Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Štěstí v lásce

06. 10. 2016
15
21
860
Autor
Markel

koupím si porcelánové prasátko, budu ho s láskou krmit padesátirorunovými mincemi

Štěstí v lásce

 

   Když vyberu z bankomatu skromný důchod, mé první kroky vedou k supermarketovému vestibulu. Stoupnu si do řady za muže nebo i ženy lačnící po kuřáckých slastech. Stále znovu a znovu žasnu, jak ty cigarety zase podražily. Už jsem na řadě a vyhrknu: chtěla bych vsadit Sportku, pět sloupků bez šance, náhodný tip, na středu i neděli, bude to tuším za dvě stě korun. Postarší blond paní za pultem se lehce pousměje (známe se téměř důvěrně) a naťuká požadavek na klávesnici. Vytáhnu požadovaný obnos, trochu se zastydím, když paní řekne, že by už bylo načase, aby se na mne štěstí usmálo. Pak konejšivě prohodí, že to přece nevadí, že nic nevyhrávám, mám prý jistě štěstí v lásce. A co já na to? Nadhodím těžký batoh na zádech, sklenice piva zazpívají nezaměnitelnou zvonivou píseň, kterou můj manžel tak zbožňuje.

   Aby bylo jasno, já nejsem jen tak ledajaký hloupý sázkař. Na internetu čtu o sázení obsáhlá pojednání, třeba o tom, že vyhraje pěkné peníze pouze jeden ze čtrnácti milionů, čtu i o tom, kolik bych ušetřila za rok, pokud bych si prosázené obnosy někam ukládala a pak vložila do jedné z mnoha důvěryhodných bankovních ústavů. Také jsem se dozvěděla, že bych takto ušetřené peníze mohla utratit jako akcionář sázkařských společností.

   Já ale vesměs chmurným článkům nevěřím, protože štěstěna se jen někam zatoulala a hledá zoufale cestu ke mně. Vyhlížím ji už bezmála čtyřicet let, to když jsem převzala sázkařskou štafetu po mém tatínkovi, který také nikdy nic nevyhrál a žil s představou, že si v jakési pomyslné sázkařské bance ty nevyhrané peníze jednoho krásného dne vyzvedne a ukončí tak nelítostný boj s chudobou. Několik roků před ochodem z tohoto světa mi kladl na srdce, že ty jeho uložené peníze jsou i moje, ať na to nezapomínám.  Já nezapomínám a tuto filosofii jsem s radostí převzala a zařadila se k milionům doufajících. Je mi jich líto, protože oni mají prostě souzeno, že nikdy nic nevyhrají, kdežto já...

   Čas od času přemítám, jak s mnohamilionovou výhrou naložím.  Na tohle krásné snění ale musím mít absolutní klid. Dejme tomu, že bych získala takových dobrých patnáct milionů. Takže: manželovi bych musela dát půlku výhry, protože jsme se nedávno strašně pohádali, když jsem nastínila, kam s penězi: pomohla bych našim třem dětem s bydlením, pak bych…. Manžel mne zarazil a požadoval nekompromisně svoji polovinu, prý se jedná o bezpodílové vlastnictví. Já ať si prý svoji polovinu výhry dám na tu charitu. Velice mne to pobouřilo, ta jeho lakotnost, ta neláska k vlastním dětem, s kým já to vlastně celá ta léta žiju…

   Nemluvila jsem s ním celé dvě hodiny.  Počítám tedy znova. Z té hromady odečtu polovinu, zbude mi sedm a půl, dětem dám každému dva, zbude mi něco přes milion. Ty finance pak probendím v zaoceánských plavbách a nebo v lázních. Pojedu sama anebo s kamarádkou.  Manžel zůstane doma, ať si sám chodí pro pivo, ať si sám vaří, pere, ať si po sobě v koupelně vyndává fousy z lapače nečistot.  A když mu bude smutno, může přemítat, jak to zaonačit, aby se o jeho milionech nedozvěděli příbuzní a známí..


21 názorů

Markel
01. 11. 2016
Dát tip

srozumeni: jsem ráda, že líbilo, díky za *** :-))


srozumeni
29. 10. 2016
Dát tip
Super...***

Markel
20. 10. 2016
Dát tip

Agibail: ano, máš pravdu, je to psychická závislost :-)), díky za návštěvu


Agibail
20. 10. 2016
Dát tip

moc pěkně napsáno :-). Manžel  pravidelně sází, také máme naplánováno, co s případnou výhrou :-)... jenže bohužel...                   Mám dojem, že se to sázení během let vyvinulo v jakousi psychickou závislost. Běda, pokud by se jednou nevsadilo! :-)


Markel
08. 10. 2016
Dát tip

Kolobajda: jsem moc ráda, žes tu byl, rýmovánku uštědříl, díky


Kolobajda
08. 10. 2016
Dát tip

Tak to je fejetonek - pro mnohé plný feferonek. Ty nás štípou vždy po tahu. A přesto neztrácíme odvahu...   : -))  /**


Markel
07. 10. 2016
Dát tip

Lnice, Gora, FrantišekL: díky všem za kukýnka, jsem ráda, že pobavilo :-))


FrantišekL
07. 10. 2016
Dát tip

Já to mám právě naopak. Nesázím. Pěkně jsem si početl.


Gora
07. 10. 2016
Dát tip

Velmi milé čtení, tak trochu o snech nás všech:-)))


Lnice
07. 10. 2016
Dát tip
Jé, to je hezké:)

Markel
07. 10. 2016
Dát tip

gíčala: díky za milé posouzení mého prvního fejetonku, pěkný den :-))


Markel
06. 10. 2016
Dát tip

Diana: díky za milou návštěvu, jsem ráda, že líbilo

Čudla:: ráda jsem tě u sebe viděla, díky moc

Evženie: Jsem ráda, že nejsem sama, jsou nás miliony, naděje umírá poslední :-)), díky


Přesně. Tak to mám i já. Pobavilo mne to velice. :-))) /T


Čudla
06. 10. 2016
Dát tip

Pěkně napsáno. /*


Diana
06. 10. 2016
Dát tip

Jako Jarmilka, napsala to i za mne! Super! :-))) ****.


Markel
06. 10. 2016
Dát tip

Jarmila: díky za důvěru :-)), budu psát, snad zjistím,že je to trochu i moje parketam :-))


Určitě je piš, už teď se těším :))))


Markel
06. 10. 2016
Dát tip

Jarmila: díky, moc jsi mne potěšila, jsem ráda, že  líbilo, zkusím nějaké ty fejetonky, ráda je čtu, třeba od Křesťana, tak jsem si řekla, že to taky zkusím, měj se krásně na těle i na duši :-))


Chachááááá :))))) Citivé, něžné, poučné, humorné! Moc ráda jsem si přečetla :)***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru