Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hlavní hygienik Písmáku II aneb Věž z klišé

11. 11. 2016
6
5
1332
Autor
Movsar

Přátelé, pojďme si říkat fráze, nevyjde to draze. Pojďme vystavět věž celou z klišé, velké dílo, jednou se bude dotýkat oblak, tak nádherně, tiše.

Včera jsem zvednul z písmácké země podivuhodnou věc: krátký komentář skrytě volající po (auto)cenzuře s poukazem k fiktivní nevinné „dvanáctileté dívce“, která by mohla být navždy traumatizována částí zdejší produkce (tou explicitně sexuální). A navrhl jsem zřídit zde funkci hlavního hygienika, který by dohlížel na čistotu, morální a jinou, publikovaných textů. Netušil jsem, že se najdou autoři, kteří se sami přihlásí o oslí uši.

Ale stalo se. Připomínalo to řeč politika, bylo to diplomatické, každému to mělo vyhovět, nikoho to nemělo urazit, bylo v tom i něco z práva („nárok“ na vyjádření názoru), ale důraz byl opět kladen na hygienu: autoři by neměli znečišťovat prostředí literárního serveru tělesností a sexem, protože co když se „někdo díva“. Ten někdo, jakkoli jsem ve svém textu narážel právě na bizarní figuru „dvanáctileté dívky“, byl implicitně opět onou dvanáctiletou nevinnou dívkou, která za monitorem ve vzdáleném městě, ve svém ztichlém pokojíčku brouzdá internetem a poprvé v životě se setkává s něčím tak děsivým, jako je text autorky careful, zažívá trauma, vydává se na šikmou plochu, z níž nakonec padá. Padlá žena, vysoký účet vystavený závadové osobě.

To nedovolme! Slibme si to jako pionýři u pomníku československé a sovětské družby. Raději pojďme říkat všechny ty věci, co sice dávno víme, ale nikomu to neuškodí. Buďme korektní! Jak si všimli sociologové, generace, z níž jsou i všichni ti „správní chlapíci a holky“ tady na Písmáku, je, jakkoli si o sobě myslí opak, tou nejkonzervativnější z generací našeho věku. Zkrátka – ať už pionýři nebo svazáci, rozhodně kluci a holky s ohromným potenciálem dohlížet a nudit.    


5 názorů

careful
14. 11. 2016
Dát tip Aru

když odhlédnu od nesmyslného určování, co ještě ano a co už ne a případném dohadování se o tom... (zajímavé: objektivizace, proti které se všeobecně bojuje i pouhým upozorněním... třeba v sexistickém prasátečku, je tu podle všech zaprděnců  ok)

tak, mě by hlavně fakt udivila ta dítka, co by

A, sem vůbec přišla něco číst... dyť tu skoro nečtou ani dospělí:D

B, četla zrovna něco s dost nezajímavým názvem, co už v úvodu říká něco o tom, že to vzniklo jako reakce na něco a týká se to lidí, které nezná a neví, o co jde...

..když sem už náhodou příjde nějaké dítě (bože, co by tu dělalo, nejsou tu obrázky, ani nic zajímavýho), mrkne nejdřív na ta básnická veledíla, co jsou vystavená ve výběru (a všechna jsou totálně stejná:D)... přečte si tam pět řádek, které nedávají smysl, řekne si, že jsou tu samí dementi a je zas v trapu... 

děcka koukají na videa, nebo si píšou s úchyly na chatech... starší dítko, co už by tu něco přečíst třeba i mohlo, se tím zas nepohorší...i taková amorresperos píše větší sprosťárny než já a psala je už někde v šestnácti, nebo patnácti... 

 

..a klid, sex je tak ve dvaceti stejně přestane bavit, protože je ho všude tolik, že je to nuda...

 


Oldjerry
12. 11. 2016
Dát tip

Ale do prdele (pardon!!) - poezie je přece o životě a sex k životu patří možná víc, než si někdo připustí.  Sex sice snad není cíl, ale rozhodně prostředek života. Pokud někdo neuchopí sex jako hulvát nemůže přece nikoho soudného urazit či pohoršit...

To si ten sarkazmus zaslouží...


Movsar
11. 11. 2016
Dát tip

anebo tak. :-) variacím se meze nekladou. jen doufám, že jsem mu/případně jim nevzal hlas, bylo by škoda nemít tady zas nějaký předvolební projev.  


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru