Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Voda z bezdomoví

25. 10. 2016
8
8
1147
Autor
Movsar

Voda z bezdomoví

Člověka odpradávna děsí prázdno, horror vacui. A tak zabydluje svět. A nakonec se mu podařilo zabydlet i nebe, a jistě to nebylo hned. Kolik bitek kolem toho bylo, každý hájil svou verzi nebeských věcí. Teď jedeme krajinou a prší. A vlastně nic jiného to není, jen voda z bezdomoví.


Libeň

Vlak vyrazil zatáčkou. A přišlo to nečekaně jak výjimečný stav. Libeň. Tady ulicemi nekorzují dámy s kloboučky a paraplíčky proti slunci jako na obrazech Augusta Mackeho. Tady se žije tak nějak nedivadelně, a přesto nezřídka dramaticky. A přichází to ze zatáčky, náhle, jako výjimečný stav.


Příběh pokory

V televizi zpovídají modelku. „Najprv som jezdila emhádé s tými propotenými Mexičanmi, zavesená jako opica.“ No a pak se dostala na obálku tamního Vogue. Reportáž uvedli jako „příběh velké pokory“, ale na té krátké řeči něco nesedí. Pravda je jen v řeči, výpovědi samotné. Je toto pravda pokory? 


Příběh hlasivek

Petra Skládalová má problém s hlasivkami. Je to křehká blondýnka, to se může stát raz dva. Víkend, karaoke, sklenka, viržínko, znáte to. Jede teď pondělním ránem tramvají č. 10 a telefonuje, aby se objednala k vyšetření. Říkají, ať přijde hned. Tak vystupuje u sochy Palackého a jde hned. 


Jemňounké pralinky

V průčelí smíchovského sídla L´Oréal zavěšeny dvě lucerničky. Strážná světla a pochodně ženské krásy. Tam uvnitř má každá „hebků tvár a hrozne dobré vlasy“. A v posledním patře šéf, muž – dítě štěstěny. Úzký knír má pěstěný, ale výraz trochu ustaraný: dokáže zajistit, aby všechny ženy světa byly jemňounké jako belgické pralinky, co si dává k snídani? Tuší, že ten úkol je nad jeho síly. Sahá do dózy a strká si do úst hned dvě najednou… 


8 názorů

Movsar
27. 10. 2016
Dát tip

íky, přátelé. za čtení a pozdravy z dálek, o nichž je člověku elektronického věku souzeno nevědět nic.


T*, dneska fakt hodně dobrý


ano, někdy se odanonymníme, aniž si to uvědomujeme...Petra bez hlasivek by mohla vyprávět, až se vrátí z léčby...

připojuji se k fanouškům vody z bezdomoví...


Lnice
25. 10. 2016
Dát tip

sběr uniklých sdělení.-) bezva nápad.-) Jinak voda z bezdomoví*


Gora
25. 10. 2016
Dát tip

Ta P.S. mne taky zajímá:-) A když nemůže  mluvit, jak telefonuje? A jak víš, že šéf L.O. snídá pralinky a má knírek?

A nejkrásnější - pro mne- voda z bezdomoví:-)))


Movsar
25. 10. 2016
Dát tip

to je pro petru riziko veřejných hovorů. taky jsem ji neznal. ale rozhodl jsem se zavést žánr: sběr uniklých sdělení. třeba pak v tramvajích bude klid. ale na obranu petry nutno říct, že mluvila tiše. asi ani jinak nemohl..


Kočkodan
25. 10. 2016
Dát tip
Já mám zase trochu problém s Petrou Skládalovou – nevím, kdo to je. Tak se na ni vrhám (síť všech sítí) , to zajisté pomůže.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru