Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Budoucí něha

10. 10. 2016
13
18
1652
Autor
Movsar

Budoucí něha

Zanedlouho z ní bude maminka. Teď jede Ořechovkou, tím krajem krásných vil, křehká blondýnka. A jako by se v ní nahromadila všechna něha budoucích chvil, už má dokulata ta dvě vemínka. Pustil jsem ji sednout, oplatila mi úsměvem, bílým sněhem. Cesta tramvají dokáže být magická.


S odznaky touhy

Smíchovské obchodní centrum. Tady se nosí odznaky. Odznaky touhy. Tamta žena právě vystoupila z mercedesky a z podzemních garáží si to za dobrodružstvím vyráží. Přes rameno má kabelku pana Ludvíka z Paříže. Má to vyvolávat otázky: Je milenkou obchodníka s akciemi? Nebo jí pornomagazín vyplácí slušné tantiemy? A ona se koupe v těch otázkách jak v kuličkové koupeli.


Rumová víla

Trmácí se nocí. Opilci. Je jich plný Václavák. Nastoupil jsem do devítky a přede mě se usadila vysoká blondýna. Rozpustila si vlasy a vzduchem nechala proletět vůni rumu. A pak si pletla cop, provaz na svou žízeň. Ach, s kým se o páteční noci zpila, ta kolohnátná víla.


Sládne to na patře

Nekonečnému hukotu tramvají staví se sklenkou likéru. A dni tak neúprosně konečnému. A nezájmu okolí, co je všeobecný. Sládne na patře, jako vůně od sousedů: sousedka buď peče alkoholový dezert, anebo se svlékla do kokosové nahoty.


18 názorů

JARUB
13. 10. 2016
Dát tip

Souhlas v plném rozsahu. :o)


Markel
12. 10. 2016
Dát tip

snad nějaké zbytky primitivních kultur prý tohle ještě dnes dokážou, měli bychom se od nich učit, než je zločinně přetáhneme do našeho moderního světa, já bych chtěla být občas třeba orlem, někdy se mi o tom zdají velice živé sny, parááda


Movsar
12. 10. 2016
Dát tip

díky, jarub. a diskutujícím, že rozsvítili debatu. máš jarub pravdu, že se taky nemůžu oprostit tak docela od lidského nazírání, i když bych chtěl, strašně moc, umět pozorovat třeba jako kočka nebo pták. a stejně tak neumím hledět na ně stejně jako na ty tebou zmiňované ženy. a - taky bych chtěl. život by pak byl pestřejší, mnohinásobně. věřím ale, že jednou toho budeme mocni, protože pohanské kulty neměly problém nechat člověka brát na sebe zvířecí podobu a vnímat své zvířecí stránky. až podivní lidé z pouště a pak vědci ty dva světy přísně oddělili. byl to zločin.


jasně, chápu...:o)


agáta5
12. 10. 2016
Dát tip

starší je prostě starší :)) nějak nemůžu vypíchnout ty tvoje návrhy hihi


JARUB: a právě vemínky se autor zkouší z antropocentrismu vymanit...a je mu to zazlíváno :o)


JARUB
12. 10. 2016
Dát tip

Líbí se mi, že je to prosté té jízlivé a sarkastické pachuti obrácené k ženám (či světu?), kterou jsem dřív cítila. Pro mě je to příjemný posun. Líbí se mi to moc. Vemínka bych od tebe čekala....zdá se mi, že máš takový dosti naturalistický postoj...ač někdy máš obraty vysloveně romantické...

Jen mi přijde matoucí ta poznámka o nabourávání antropocentrismu. V tvých dílech většinou kladeš ženy i sebe a své vnímání žen i okolí do centra, takže mi naopak přijdou antropocentrické....?


agáto, a co znamená starší? 70+ ? 60+ ? 50+ ? abych věděl, jestli porušuju nějaký tabu...:o)


Markel
11. 10. 2016
Dát tip

to není o zákazu zrovinka

v jiném kontextu by tato vemínka

svůj účel splnila a úspěch jistě měla

na louce zelené zajásala by Běla :-)) (kozenka)


agáta5
11. 10. 2016
Dát tip

jj, něco jako zakázaná slova :)  tož si budu zvykat...  teď se zrovna pokouším nalomit tabuizovanej sex u starších lidí :)  tak vím, o čem mluvíš ... je to hrozně těžký u nás, co jsme byli vychovávani v přesvědčení, že to rodiče a staří lidé nedělají :))


Movsar
11. 10. 2016
Dát tip

z textu jste vystrčili vemínka. je možné chápat toto "vystrčení" slova jako akt necudnosti?

ale když už jste tak učinili, a já děkuju za podnět k diskusi, zkusím vysvětlit: snažím se nalomit antropocentrismus v poezii. tam je totiž možná stejně nebezpečný jako v exaktnějších oblastech psaní a vědění.


Diana
11. 10. 2016
Dát tip

Velice příjemný zorný úhel pohledu. Pěkné.*


přitom takový jemný opis...


agáta5
11. 10. 2016
Dát tip

vemínka néééé, degraduješ poslání matky na zvířecí úroveň... i když ... ale kravička to tutově nebyla ani kozička... pro nás ženy je přijatelnější třeba kozenky nebo tak nějak, ale vemínka bych určitě nepoužila... v tak pěkné miniatuře ... my ženy jsme na to chytlavý


Markel
10. 10. 2016
Dát tip

když odmyslím ta vemínka :-)), líbilo * víš, ta vemínka degradují tu okolní něžnou poetiku :-))


Gora
10. 10. 2016
Dát tip

Sládne to na patře:-) Budoucí něha:-)


Andělka1
10. 10. 2016
Dát tip

Moc hezké postřehy.

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru