Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mladá a krásná

09. 10. 2016
16
23
1068
Autor
Markel

nechci být už mladá

já jsem stará ráda

   Lékařka na revmatologii má opět za dveřmi čtyři pacienty, jsou naštvaní, protože spěchají nejspíš do práce. I já jsem pochopila, že má dochvilnost byla zcela zbytečná. Je deset hodin a opustím čekárnu nejdříve za hodinu. A to jenom pokud půjde vše jako po drátkách.  Snažím se z nepříjemné situace vytěžit co nejvíce. Nikam nespěchám, jsem téměř čerstvá důchodkyně, už dávno se neklepu při představě, že mne vedoucí bude v práci propichovat nenávistným pohledem. Ladně uchopím časopis a nestačím se divit  stupidní otázce: Chcete být stále mladá a krásná? Sama pro sebe tiše ucedím k dokonalé krásce na titulní straně: Ne, nechci, ty zmalovaná krávo. Pak, zcela zdrcena svou neurvalostí, nasadím úsměv a dávám se do čtení. Mám na to celých šedesát minut.

   Co musím udělat, abych byla k světu? No co asi, drtím mezi zuby. Nejspíš cvičit, nepřepínat se, pozitivně myslet, což znamená-na všechno kašlat. Narazit si starého pracháče a doufat v jeho předčasný skon. Přeskočím v čase nějakých čtyřicet let zpátky. Jdu podél silnice, mám upnuté bílé triko, modrou minisukni a nohy dlouhé až do nebe. Asi mi to sluší, protože řidiči podél jedoucích  aut  pískají a mně to dělá dobře. Starší paní jde v závěsu za mnou a znechuceně pomlouvá čípak asi krátkou sukni. Pohodím dlouhými vlasy a zakroutím zadečkem. Stařenka za mnou se dusí.

   Opět jsem zpátky v čekárně, otáčím stránkami módního časopisu, chce se mi smát, cukají mi koutky úst, ale musím se krotit. Paní středního věku nakukuje do mých stránek a má snahu se také zasmát. Vidí mi snad do duše? Ne, to bych chtěla moc. Ona vidí jen ty napajcované krásky a nechápe, co je tady k smíchu. Povolí již dost povolenou tvář a je jasné, že chce být také tak mladá a krásná. A co já? Chci být také mladá a krásná?

    Nevím si s tou otázkou rady. No, moc krásná být nechci, mám přece už své zkušenosti. Krasavice mají nelehký život. Jako třeba Eva, moje krásná kamarádka. Provdala se do jižní Afriky a nedávno jsem ji potkala u nás na náměstí. Byla strhaná jako borůvka, po kráse ani památky. Byla rozvedená, s holým zadkem odešla, s holým zadkem se vrátila. A nebo moje krásná spolužačka Jiřina. Vzala si krásného spolužáka, ale ouha, jsou spolu už čtyři desítky let a mají se rádi. Takže s tou krásou to bude asi složitější.

   Kdybych dnes chytila zlatou rybku, nevím určitě, zda bych si přála být krásná. No, snad tak na měsíc, to by bylo fajn, pěkně bych si to užila. První přání bych sice vyplýtvala, ale ta další dvě bych si pořádně rozmyslela. Mladá a krásná, mladá a krásná, drnčí mi v hlavě. Mladá, krásná a blbá!  Snad bychom se, milé postarší dámy, měly zamyslet nad četbou podobných módních časopisů, zda se nenecháme zahlcovat nenávistí k těm mladým a svěžím tvářičkám. No, musím přiznat, že nějaké ty nepřející myšlenky občas zachvacují i mé jindy přející srdce.

   Listuji dalšími stranami, jukají na mne mastičky, vodičky, malovátka a posilovací cvičební stroje.  Je faktem, že ani já, zastánkyně přirozené krásy, občas neodolám, když se chystám do divadla. Chodbami divadelními, chvíli před začátkem představení, defilují  mladé a krásné ženy, také lehkonohá děvčata se sotva zakrytými zadečky. Sleduji je téměř něžně a jsem přející, přející, přející! Později vidím samu sebe, jak okukuji svoji tvář na místních záchodcích. Vidím postarší zachovalou paní, stíny ladí k šatům, hnědé oči vyniknou díky řasence a černé tužce. Dívám se na sebe, no, není to špatné. Vycházím ven ze záchodků, starší pán o francouzských holích se za mnou otáčí, když procházím vestibulem. Asi jsem kočka. Kontroluji své oblečení, hlavně punčocháče, zda mi neteče oko. Stále cítím ten pohled v zádech, cítím se na chvíli mladá a krásná. Opět se otočím, i postarší pán s holemi se otáčí a požádá mne, jestli bych nebyla tak laskavá a nepodala mu divadelní vstupenku, která mu před malou chvílí upadla na podlahu.


23 názorů

Markel
01. 11. 2016
Dát tip

srozumeni: no, já jsem na stará kolena trochu zhrubla, ale co, jsou horší věci na světě, jsem ráda, žes tu byla a hvězdičky mi nadělila :-))


srozumeni
29. 10. 2016
Dát tip
,,Ne, nechci ty zmalovaná krávo"...jako bys mi to vzala z úst, v podobných situacích také občas používám podobnou samomluvu. Úžasně napsané...*****

Markel
17. 10. 2016
Dát tip

Štírka: tak to jsi mne potěšila, neb proza nebyla doposud v mém repertoáru, díky za návštěvu


Štírka
17. 10. 2016
Dát tip

Pises fajn, clovek se pobavi a navic Ti to fakt sedi... nenasla bych  nic, co by se dalo "zkritizovat"...tim ale nechci rict, ze rada rejpu :-) spis jsem rada, kdyz je za co chvalit...


Štírka
17. 10. 2016
Dát tip

Pises fajn, clovek se pobavi a navic Ti to fakt sedi... nenasla bych  nic, co by se dalo "zkritizovat"...tim ale nechci rict, ze rada rejpu :-) spis jsem rada, kdyz je za co chvalit...


Markel
12. 10. 2016
Dát tip

JARUB: tak to ti mohu podepsat, dobře jsi to napsala. Mám s tím v životě trochu problém, spíš lidi se mnou. Kamaarádi mi často říkají, že když mne poprvé uviděli, ty moje svěšené koutky a prý nepřístupnou a zachmuřenou tvář...... Nicméně nyní tvrdí, že jsou moc rádi, že mne mají. Ten první pohled je opravdu často klamný, málokdy se člověk vyzná v člověku. Měj se pěkně a díky


JARUB
12. 10. 2016
Dát tip

Moc něžně napsané!

Je to takové malé prokletí, když si uvědomíme, že naprosto všichni na první setinu sekundy hledíme na vnější obraz a náš mozek ho vyhodnocuje podle pravěkých a primitivních kriterií. Inteligence, dobrota a další důležité hodnoty se bohužel projeví až v té druhé setině sekundy, kdy jsme již často pod vlivem prvního dojmu. A proto jsou oči okna do duše a měli bychom se tu první sekundu úplně celou dívat jen tam a nikam jinam.. :o)))


Markel
11. 10. 2016
Dát tip

medvídku: proč myslíš, že jsem byla za mladá krásná? No, svého času tak trochu pohledná, ale žádná závratná krasavice jsem nikdy nebyla, pokud mohu sama sebe soudit.  Jinak mohu říci, že ztráta něčeho, co jsem nikdy nevlastnila, nebude pro mne devastující.Napsalas to o krasavicích pěkně, mají to holky na stará kolena těžké. Když jsme měli nedávno sraz s průmkou, říkali kluci (rozvedeí), že byli blbí, když chtěli holky co jim daly a nehleděli na jiné kvality těch, co byly zdrženlivější :-)) To říkali hoši po pěti pivech a pár rumících, pěkný den :-))


Markel
10. 10. 2016
Dát tip

justyou: díky moc za kukýnka a ***


justyou
10. 10. 2016
Dát tip

***


Markel
09. 10. 2016
Dát tip

over: díky, jsem ráda, trochu se pýřím :-))

Evženie: to je ten nejsprávnější pohled na svě, být krásná uvnitř, díky za návštívení

Diana: pointa musí být, našla jsem si na netu, co je to fejeton, no, nevím, zda jsem plně dostála té definici, díky :-))


Diana
09. 10. 2016
Dát tip
Hezké, dobré postřehy, výborná pointa :-)))*

Nedávno jsem čekala na příměstský autobus (tedy kousek za městem). Kdyby tam nestála ještě jedna paní v mých letech, myslela bych si, že tudy autobusy nejezdí. Měl zpožděníí.

A ta paní se na mne podívala a povídá: "Před třiceti lety bychom si raz dva někoho stoply."

Obě jsme se od srdce zasmály.

Mladé a krásné jsme uvnitř. Kdo chce, ten to vidí.   :-))) /T


over
09. 10. 2016
Dát tip

ty fejetony ti moc sluší :)


Markel
09. 10. 2016
Dát tip

Vigan: díky za návštěvu, budu se i do budoucna snažit prózovat, tvoje povídky jsou tak živé, krásný den


Markel
09. 10. 2016
Dát tip

DÍKY VŠEM ZA MILÉ POZNÁMKY A *, MĚJTE KRÁSNÝ DEN


Čudla
09. 10. 2016
Dát tip

/*


careful
09. 10. 2016
Dát tip

O tom je vtip se zlatou rybkou..baba chce být mladá a krásná... a třetí přání si udělá z kocoura krasavce a on jí pak oznámí, že kdyby něměla sklerózu a stařeckou demenci, tak by si vzpomněla, že je vykastrovanej.

Jinak  tlak na vzhed v dnešní době je tak enormní, že řada lidí (nejen žen) nedělá nic jiného, než se neustále šlechní po různých salónech a fitkách...maj pak časem trochu dutý hlavy, ale to není vidět

..tip si to zaslouží...je to napsáno lehce, i když to nic objevného neobsahuje...


být mladý a krásný není žádné umění...:o)

pointa bezvadná!


Gora
09. 10. 2016
Dát tip

Ano, je mi to nějak povědomé. Přesto přeju mládí a kráse:-) Díky za vtipnost.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru