Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Substrát

05. 10. 2016
8
16
1653
Autor
vk

 

 

 

Noc reve zo svalov. Doslova;
prestaň – večery sú zadusené z tvojich bakteriálnych odtieňov,
aj keď sa sprudka črtáš na parketách.

Vybieľ všetky terče. Autá maky.
Pred prvým zvieraťom pach, nádej:
šanca z kresla utrpela, spi do tmy, v pamäti.

Teraz už potom zázračná lyrika
občas, keď v sebe neskôr nie je, za šera oddelí:
ponúkne vyskočiť a ďalej vyrastie bez čiernej pamäti...

Čítam, ako sa pod zimou odchlopil okraj, do ňufáka celou tmou.

Miesto – ja som správne v sebe,
svojom: hiáty úrodných, až kvapôčkových lustrov,
tvarov. Zapni. My, mäkko opadnutí na mnohopočetné steny.

Prvý náš vzduch vznesený v krajine
nebude nepárny.

 

 

 


16 názorů

vk
15. 01. 2019
Dát tip

ďakujem, dali ste substrátu nový rozmer

 


ysslandia
15. 01. 2019
Dát tip

tam sa vlastne odzrkadľuje istá poetická vyzrelosť pri práci so slovom, kontextom- je to asi ten kontrast, keď autor "vyzretý " v písaní nastolí výstavbovú konštrukciu tak, že je "dokonalá ". myšlienkou, obrazom, hĺbkou


Silene
15. 01. 2019
Dát tip

(Ještě Philogyny a její ántré a jako jsem úplně spokojená, zatracená behaviorální závislost. Táhnu.)


Silene
15. 01. 2019
Dát tip

(avi, protože to asi jinak nepropojím. Na mé wifi hotová doba ledová, grr.)


Silene
15. 01. 2019
Dát tip

a tam...

Někdy je to jako tajga, křesla lnou náhle měkčí a pohledy

a tu...

tvarov. Zapni. My, mäkko opadnutí na mnohopočetné steny.

áááách... 

a tohle místo se líbilo i Jinovatovi, jak potom zjistím, když pročtu komentáře, tu nejde o "kapacity", tu jde o to, že je to zatraceně dobrý! Když to všecko zarezonuje takhle ve čtenářském povědomí, samo od sebe, škoda, že nevím, kde jsem se těšila dříve... ale není to vůbec podstatné. To je o tom citu!

Radost veliká z toho celého přediva. Píši i qíčalce...

Všechny tři holky, jste bezva! (A můžete si být klidně chlap, to je mi jedno... všecko dovoleno, za tenhle dárek z radosti pro radost. Téda chviku dovoleno, chvilku!)


ysslandia
15. 01. 2019
Dát tip

vec náhody ? čítala som to tiž asi predvčerom- veľmi príjemný motív tajgy preklenený do ľúbostných prvkov, ak si dobre spomínam. pre istotu ešte pozriem.Dík


Silene
15. 01. 2019
Dát tip

Vzhledem k nestabilnímu připojení odešlu radši víc drobnějších příspěvků, promiňte mi to... už to kompletuji snad potřetí, achjo.

S dovolením zkusím přivolat i atkij, pokud jde o můj nález, jde totiž o její zásluhu - svým poctivým pročítáním starých výběrů nebo příslušných autorů vytáhla do viditelnosti na první pohled, tedy do Zlatého výběru tohle:

egil - Dopis do zmrzlých prstů


Silene
15. 01. 2019
Dát tip

Vracím se už po několikáté, pomalu pročítám a hledám si své přesvědčení o tom, zda skutečně vidím příběh, který jsem vyčetla poprvé, anebo naopak jiný. Moc mě to baví.

yss, bez ohledu na libovolné možné souvislosti případného jiného písmáckého dění, předchozí komentáře, zřejmě z tehdejšího pobytu básně v Aréně (?), vícekrát čtené, připadají mi dobrým návodem, zkrátka jak někdo další hledal - ať už si myslel cokoli, a byl vtažen nebo nebyl. 

(?) No, jen já si to tak představuji, že tam asi byla, neboť oba nicky byly svého času redaktorské, careful v próze působila.

A něco ti ukáži, jen co to najdu! (Nevím, zda autoru nezpůsobím trauma, předem se případně omlouvám, čte-li si ještě pod svými kousky naše názory; Pro mne je to nález velmi pěkný - co ti chci předestřít.)


ysslandia
11. 01. 2019
Dát tip

Neviem teda, po týchto komentoch, či čítali niečo iné, ale ja som toto zobrala absolútne celé.


Whitesnake
06. 10. 2016
Dát tip

Jakési neklidné, nervní útržky - možná hluboce osobní, což nedokážu posoudit. Nebo mě na navést název - působí to opravdu jako "substrát" z něhož mohou (ale nemusí) vykvést něco chutného, nebo alespoň pěkného. Bakteriální odstíny a numerolopgicky lichý vzduch a další metaforično už je na mě příliš "dada" a "surreál". Je to tedy poklus o přírodní lyriku nebo pokud o dialog (s láskou? přítelkyní?).

"Pro mne osobně typ poezie, o níž nejsem přesvědčen, že musí být nutně veřejně prezentovaná. Divný ¨pocit mě přemohl a - stále trvá...


vk
06. 10. 2016
Dát tip
ďakujem za povzbudenie!

careful
06. 10. 2016
Dát tip

Jsem si řekla: chudák kluk (nebo co jsi), po x měsících sem flákne báseň (nebo co to má bejt) a nikdo mu nic nenapíše... tak jsem to přečetla dvakrát a bohužel půlce slov nerozumím, ale asi to nemá být moc vesele...řvoucí noci, bakterie...konec pak vyznívá nějak nadějně...za stěnami a tnou se objevuje nějaká krajina a vzduch...co je nepárný nevím...

...no, přeju nějakéhop lepšího čtenáře...nebo piš česky a něco o kytičkách, lásce, sluníčku a tak...to pak můžeš psát každý den a nějaký ten komentík a tipeček budeš mít na to švec.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru