Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nedělní čas

23. 10. 2016
18
31
3144
Autor
Gora

 

~~Nedělní čas

 

„Miško, Mišulko," prohvízdal „mluvou“ vzduchu v průdušnici muž na kolečkovém křesle jméno fenky, kdysi přivezené z útulku. Popojel na polednem vyhřátou verandu chaty. Kolena chránil před podzimním chladem teplou dekou. Fenka šustot němých hlasivek vyslyšela, přiběhla a sedla ke křeslu. Poplácal jí dlaní. Dřevěné stavení na kopci posloužilo v onom vlídném nedělním čase jako pozorovatelna i místo k setkání s přáteli.
……………….

Tři maminky s kočárky vyrazily procházkovým krokem kolem chaty provětrat miminkovské plíce na čerstvý vzduch za humna. Švitoří polohlasem, aby nevzbudily děti. V těch supermoderních vozítkách na vysokých kolech spí plody jejich lásek a příslib nadějí…pst… A tak vezou svá malá sluníčka velkému slunci vstříc, plné odhodlání bránit tu lásku a naději. Za stářím na verandě se neotáčejí.


 Mišulka zbystřila. Po cestě se blížila velká, krátkosrstá Gvendy. Znají se tolik roků, ale rády se nemají. Dříve se potloukala, kříženec vlčáka a labradora, po městečku většinou volně. Mladík, kterému patřila, měl jinou starost než pečovat o ni. Sháněl pro sebe drogy, a to jednomu dá zabrat. Výlet do jiných galaxií tenkrát, před třemi roky, nevyšel.
 Každé odpoledne, v každém počasí chodívá s Gvendy na špacír muž v letech, otec mládence s dredy. Svěšená ramena a šouravý krok poponášejí žal a zklamání rodičů nezdárných dětí. Manželka se toho naštěstí nedožila. Život pána v silonové bundě má jediné poslání: být na světě déle než Gvendy.
 Pohlédli směrem k chatě a mávli, on rukou a ona oháňkou, starý muž a stará fenka. Zmizeli v zatáčce.


 Po cestě přicházejí dvě postavy, rozhazují rukama a smějí se. Statkář, dříve kulak, Blažko se synem. Majitelé blízké rodinné farmy míří rovnou k chatě, následováni smečkou roztodivných psů. Tlupa vořechů, vedena nejstarším Lordem, už přiběhla na verandu a závodí, kdo první sežere Miščiny granule.
„Zdařbůh, jak se vede, sousede? Věra posílá nedělní oběd, na přilepšenou, abyste ochutnal domácí kuchyni,“ pokládá Blažko mladší na stůl kastrol s knedlem a zelem.
„A ode mne kapka domácí meruňkovice, a hned si zavdáme,“ hlučel statkář s placaticí v ruce a po štamprlatech se věru nesháněl. Opuchlý frňák bohatě protkaný rudými žilkami svědčil proti němu, co se množství požitého alkoholu týče. Usedli ke stolu a přihlíželi, jak  muž baští jídlo z kastrolu. Chutná mu. Žena zemřela před rokem a on zůstal, po těžké nemoci, hůře pohyblivý a se “ slavíkem“ v krku. Bude muset odejít do pečovateláku. Oddaluje rozhodnutí kvůli Mišce, tam by s ním nesměla. Zatím vypomáhají známí a přátelé.
 Zafoukal vítr. K zemi se sneslo žluté listí a mladší ratlíci na ně štěkají a chytají do zubů. Chlapi kolem stolu popíjejí, a nejvíc kurážný Blažko s červeným nosem. Posté vypráví, jak byl v sedmdesátých letech jako předseda závodního výboru letecky v Rusku a jaké to tam bylo…a muž v křesle nemůže odporovat, je téměř němý…
Odpoledne se překulilo do podvečera. Blažkovi a hafani odcházejí. Muž zakormidloval vozíkem dovnitř chaty a rozsvítil světlo. Podíval se na obrázek manželky a připil meruňkou do vzduchu:
„Maruško, na shledání,“ zašeptal.


31 názorů

Gora
27. 10. 2016
Dát tip

Já jen žertovala.../citace - Nastěnka - Mrazík/:-)


Gora
27. 10. 2016
Dát tip

Bigu, tím talentem asi myslíš sebe, viď?:-)  Ať máš na mysli kohokoli, děkuji a přeji hezké sny:-)


Gora
27. 10. 2016
Dát tip

Vigan, děkuju ti, a tobě pěkný den:-)


Gora
26. 10. 2016
Dát tip

Kolobajda: i bez iluzí se dá žít...musí se žít:-) Děkuji, Pavle.


Kolobajda
26. 10. 2016
Dát tip

A život jde dál... kdo už nemá žádné iluze, snaží se jenom přežít - smutné   /***


Gora
25. 10. 2016
Dát tip

Horáci, to byl účel...jen tak kouknout, jak se žije jinde:-) díky ti


Horác
25. 10. 2016
Dát tip

Jo, přečetl jsem. Pěkně plyne, neřeší...Líbí:-) Tom


Lakrov
25. 10. 2016
Dát tip

Takové loutkové divadlo mi to připomínalo :-)


Gora
25. 10. 2016
Dát tip

Lakrov: jsem překvapena tvou empatií, vážně...tentokrát jsou postavy/ičky/ skutečně jen velmi letmo poznané , ale zanechaly ve mně hlubší dojem, tak jsem se pokusila v mini je ztvárnit:-) Děkuji...


Lakrov
25. 10. 2016
Dát tip

Oproti většině tvých ostatních povídek nebo miniatur, v nichž se obvykle  podrobněji, hlouběji zabýváš nějakou postavou a jejím osudem, je tohle  spíš jakýsi povrchní snímek (neber to slovo jako zlehčování) okolního dění.  Možná máš takových snímků víc a postupně spolu utvoří jakýsi obraz tvěho okolí,  kdo ví...  Tip.  


Gora
24. 10. 2016
Dát tip

Kočkodánku, děkuji, úsměv také věnuji:-)


Gora
24. 10. 2016
Dát tip

Um, děkuju za čtení,  zvířata mám skoro všude...v reálu i povídkách, třeba Aslan je přesně to, o čem píšeš, svět z pohledu psa...


Umbratica
24. 10. 2016
Dát tip

Tvoje prózy se mi líbí víc a víc. Líbí se mi,že je tady záměrně psům věnovaná stejná pozornost jako lidem. - Časem bys třeba mohla napsat prózu hlavně o psech,kde by lidé byli jenom takovými přívěsky psů.(Upřímně řečeno,mám dojem,že v některých případech to tak funguje)Možná by taky stálo za to pokusit se na svět dívat psíma nebo kočičíma očima tak jako třeba kdysi Karel Čapek.


Kočkodan
24. 10. 2016
Dát tip
Irco, povedlo se ti to prinejmensím tak dobre jako Vere obed. Posílám úsmev ksichtíku bez cuchometru barvy jistých nadstandardne velkých trenek. :-)

Gora
24. 10. 2016
Dát tip

blackie, díky za vcítění se:-) a pozdrav pondělní:-)


Gora
24. 10. 2016
Dát tip

Hugoušku, měls tu býti v neděli:-)  a děkuju ti


Gora
24. 10. 2016
Dát tip

IQnicku: děkuju, jsem ráda, že se ti zamlouvalo, Blanko:-)


smutné.........ale krásně napsané........*/***


Hugo Ramon
24. 10. 2016
Dát tip

+++ ale už je pondělíííí :-)


IQ nick
24. 10. 2016
Dát tip

Skutečně to má nedělní atmosféru....  opravdově lidské... b:-)


Gora
23. 10. 2016
Dát tip

Oldjerry: děkuju moc...


Oldjerry
23. 10. 2016
Dát tip

Život je jednoduchý i složitý zároveň... nevím, jak to ten hajzlík dokáže (:-D **


Gora
23. 10. 2016
Dát tip

Evži, je to jen pozorování:-), s podobnými příběhy se setkáváme asi všichni...díky moc


To jsi celá ty. Zase jsi mne dojala. /T


Gora
23. 10. 2016
Dát tip

Leni, děkuji a tobě jen ten nejkrásnější nedělní večer přeji:-)


Lnice
23. 10. 2016
Dát tip

hmm, jak jsou ty nedělní časy odlišné...


Gora
23. 10. 2016
Dát tip

Čudlo, děkuju a pěkný večer:-)


Čudla
23. 10. 2016
Dát tip

/*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru