Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Traklovské ráno

13. 10. 2016
16
31
1581
Autor
Umbratica

Georg Trakl(1887 - 1914),byl rakouský básník,jeden z otců expresionismu.K vyjadřování své úzkosti,vnitřního neklidu a strachu ze života používal na svou dobu přemrštěné výrazové prostředky.Výrazně ovlivnil také českou poezii od Františka Halase až po dnešek.

 

 

 

Traklovské ráno

 

Chlad rána čiší z kovového nebe

a stéblo k stéblu tiše přimrzá

- Mdlé kalné slunce jako medůza

a bílý atol - zimní horský hřeben

 

a černé vrány - korálové ryby

co krákoráním třísní ticho dna...

Jest k metaforám chvíle příhodná

vždyt' svítání prý přirovnání tříbí

 

Jak líný úhoř z komína dým stoupá

jak muréna se vlní nad poli

kde s fialovou mlhou zápolí

kde nad údolím jikry jisker houpá

 

- Svět sešeřelý tichý plný hrůzy

svět pod hladinu mraků pohřbený

Strach nervózními slůvky skloubený

za erýnie přestrojené múzy

 

 

 

 

 


31 názorů

Umbratica
24. 10. 2016
Dát tip

Milý White,

když jsem se vrátila k vázanému verši jakožto k menšinovému žánru,udělala jsem to s vědomím,že výběry ustanou a tipů bude už jen pomálu. S tvou chválou jsem z jistých důvodů vůbec nepočítala a nepočítám ani do budoucna. Mé předpoklady se vyplnily jen s tou malou vyjímkou,že tipů je přecejen o trošičku víc než jsem myslela,ale to se patrně změní a tipů bude míň a míň a míň. - Když s tímto vším dopředu počítám(viz má poznámka v prologu u první z cyklu básní ve váz. v.),jak bych se vůbec mohla nad něčím rozčilovat ? - Věci si prostě jdou svou cestou podle mých předběžných představ.


Whitesnake
20. 10. 2016
Dát tip

Pokud neoslovuje, tak ji nevnímej.

Pokud jsem tvá dílka chválil - a subjektivně zaslouženě -, bylo vše ok. Když jsem z některých rozpačitý, tak neskrýváš zklamání a doporučeješ mi číst tak, abych vše pochopil dle obrazu tvého.

Tohle zase na mě neplatí už dlouhé roky.

Díky za odpověď a pevnější nervy.


Umbratica
20. 10. 2016
Dát tip

Měla jsem na mysli přesměrování tvých myšlenek v duchu Whispovy metody. Pokus se otáčet v prstech Rubikovou kostkou tak dlouho až "do sebe všechno zapadne" a ty pochopíš skrytý smysl jistých básní jistých dějů a jistých procesů. - A egocentrickou uštěpačnost si nech pro jiné.Ta mě už roky neoslovuje.


Whitesnake
19. 10. 2016
Dát tip

Děkuji za pobídku, ale totálnín přesměrování mých myšlenek není na pořadu dne ani v souvislosti se zmíněnou diskusí. Zaprvé - jejich směr a tok osobně nepovažuji za vstup do slepé uličky a zadruhé nejsou ani patologické, ani jinak nebezpečné - pokud tedy víč něco více, než vím o mých myšlenkách já sám.

Prostě - úsměvná formulace tvého doporučení...

 

Pokud jsi ovšem měla na mysli "přesměrovat mé myšlenky v rámci tvých příspěvků - pak nikdy neříkám nikdy :-)


Umbratica
17. 10. 2016
Dát tip

Františku,

Traklovských variací bude pět.Zbytek toho malého cyklu vložím až v listopadu,"Traklovský den" je totiž o dušičkách - takže - až to bude aktuální.

Tímhle malým cyklem chci udělat s Traklem totéž,co udělal egil s Holanem v básních Čaroděj a automobilka Holan....Přímo koláže z cizích děl jsem nikdy nepsala,jen jsem jednu Hlaváčkovu báseň přemodelovala k obrazu svému ( Je to Ironie ,pokud by tě to zajímalo.)

Muamarku,

tvoje improvizace zní velmi pěkně,připomíná mi Antonína Sovu.

 

Adriano,Josephino,

tak trochu jsem si na Trakla zahrála,ale jen proto,abych ukázala,jak on vidí svět.

Whispe,

otočil jsi kostku na tom správném otočném čepu,nebot' já jsem ta poslední,kdo by se s Traklem ztotožňoval v jeho slabošsky neurotickém, trpitelském pohledu na svět

"stéblo k stéblu" Trakl opravdu nenapsal.

 

Evženie,Diano,Kolobajdo,Kočkodane,

díky za přízeň a nashle u textů snad méně ponurých a více romantických.

 

White,

myslím,že má diskuse s Whispem by mohla do budoucna poněkud přesměrovat tvé myšlenky.

 


Kočkodan
17. 10. 2016
Dát tip
Umbratiko, mozná te lehce potesí i to, ze moje neprítomnost nemela pachut nezájmu ci dokonce bojkotu (mrk). Vysvetlení je prosté jako polícek - byl jsem tri týdny na dovolené ve staré vlasti a na amatérském literárním serveru jménem Písmák se nevyskytoval. A tvé odvrhnutí (tebe mnou) uz vubec nehrozí, protoze já mám vázané verse vseobecne radeji. Posílám pozdrav do knihovny (nebo internetové kavárny).

Muamarek
16. 10. 2016
Dát tip

Diano, Františku - jsem rád, díky :-)))


Kolobajda
14. 10. 2016
Dát tip

Jak líný úhoř dým z komína stoupá, jak muréna se vlní nad poli - mám to před očima...  "nervózně" smutné, ale krásné    /***


Diana
14. 10. 2016
Dát tip
Marek zase boduje! Druhá strofa!**************


FrantišekL
13. 10. 2016
Dát tip

Marku, krásná báseň. Krajina popsaná zvnějšku jako protiklad pohledu zevnitř v básni od Um.


Jest k metaforám chvíle příhodná

vždyt' svítání prý přirovnání tříbí

 

Nejpozději u těchto veršů mi došlo, že to, co je v Traklových básních podstatné, totiž ona štěpící, bezvýchodná a chladná tragika, je zde buď otáčeno do protisměru, nebo přehráváno. Epresivní obraznost, scenérie, kontrasty zůstaly zachovány, ale to jádro se neshoduje. Text povahou míří spíš k barevné malůvce – a teď: je to pro Tebe dobrá, nebo špatná zpráva? :D

poslední strofa to sice obrací, ale to už je – přiznejme si – nápodoba a snaha vrátit se ke vzoru (až na erýnie, u těch si nejsem jist). Tvému ustrojení lépe odpovídají vymalovánky z předchozích veršů.

(avšak dodávám: nepamatuji si od něj vše, možná měl v počátcích idyličtější, krajinomalebnější období, a Ty bys mi byla s to doložit, které verše/parafráze se zde shodují s jeho)

"a stéblo k stéblu tiše přimrzá" – na mě působí ze všech veršů nejpádněji. pokud jej nanapsal sám Trakl, dávám plus.

* snad nejen proto, aby i příště bylo co zkoumat. :)


Josephina
13. 10. 2016
Dát tip

nojo, přírodní lyrika ti sedí, Trakl byl šílený, tak proto možná máš v jedné sloce medůzu i zimní horský hřeben, komín-murénu-i pole (aneb atributy dost nesourodé), aneb - máš lepší :-)


První dojem je dost skličující, působí to ponuře, rýmy i metafory jsou dobré, ale celkově z toho mám trošku negativní pocit, myslím, že o to ale šlo, T*


Muamarek
13. 10. 2016
Dát tip

 

 

 Zlatý déšť dávno ztratil vlasy

dokonce modřín dlouhé vousy holí

kaštanům k ránu vzdaly gloriloly

břízy, jež lehčí mají pasy

 

 Mýtina sprchuje se v mlze

pařezy říjen slabým svitem mydlí

ledový vítr klepe na obydlí

že je tak sám, ho bude mrzet

 

 

 

 

 

 


FrantišekL
13. 10. 2016
Dát tip

Traklovské variace. Jak se na ně dívat?  Některé komentáře u tvých básní jako by naznačovaly, že své básně skládáš jako koláž z cizích veršů. Moc se mi to nezdá, u vázaných by to byla pěkná rachota. Ale i kdyby, koláž je dávno známý postup. I aluze a citáty (a nemusí být zrovna krátké). Snad jen u koláží bych chtěl vědět, že jde o koláž.

Nemyslím si, že by tvé vázanosti byly formálně a myšlenkově identické, jak tu někteří tvrdí. Tvé verše, a přidal bych i ty volné, vykazují jen jakousi přirozenou vnitřní jednotu. Nevidím žádný důvod pro jejich odlišné vnímání a hodnocení. Kdybys napsala variace na řadu básníků, byl by to mimo jiné dobrý počin k nastartování "obnovy" vázaného verše, ukázalo by se, že spodní proud je tu jen tvůj. Také rozdíl mezi "ideologickou" básní o kříži a traklovskými nebo jinými náladami musí být vnímavému čtenáři jasný.

Samotná báseň je krásná. Spor o to, zda posunula traklovské nálady do současnosti bych neřešil. Kdybys to napsala volným veršem, dnes nevlídné kritiky by jiskřily nadšením.


Markel
13. 10. 2016
Dát tip

můj šálek, co víc k tomu říci

v stísněných chodbách

býváš  mojí svící ***


Diana
13. 10. 2016
Dát tip

Mně se metafory líbí - miluji moře a všechny je připomínají. Báseň mi zní rytmicky, verš je příjemný a nálada působívá. Poslední sloka mne oslovila nejméně ****.


agáta5
13. 10. 2016
Dát tip

:)))


Umbratica
13. 10. 2016
Dát tip

agáto,

zapomínáš,že jsem jsem stejná jako Michail Jurjevič a nalézám klid pouze v bouřích ?


agáta5
13. 10. 2016
Dát tip

umbr nebuť krutáá :))) došla jsem do fáze, kdy mi jsou určité věci fuk... člověk by rád napsal něco naprosto skvělýho, trefil se úplně nejvíc, ale to se nikdy nestane, takže zapomeň na nejvyšší kruhy... ty jsou jen v tvojí hlavě :) 

některé věci tady jsou tak čistě holé, že snad až na kost :)


Umbratica
13. 10. 2016
Dát tip

Moc díky, agáto za "mňamózní kritiku".Zatím jsem obrátila stránku a začala novou kapitolu(= pár traklovských variací). - - Myslím si totiž,že pro jisté "nejvyšší kruhy" tady je i samotný Trakl,jejich duchovní tatíček, už "překonaný" a příliš "archaický".


agáta5
13. 10. 2016
Dát tip

já si vždycky říkám, jak bych chtěla vyjádřit svý můry někdy... třeba i "přemrštěnými výrazovými prostředky".. to mě docela rozveselilo a reakce určitě budou zase a přesto, že prolog jasně říká... a tys to ztvárnila pro mý zkažený kýčovitý voko mňamózně! nenech se otrávit, myslím, že v klidu můžeš experimentovat až do alelujááá, já to dělám taky :)   


Umbratica
13. 10. 2016
Dát tip

Kočkodane,

potěšilo mě,že jsi po dlouhé době zavítal pod mou básničku,tentokrát dokonce jakožto potapěč.

 

Muamarku,

nálada je u traklovské variace alfou a omegou.


Kočkodan
13. 10. 2016
Dát tip
Vypíchnu za sebe bez zábran ten rádek o trísnení vran.

Muamarek
13. 10. 2016
Dát tip

Mně se líbí pestrá škála obrazů, jež ve mně probouzí určitou náladu, takže za mě ano, působí to na mě...


Umbratica
13. 10. 2016
Dát tip

Díky,Knihomole,

pokusila jsem se všechny metafory směřovat pod hladinu moře !


"Jak líný úhoř z komína dým stoupá" - to ma obzvlášť oslovilo


Umbratica
13. 10. 2016
Dát tip

White,

děkuji za tvou negativní kritiku,nicméně s reakcí ještě počkám.Nemohu totiž vyloučit,že jiní čtenáři v básni najdou třeba něco víc než ty, a nechci je předem ovlivňovat svými vysvětlivkami pro tebe.

 

Goro,

moc děkuji za pochopení.


Gora
13. 10. 2016
Dát tip

Líbí se mi rýmy, které jsi použila, i atmosféra básně. 


Whitesnake
13. 10. 2016
Dát tip

Tvé poslední vázanosti jsou téměř identické formálně i myšlenkově. Tato je navíc až příliš okázalá, tváří se, že nabízí víc, než je schopna. Jsi schopná autorka, ale tohle je - jalové...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru