A není tam živáčka, neboť je to tvá soukromá paměť, a navíc – každý si dávno šel po svém. A tenhle neúsprosný běh času nakonec vyžene i tebe z vlastního vzpomínání. 


6 názorů

agáta5
05. 10. 2016
Dát tip

whistlerova matka mě rozesmála:))))


Gora
04. 10. 2016
Dát tip

Rozchechtáni k pláči:-)    Je to stále stejné:-)    Ony se otevřou, stezky:-)


Safián
04. 10. 2016
Dát tip

Pěkné miniatury, zejména první dvě. I poslední se mi líbila.


V ulicích..!!!................*/***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru