Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ethanol

05. 11. 2016
2
27
2781
Autor
Danny

Tento námět na povídku se mi zdál ve snu...

Pan Ogilvy chodil ke svému psychologovi každých čtrnáct dní, ale nyní si domluvil nový termín, i když u něj byl i minulý týden: stalo se něco nečekaného, co nutně potřeboval vyřešit. Otevřel dveře a doktor Hunting ho již zdravil: "Dobrý den, pane Ogilvy, jak se máte? Dáte si kávu, čaj, minerálku..." "Ani jedno z toho!" odvětil pan Ogilvy "i když nápojů se toto sezení bude týkat... Chápu to správně, že jako psycholog jste vázán mlčenlivostí?" "Samozřejmě," potvrdil doktor Hunting, "nic z toho, co tu řeknete, nemůžu vyzradit..." "Víte, u nás v práci..." pokračoval pan Ogilvy (psycholog si vybavil, že jeho klient pracuje ve výzkumném oddělení velkého chemického koncernu) "...podařilo se nám syntetizovat ethanol." "Ethanol?" reagoval psycholog. Chemie mu nic neříkala. "Chemický vzorec vám nemohu prozradit, všechno je to věcí utajení: jak víte, pracuji v potravinářské sekci naší firmy a zkusili jsme vyvinout nějaký nový nápoj, který by se dobře prodával." "A povedlo se to v tomto případě?" zeptal se psycholog. Jeho klient se nadechl: "No - možná až příliš dobře. Sice se nemá testovat na lidech, ale já si právě předevčírem tuto naši novinku osobně vyzkoušel. Výsledkem byl... dalo by se říct změněný stav vědomí. Takový: rozjařený, veselý, optimistický." "Tak v čem je problém?" opáčil doktor Hunting. "Samozřejmě... je tam ještě nutno udělat spoustu testů. Zjistit, jestli nápoj není návykový, nebo nemá nějaké vedlejší účinky: zatím nevím moc nic, až na to, že mi druhý den bylo celkem špatně. Ale to je moje vina, že zkouším nové, experimentální látky. Ale teď se dostávám k jádru věci: jde o moji manželku." "Vaši manželku?" divil se psycholog, "co ta s tím má co společného?" "Víte... ethanol jsem otestoval doma: nevěděl jsem, co to se mnou udělá - moje výzkumy pouze ukázaly, že daná dávka nebude pro můj organismus jedovatá - a žena se lekla, že se chovám divně. Byl jsem takový... divočejší a ona se lekla. A teď to vypadá, že se narušil náš vztah. Začala mluvit o tom, že chce odejít. Když jsem řekl, že jde o novou chemikálii, řekla, že jsou to výmluvy..." Psycholog přemýšlel. Co by tak asi panu Ogilvymu poradil? "Víte co?" napadlo doktora Huntinga nakonec, "zkuste jí nalít taky." Když za dva dny po tomto sezení došla psychologovi SMSka "NALIL JSEM TAKY. POCHOPILA. DIKY MOC." usmál se nad dalším vyřešeným problémem.

27 názorů

Lakrov
14. 11. 2016
Dát tip

Dočteno. V SMS-ce v závěru povídky chybí zájmeno (......)  Vzhledem k absenci zápletky mě napadá, že sny bývají natolik odtržné  od reality, že jsou možná občas zápletkou jen samy v sobě, svou náladou.  


K3
06. 11. 2016
Dát tip

Existují taky mikropovídky, což je druh povídek, ale obsahově musí splňovat parametry klasické povídky...


Movsar
06. 11. 2016
Dát tip

tak už ji máš. jako krejčík jsem ji ušil na míru.


careful
06. 11. 2016
Dát tip

To je tak nechutný, že to vydá za tvou průměrnou miniaturu... rozdíl je jen v tom, že postavy jsou konkrétní.:D

 

...no, nic, zas jsme OT


Movsar
06. 11. 2016
Dát tip

bane, jako bych vás dva viděl. a v létě vyrazíte k moři. budeš honzovi skloádat na bříško horké kamínky a pak on tobě a večer, po víně a společenském programu, se na pokoji zachumláš do jeho svetříku nahoře i tam dole a budeš vrnět. a on se zachumlá do tvého a vytáhne si klapačky z pusy a vztáhne jazyk k tvému nenasytnému klínu!  


careful
06. 11. 2016
Dát tip

Si to trochu pleteš se sebou...hlavně v té druhé části komentáře....


Movsar
06. 11. 2016
Dát tip

~~tak tobě přece ale stačí málo: stačí, aby to bylo aspoň trochu "gej". takže šest slov nevadí, když by se tam mihnul kluk s dívčím tělem, co by mu ale upnutými trenýrkami prosvíta žilnatý penis. careful by mu lehce stiskl/a, vysvobodila z látky a lízal/a za zvuků tlumené hudby. z reprodukotrů by šel honza nedvěd. a careful by se pak, poté, co by oba upadli do slasti spánku, probudil/a na hrudi skutečného honzy n. mužně chlupaté a stoupající a klesající jako rtuť. 


careful
06. 11. 2016
Dát tip

No, ona hlavně delší povídka dá většinou víc práce a zabere víc času, než dva odstavce... na těch se toho navíc často ani moc nepozná... pro mě krátký text musí fakt vykazovat geniální napad a být napsán opravdu zajímavě..jinak to většinou beru za takové uprdnutí, co nemá hodnotu "skutečné povídky"... ale říct přesný počet slov nebo vět, kdy je to už moc krátký, to fakt chceš moc...například Hemingwaye bych s jeho šesti slovy poslala do zadele.:D


Movsar
06. 11. 2016
Dát tip

násilí má i mnoho jemnějších podob.


Gora
06. 11. 2016
Dát tip

Omluva Dannymu, pokud by měl pocit, že jsem jej vyloučila z kategorie povídek:-). Nechytla jsem jej pod krkem /brachiálně/ ani nenapadla zlým slůvkem/verbálně/. Všem účastníkům diskuse pěknou neděli:-)


Movsar
06. 11. 2016
Dát tip

násilí chápeš jen v jeho přímé (brachiální a verbální) podobě? a 2. takže když to někdo někdy na pismakunapsal, tak to tak má být?


Gora
05. 11. 2016
Dát tip

K násilí to má asi hodně daleko...dostkrát jsem četla na Písmáku v hodnoceních, že je to na povídku krátké, aniž by někdo zdůvodnil...až se s tím opět setkám, pošlu avízo:-) a díky za jiný pohled


Movsar
05. 11. 2016
Dát tip

jen jsem reagoval na to vylučování někoho ze žánru. kdo se takového násilí (vylučování) dopuští, měl by mít v zásobě argumenty, proč je vhodné. zatím nikdo jediný argument, proč by určujícím znakem povídky měla být délka, neodpověděl.


careful
05. 11. 2016
Dát tip

...teda spíš hluchej...hluchoněmej...:DD


careful
05. 11. 2016
Dát tip

Tady to je, jak když se baví němej s blbym.:DD


K3
05. 11. 2016
Dát tip

Povídka je literární útvar do 7 500 slov.


Gora
05. 11. 2016
Dát tip

Aha, už vzpomínám...důležitější jsou otázky než odpovědi:-)


Movsar
05. 11. 2016
Dát tip

proč já? tys s tím začala a dosud nemáme odpověď.


Gora
05. 11. 2016
Dát tip

movsare, jsi také vtipný, a ani nemusíš psát povídku:-), tvé odkazy na české filmy jsou dobré...tak prozraď, jak je to s délkou povídky...


Movsar
05. 11. 2016
Dát tip

aha, takže to bude podobně jako s panem lorencem. gora sedí s pivem a danny se jí ptá: tolik už to je povídka? a ona zavrtí hlavou. a tolik? to už jo.


careful
05. 11. 2016
Dát tip

Movsar: To nikdo neví, ale ty tvý jsou krátky taky.:P

..jinak já nevím, no...celé to je o tom, že je to v nějakém vesmíru, kde neznají alkohol...ok, proč ne... ale konec mi nepřišel ničím vtipný ani překvapivý... a vlastně se to dá říct o celém ději...


Movsar
05. 11. 2016
Dát tip

dobře, google to zvládl. ale te´d ještě otázka: jak přesně, nebo přibližně, dlouhá má povídka být?


Gora
05. 11. 2016
Dát tip

Už vím, E.H.to byl:-)


Gora
05. 11. 2016
Dát tip

Nebyls to /náhodou/ ty?  Ne, nevím...


Movsar
05. 11. 2016
Dát tip

pozor, i román se dá napsat šesti slovy. víš, kdo takový napsal?


Gora
05. 11. 2016
Dát tip

Ty máš teda sny:-) Na povídku moc krátké, ale vtipné :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru