Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zrzčino naučení

17. 10. 2016
8
11
1486
Autor
Movsar

Milenci v evidenci

Vyšli si do obory, dva mladí milenci. Na Vypichu opustili autobus číslo 191 a pak už je nikdo nespatřil. Policie žádá veřejnost o pomoc. Ztratili se, nebo padli za oběť zločinu? Ne. Z líbání jim vyhládlo, a tak šli do bistra na čínu. A pak k němu do garsonky. A strašlivě se zdrželi, když pak hledali její sponky. A policie informuje veřejnost, že už je vše dobré, pohřešovaní milenci už jsou opět v evidenci. Veřejnost je ráda. 


Zrzčino naučení

Zrzka, mladá maminka s klukem na volno a druhým v kočárku. Hněvá se na poběhlíka, málem skočil pod tramvaj. Přesně v místech, kde kdysi Hepnarová najela náklaďákem do lidí. A jak synka zahrnuje hněvem, druhou rukou odhaluje displej svého ajfonku: zatímco se jí dítko zaběhlo, bavila se báječným chatem. Dostane se i jí naučení, tak jako dětem? 


Dobrá přeměna

Olomouckou univerzitní knihovnu, bývalou tereziánskou zbrojnici, zdobí Komenského výzva: Ze zbrojnic udělejte biblioték. Holešovice, bývalá jatka. Odsud se dnes zabydluje svět technikou. Tady je všechno, televize, hifi, počítače, navigace, vše na jednom place. A lidé si odnášejí svá štěstí a jak se za nimi zavřou dveře digitálního světa, je po nich veta. Ale je to pořád lepší než jatka. I tady se podařila dobrá přeměna.


Smutná Letná

Tramvaj se vleče Letnou a ti hlučící hoši v dresech už dávno vzdali stavbu větnou. Zpravují cestující o tom, jak moc je šimpanz bonobo člověku blízkým příbuzným. Někdy dokáže být cesta tramvají velkým etnologickým dobrodružstvím. Lévi-Strauss měl své Smutné tropy, my máme svou Smutnou Letnou. 


Kluci z kolejí

Poutá je kolej a jeden pokoj. Tři kamarádi. Před usnutím poslouchají rádio. Někdy ho nezapínají a povídají si. Ve tmě horují pro svá témata: Je pravda spíše mezi námi, nebo tam někde venku? Je možné souhlasit s Heideggerovým tvrzením, že brát se na lehkou váhu, znamená sám se sebou se míjet? Vystoupá nadprodukce obrazů k bodu, za nímž reálný svět docela zmizí? Je skutečně tak nemožné mluvit o lacanovském reálnu? K ránu pak vyčerpáním, ale plní radosti usínají. Podobně jako milenci. Filosofie je přece taky láska.


11 názorů

unisex
20. 10. 2016
Dát tip
nuda.. careful mela pravdu.. pseudointelektual..

JARUB
18. 10. 2016
Dát tip

Hmm, na mě to působilo spíše jako ironie. Alzu nemůžu ani cítit a to i kvůli reklamě, ta jatka mi evokovala krutost ubíjení inteligence výplachem výplody těch technologických zázraků, které se tam kupují. Díky za náhled, jak to vidíš...


Movsar
18. 10. 2016
Dát tip

jarub, zrovna dobrá přeměna je ukázáním na jistou pozitivní stránku (zábavní) techniky. je jich víc, pro mě se všechny stáčí k jedinému: odstranit ze světa utrpení. a digitální technologie tomu pomáhají, jednak pasivně tím, že lidi odvádějí od hrubostí (k počítači), jednak aktivně tím, že zaplavují svět děsnými obrazy, které člověk neunese a vezpře se zlu na nich. 


Movsar pranýřuje negativní stránky technického pokroku - špatného pána. Přitom využívá internet - dobrého pomocníka. Jeho postoj je hodně konzervativní, ale celkem konsistentní...


JARUB
18. 10. 2016
Dát tip

Souhlas :o) napsala jsem to dost rozvláčně, ale ano, mám pocit, že Movsar má techniku jen za zlého pána a to mě mrzí, ačkoliv samotnou mě taky spousta věcí (tváře věčně zapíchnuté v displejích) dráždí. V tomto případě jsem asi pro zlatou střední...


JARUB: dávné přísloví o ohni, který je dobrým pomocníkem ale zlým pánem, se dá vztáhnout i na technický pokrok, netřeba složitých disputací...:o)


JARUB
18. 10. 2016
Dát tip

Milenci se vymknuli, jinak je to zase takový ten tvůj typický smutek nad vývojem událostí. Všichni používají techniku, která je svým vlivem časem degraduje na šimpanze, kteří neumí dát dohromady větu....

Ale nakonec filosofie -  velmi pěkný odstaveček - provokuje k myšlení, dávání si věci do různých souvislostí - jak mohl psát Lacan o reálnu, když samotný akt psaní o tom je celý s symboličnu...dobré...

Mám dojem, že techniku paušálně dost odsuzuješ, ale vzhledem k tomu, že jsi často filosoficky zaměřený mě mrzí, že nerozvíjíš myšlenky ve směru, jak technika ovlivňuje náš vývoj a budoucí směřování (ať negativně, tak i pozitivně)...


Zbora
18. 10. 2016
Dát tip

Prima :)


zrzka jedna....ona by měla dostat na pr***-l............*/**


Gora
17. 10. 2016
Dát tip

Ta Letná musí být opravdu dost smutná. A díky za připomenutí Tří kamarádů / má oblíbená kniha/. Všechno se mění a hezky jsi to zaznamenal.


Markel
17. 10. 2016
Dát tip

za ty kluky z kolejí *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru