Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

1984 reloaded

29. 10. 2016
5
7
1704
Autor
Danny

Toto je opět povídka ze světa románu Orwellova 1984, proto pokud jste jej nečetli, nemusí na vás povídka tolik zapůsobit.

Bill Smith zapnul počítač. Podíval se na poštu: nové zaseknutí software ovládajícího kameru v bloku C34, nějaké další informace ohledně problému rozpoznání obličejů a pár dalších podobných, vesměs rutinních, záležitostí. Bill ani chvíli neváhal: věděl, že Operační Systém Vítězství je prošpikován sledovacím software a hodnotí se každý klik myši a každý stisk klávesy. Ihned zapnul příkazovou řádku a textový editor a začal pracovat. Sice se většina obyvatelstva Oceánie s výpočetní technikou přímo nesetkávala - to aby nemuseli lidé tolik přemýšlet, ani ti z Vnitřní strany - potřebovala sledovací a inkviziční mašinerie Ministerstva lásky podporu netriviálního množství programátorů a adminů: tito pro svoji práci potřebovali logické myšlení. Ale zároveň nebylo možné, aby lidé disponující sebemenší inteligencí nebyli podchyceni ideologicky: proto i u těchto IT specialistů byla sledována pravověrnost co se týče angsocu a ovládání mysli. Tuto disproporci mezi logickým myšlením a angsocem řešil doublethink, jako ostatně vždycky, když podobná disproporce nastala. Bill Smith přerušil práci a zašel do kuchyňky, kde si natočil pravou kávu. Jídlo v kvalitě Vnitřní strany bylo dalším ústupkem a podplacením této pracovní třídy, protože informační infrastruktura byla pro chod Oceánie velmi potřebná. Kdyby však někdo "ujel", skončí na mučírně Ministerstva lásky jako kdokoliv jiný. Bill nebyl úplně pravověrný. Občas měl výčitky svědomí, když viděl, k čemu se jeho software používá. Ale co mohl dělat? Komu mohl něco takového říct? Inu - crimestop! Pryč s takovými myšlenkami! Bill ještě poslal jednu softwarovou záplatu ohledně rozpoznání řeči ve speakwrite - a už může jít domů. Bill Smith vypnul počítač. Nebude to on, kdo bude riskovat krk.

7 názorů

StvN
13. 11. 2016
Dát tip

Já jsem to asi nepochopil.


Janina6
08. 11. 2016
Dát tip

No jo. Celý ty, jako obvykle: máš super nápad, ale dřít se s psaním pořádné povídky jako by se ti vlastně nechtělo :-)


Lakrov
04. 11. 2016
Dát tip

Omlouvám se, ale tentokrát v tom nějak neshledávám slibovanou povídku.  


Trosečník
30. 10. 2016
Dát tip

nebo miniatura, kapitola z prózy na pokračování... Jinak dobré.


IQ nick
30. 10. 2016
Dát tip

Ta poslední věta je malinko dvojznačná. Úmysl? :-)

Myslela jsem, že software se dá skloňovat - softwaru,  softwarové, softwarem,  bylo by to pro mě jako čtenáře pohodlnější čtení. 

Jinak souhlas s Fouraix, jako nápad na povídku dobrý, jako povídka málo. Chybí tomu nějaká zápletka nebo překvapivá pointa, to že si to jako jeden z mála všechno uvědomuje a nechce mít potíže nestačí.


Fouraix
30. 10. 2016
Dát tip
no jo! na prostředí údržby technické infrastruktury světa v 1984 by se dal postavit celej další román. toto není ani tak povídka, jako spíš taková skica pro nezapomenutí nápadu

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru