Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lázeňské mini podruhé ( a naposledy?)

08. 10. 2016
16
45
3882
Autor
Gora

V noci

 

Laskavý čtenáři, očekával jsi pár pikantních historek z nočního života lázeňského? Tak daleko fantazie náhodné okolojdoucí /Miro, zdravím/, nesahá…

Kolonádu vylouply z noci lampy ve tvaru úplňku. Nevíš, co je živé a co papundeklová kulisa, v tom sporém světle se prolíná okázalost budov s ruinami domů na okrajích městečka.

Za rozednívání vykoukne host z okna. Pokojské jdou v jednom šiku, aby uvnitř povinně napřímily bolavá  záda. Obtěžkané obrovskými vozíky povlékají a šůrují, občas úsměv darují. Kuchařky jsou na svých místech dávno předtím. Lázeňské, jako každé ráno, leští vany.

A venku černí šerifové odhánějí od okének a dveří hubené  kočky. Začíná všední den.

 

V hale

Předsálí jídelny, kudy procházejí všichni strávníci. Dopoledne se hala promění v místo podomního prodeje podle roky dodržovaného rozpisu. V pondělí se na pultu ze stolů objeví vonné masti a kosmetika, posléze vystřídané butikovým oblečením, stříbrem, zlatem či kabelkami. Podlaha z parket se na několik hodin mezi obědem a večeří promění v prkna, co znamenají svět. V hlavní roli spektáklu prodejce, tragéd či komik, s nasazením dle nátury a obsahu své peněženky.

Vrcholné představení hodné ceny Thálie se odehrává každou středu. Dva ostřílení selfmejdmeni rozvěsili přes zábradlí pásky, na stoly naskládali kabelky a kožené (???) rukavice s portmonkami. Vyčkávají. Ten mladý a hezký u vchodu haly, starší a chytřejší za pultem. Přicházejí strávníci, představení začíná. Hezký oslovuje a přemlouvá, až se hala točí, starý inkasuje, až přecházejí oči. A má hladový pohled, vlčí…ty máš taky hlad, poobědval bys, tedy koupíš...

Chceš  druhý den reklamovat polorozpáranou kabelku či rukavičku? Není komu…a do týdne tě největší vztek přejde. Každý umělec má právo na honorář, přece.

 

V kulaté cukrárně.

Neuklizený  slunečník, truchlivý pozůstatek posezení na zahrádce, propouští prověšenými dílci plátna dešťové kapky. Stékají na maketu kužele  točené zmrzliny hned u silnice. Bývávalo…ještě před pár dny. Cukrárna u kruhového objezdu je útočištěm lázeňských hostí při návratech z odpolední procházky. Jediné místo u  stolků není volné. A ve vzduchu eskaluje kromě vůně kávy skořice a vanilka z čerstvě pečených oplatek. Vše je zde přívětivé a dokulata. A legrace k tomu zdarma.

 Pán, říkám mu Tlučhuba, výřečností zcela ojedinělou naprosto ovládl pozornost dámského osazenstva.

„Tak paní, nestyďte se a povězte, jak to bylo u vás, když jste se vdávala? Kdo si bral koho, pán vás nebo vy jeho? Tak do toho, a co vy, madam, jak to bylo u vás?“ Dámy, celé tumpachové z přívalu řečí a řečiček, vtípků a srandiček vyprávějí, diskutují, smějí se a září.

 Tlučhuba exceluje:

„Dámo, madame mých zářivých snů, a kdy jedete domů? Zítra, už zítra? Ne, madame, vy prostě nemůžete odjet…dnes jste tu potkala mne!“    A rukypolíbení k tomu. A už si ji vede k domu. Lázeňskému domu…

Společnost oněměla lítostnými vzdechy. Kruh v kulaté cukrárně se uzavřel.


45 názorů

Gora
20. 10. 2016
Dát tip

Kočkodánku, vymyslel jsi zcela novou kategorii šviháka, jsem mrtvá smíchy...díky za čtení


Kočkodan
20. 10. 2016
Dát tip
... ... (nechci riskovat, ze pro tebe také budu tluchuba, i kdyz jsem vlastne lizák svábenský)

Gora
20. 10. 2016
Dát tip

Lakrove, díky moc, už jsem myslela, že druhý díl mého vyprávění tě nezaujal.

Překlep opravím. No, Movsar nikdy nebudu, jsem jiná a jinak uvažuji a také mám odlišné schopnosti vyjadřování než on. Ale baví mne pozorovat a pak psát a trošinku fabulovat do příběhů, co by se možná mohly odehrát:-))) Děkuju moc.


Lakrov
20. 10. 2016
Dát tip

Od začátku z toho na mne dýchne "movsarovina", smím-li tak nazvat jeden  z trendů prošlých asi dvou let. Zároveň ale poznávám, že uatorem není  on sám -- slovní obraty zde nejsou tak nápadité, míra citu či pochopení  je naopak silnější, hlubší. Takže už jen odhaduji, kdo je autorem  ...a nemýlím se.  Tady je překlep: ...na pultu za stolů...  Tip.  


Gora
10. 10. 2016
Dát tip

Stázko, děkuji moc:-))


Gora
10. 10. 2016
Dát tip

malaalca: děkuji, že se ti líbilo:-)


Gora
10. 10. 2016
Dát tip

Chacha, pánové...inu, Oldřich Nový to prostě nebyl:-(((


je tu taky možnost, že navenek působil jako švihák lázeňský a pak se ukázalo, že je opravdu jen tlučhuba...:o)


Hugo Ramon
10. 10. 2016
Dát tip

Aleši, přesně tak. Zastaňme se Šviháka lázeňského, který společnost pobavil :-)

Gori, je to tvá ústřední postava :-) žádný Tlučhuba


HAHAHA..mělo to býti slovo nikdy......ale uhádlas.......hezký večer....


Gora
09. 10. 2016
Dát tip

blackie: kopec legrace:-) a děkuju moc...


Gora
09. 10. 2016
Dát tip

Markel: děkuji moc:-)


nyjdy jsem v lázních nebyla....tak jsem si ráda početla.... jak to tam chodí...:-))).............*/***


Markel
09. 10. 2016
Dát tip

jo, přesně tak to tam frčí, snad taky dám něco do placu, historek víc než dosti, líbilo *


Gora
09. 10. 2016
Dát tip

a2a2a: rýmy byly také jen neúmyslným vtípkem, snažila jsem se brnkat na žertovnější strunu lázeňských pozorování, kterých, jako lákavých témat, bylo asi napsáno již dost. Právě "šviháka lázeňského", ten pojem, už jsem nechtěla použít. Jinak: pro mne by musel takový muž být noblesnější, jeho slova vzletnější a osobnost charismatičtější, abych pro něj vymyslela  variantu šviháka:-) Předlohou byl prostě ukecaný loudílek:-(

Projdu mini a upravím, aby ještě více břinkala:-) a děkuju moc...


a2a2a
09. 10. 2016
Dát tip

Vcelku dobře napsáno, snad až na tvé nutkání, myslím na dvou místech jít do rýmu, což samo o sobě podobným textům prospívá, ale jak bych to napsal, ty rýmy, krom toho, že jich má být poskrovnu, což tady je, musí mít samy o sobě nosnější obsah a ne jen náhodilé překulení, pak ten rým lze v prozaickém textu vnímat jako důraz. A jinak, nevím, jak to vy, ženy máte, ale i já, stejně jako aleš vnímám označení "švihák lázeňský" přesně v intencích zde popsaných. A možná by se pár vět i slov dalo vypustit, aby to získalo ještě větší břink.


Gora
09. 10. 2016
Dát tip

Kolobajdo: no jen abys neměl kvůli dávným lázním doma peklíčko:-) a děkuji


Kolobajda
09. 10. 2016
Dát tip

A já tam byl, všechno jsem zažil, a také zaznamenal. Pokusím se to najít, snad ještě něco poopravit, doplnit a zde do Písmáka vrazit. Ovšem neměla by to číst moje ženuška. Proto si to nechám na zítřejší dopoledne.   Tady za kulatou cukrárnu uděluji T*


Movsar
08. 10. 2016
Dát tip

nějak nerozumím. čeho vím hodně a co víš? na všechno máš nějakou předpřipravenou odpověď, která k tématu ale nesedí. řeč byla o žertu a ironii. taky o tom, jak číst text, zda je autorův záměr podstatný. jsme na literárním serveru, kde toto jsou relevantní témata.


Gora
08. 10. 2016
Dát tip

Oldjerry: sama nevím, je to jen, co mne cvrnklo přes nos: děkuju ti:-)


Oldjerry
08. 10. 2016
Dát tip

Švihák lázeňský či Tlučhuba?  je to jen otázkou pozitivního či naopak negativního přístupu, empatie  či zdrženlivosti, tři letmé pohledy do lázeňského života (z mnoha z velmi mnoha)*


Gora
08. 10. 2016
Dát tip

Myslím, že víš...víš toho hodně:-) Howg.


Movsar
08. 10. 2016
Dát tip

tady jsme mluvili o interpretaci, jaké hašteření.


Gora
08. 10. 2016
Dát tip

Evži, děkuju ti moc a dobrou noc:-)


To je vydařené, úsměvné i k zamyšlení. :-))) /T


Gora
08. 10. 2016
Dát tip

Třeba v tom, že nebudeme malicherní:-), nepřistoupím na hašteření.


Movsar
08. 10. 2016
Dát tip

v čem se máme respektovat?


Gora
08. 10. 2016
Dát tip

Pochopila jsem hned, co myslíš. Prosím, abychom se vzájemně respektovali. Děkuju ti.


Movsar
08. 10. 2016
Dát tip

žertík by to byl tehdy, pokud bys narážela na ony texty bez fantazie okoloiduceho. tak to lze chápat, jakkoli jsi to myslela. neboť text nepatří autorovi. v tomto nesouhlasím s kunderou.


Gora
08. 10. 2016
Dát tip

Za žertík považuju ne zmínku o své fantazii, ale ono slovo.  ASi je to jen můj specifický smysl pro legraci, který nesedne všem.


Movsar
08. 10. 2016
Dát tip

to jsem pochopil. ta zmínak s fantazií ovšem musí být ironií,pokud jde o "žertík", jak uvádíš. jinak by to smysl nedávalo.


Gora
08. 10. 2016
Dát tip

Byla to narážka na kolegu, od něhož jsem si půjčila české znění jeho nicku, a považuju za slušné se tak trochu omluvit. Myslím, že má smysl pro humor a nebude mu to vadit:-) Šla jsem jen tak okolo dění:-)


Movsar
08. 10. 2016
Dát tip

aha, takže to byla ironie.


Gora
08. 10. 2016
Dát tip

Movsare, to byl jen kolegiální žertík:-), a děkuju ti...


Movsar
08. 10. 2016
Dát tip

buď ráda za fantazii jinakjdoucí než okoljdoucí.  


no nevím, nikdy jsem v lázních nebyl, ale takhle nějak si ho představuju...na začátku 21.století :o)


Gora
08. 10. 2016
Dát tip

aleši, jestli je tohle definice sviháka/lázeňského/, přišla jsem o jednu iluzi:-((( a děkuji


Gora
08. 10. 2016
Dát tip

Květoni, no, popravdě, mrňavá nadsázka tam je:-))), děkuji


proč hned Tlučhuba? prostě Švihák lázeňský...


Čudla
08. 10. 2016
Dát tip

/*


Zní to jako klišé, ale nejspíš to v těch lázních opravdu tak chodí. Nikdy jsem v žádných nebyl, tak nemůžu to porovnat. ((-:


Gora
08. 10. 2016
Dát tip

Díky, humoristo:-))


Zordon
08. 10. 2016
Dát tip

Trefný a barvitý popis rázovitých figurek.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru