Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Klipy z Vyhnálova

Výběr: Lyryk, a2a2a, Zbora
14. 11. 2016
27
49
4156
Autor
Umbratica

 

 

 

Vyhnálov - neděle ráno

 

Ponuré bezvětří listopadu

kdy váhavý dým

se slévá nad vesnicí

v nízký a nehybný mrak...

 

Ve dvorech - v zahradách - na kraji polí

se ticho opírá o štíty chalup

než pokácí je probuzený zvon

 

Dlouho zní hlasité vyzvánění !

 

Kuželky postav před krchovem

rozhodí do stran blázen cyklista

jak hrstku železných pilin

které se opět pomalu shluknou

okolo magnetu kostela

 

 

Severák

 

Už v noci dával o sobě vědět

vetřelec vítr

a strkal prsty do všech škvír

 

Už za rozbřesku před okny

kroužilo listí smetené ze střech

a setřesené z borovic

 

...Vířící listí

se náhle spojuje v postavy duchů

co se hned s šustotem rozprsknou v nic

aby zas povstaly z mrtvých

nad pustou návsí a nad asfaltem

a jenom jezírko

všechny ty přízraky

nadobro pohřbí pod vodou

 

 

Já - kapitán Achab

 

Nežli se odlomí poslední list

a v žiloví větví

na mrtvém bodě ustrne míza

než zlostný vichr poshazuje

rozčepýřená hnízda

na hlavy zkřehlých milenců

zkamení alej v gotickou klenbu

chrámové lodi

uprostřed černi hliněných vln

s jinovatkovou pěnou

 

Jak kapitán Achab

hledívám na moře brázd

kde mlha - bílá velryba

pomalu požírá oceán

ve kterém sama pluje

 

 

Obraz

 

Věž kostela je černá

a přes rozmoklé pole

pomalu kdosi vede koně

k opadanému topolu

 

Obraz už nehyzdí žádný valér

jen Vincentovi havrani

v obludném houstnoucím hejnu

se usazují na hřbitovní lípy

 

Všechno to kráká

a kdosi vede vraného koně

polňačkou mezi loužemi

 

 

 


49 názorů

Taky jsem se vrátil. Hledal jsem, co bych si na Písmáku přečetl, protože bych na to byl zvědavý. 


Umbratica
24. 08. 2020
Dát tip

Jsem ráda, když se ke mně lidé vracejí a moc děkuji za tip.


Delahaye
22. 08. 2020
Dát tip

Poezie, ke které se dá vracet

T.


Umbratica
11. 09. 2017
Dát tip

Aššure,

pomalu se vracím z mlhy a tak reaguji na staré kritiky. - Vždy si se zájmem přečtu tvůj názor,ale budu se řídit výsledky svých dílek "na trhu",tedy počtem tipů.Úspěšná dílka nechám,neúspěšná smažu.

 

Dark,

Kočkodana a Josephinu mám ráda a jsem ráda,že mě čtou.Stejně tak budu ráda,když si něco mého přečteš ty a vyjádříš se k tomu.

 

vk,

reálné tam jsou(pokud si to po devíti měsících pamatuji) obrazy,které jsem viděla. Zbytek je "tvorba".

 

whispe,

děkuji za koment. Po čase souhlasím s většinou toho,co píšeš.


první: prima, až na obraz "ticho se opírá o štíty chalup", který vymyslel už někdo jiný, zní to jako vesnický lyrický standard, ale budiž. převaha dobrá.

druhá: závěrečná strofa výborná. avšak "vítr strkající prsty do škvír" je přejímka. navrhl bych se do obrazu vrátit a všimnout si něčeho nového, co báseň obohatí. – klidně bych zanechal motiv pronikání větru do chráněného prostoru, to je použitelné, ale vyjádřit jiným způsobem, nově, prosím. – listí smetené z borovic by možná také potřebovalo ojiskřit, takto je to jen neutrální obraz, byť má svou funkci.

třetí: není pro mne, přeskakuju.

čtvrtá: standardní líčení, neurazí, nevzruší. člověk se podívá z okna a popíše, co má před očima. výběr motivů nic zvláštního nerozehraje. tahle dekadentní exprese je příliš známá, aby mohla překvapit. jako opakování nebo cvičný text zřejmě dobré.

hvězdička za první dvě, ty mne potěšily. *


vk
16. 12. 2016
Dát tip
Mohla by si nám prezradiť, čo tam reálne je? Veľmi by ma zaujímala konfrontácia našich pohľadov na vec.

"Hledáš v mých básních to,co bys tam ty chtěl najít a vůbec si nevšímáš toho,co tam reálně je."

 

moze vediet velice presne co tam je ale nemusi ho to zaujimat moze to povazovat za slabe pateticke atd

 

kazdopadne umbratica: strasne sa strapnujes tymto sebaobhajovanim. -- niekomu sa to paci ma na to svoje dovody. niekomu nie tiez ma na to svoje dovody. o tom presne je ten priestor na vyjadrenie k dielu. kazdy autor ma svoje preferncie a samozrejme podla nich aj hodnoti. a co ako? ---- ty ako autor takymto sposobom vedenia polemiky voci takymto komentarom nemas ziadnu sancu  teda pokial nebolo tvojim cielom ukazat  ze si male nafucane jesitne decko neschopne prijat /ne/opravnenu kritiku.


evidentne je rozdiel v tom, že odo mňa nemáš v pošte nadšené reakcie a namiesto toho tu píšem roráty a s priam vedeckou zvedavosťou sa túžim dopátrať k tajomstvu percepcie týchto tvojich textov u "ostatných". ozaj by ma zaujímalo, čo si z tohto textu odnášajú tvoji priaznivci, alebo ako ty píšeš, "co tam reálně je". čo taký Kočkodan alebo Josephina?


Umbratica
15. 12. 2016
Dát tip

dark,

to ty bys mi musela vysvětlit ten rozdíl mezi tebou a ostatními.

 

vk,

na vkusu samozřejmě taky záleží. Problém ale je v tom,že lidé jako ty by v mých básních raději nacházeli dobový obsah,sdělení,které by jim bylo blízké. Hledáš v mých básních to,co bys tam ty chtěl najít a vůbec si nevšímáš toho,co tam reálně je.


:-) pobavilo.


egil
12. 12. 2016
Dát tip

Dark matters,

je vtipné (i když na druhou stranu z mého pohledu celkem pochopitelné, protože jsou jevy, které prostě bijí do očí), jak různí lidé dochází v souvislosti s Umbratikou k úplně obdobným evokacím. V říjnu 2015 jsem jí k textu s názvem "Okolo osmé" napsal:

Z pohledu takové referenční soustavy tuto báseň můžeš označit kupř. za neškodnou kolorovanou pohlednici s oduševnělým výjevem. 

versus tvé:

píšem, že  " za nimi (za textami/za veršami) mi chýba čosi viac." - niečo viac než pekné efektné pohľadnice.  tvoje texty ma vedú cez farebné, líbivé spojenia (...)

 


vk
12. 12. 2016
Dát tip
aj mne bližší "snobský" prístup a la dark matters, tieto básne sa dosť spoliehajú na zmysly (hlavne zrak) a tieto vnemy vnímam len trochu "poeticky" posunuté napr. "váhavý dým" viem prečítať iba vizuálne bez ďalšieho presahu, piliny a magnet sú fajn prirovnanie, ale ja by som si v tom kostole prial aspoň CTčko, rovnako vizuálne čítam aj tých duchov, ktorí skončia v jazierku atď atď, takže celkovo prekorčuľujem po povrchu, žiadne (alebo malé) diery do ľadu samozrejme, veľa závisí od vkusu, ako píšeš nižšie, tieto krajinky majú svojich fanúšikov

píšem, že  " za nimi (za textami/za veršami) mi chýba čosi viac." - niečo viac než pekné efektné pohľadnice.  tvoje texty ma vedú cez farebné, líbivé spojenia, keď ostávam len pri nich, pôsobí to zručne. Ako tvoje texty ne/fungujú pre mňa ako čitateľa som opísala strašne podrobne, slovo po slove. 

Celkom by ma zaujímalo, ako o týchto textoch uvažujú tí, čo ti posielajú priaznivé reakcie poštou. kde je ten rozdiel v tom, ako to vidím ja a ako to vidí, nazvime ho, potešený čitateľ.

čo sa týka toho, potešiť čitateľov, to nespochybňujem, viem, že máš čitateľov, ktorí sú s tebou na jednej vlne a robíš im radosť.


Umbratica
12. 12. 2016
Dát tip

Dark,

velmi ti děkuji za podrobnější vysvětlení toho,jak chápeš mé básně.

Přišlo mi poštou několik velmi milých dipisů právě po zveřejnění "Klipů" a tak vím - mám to černé na bílém - že jiní čtenáři ty básně přijali velmi pozitivně. Jejich chápání bylo velmi blízko tomu,co jsem "chtěla říct",takže nemusím být zoufalá z toho,že se básně Blešce,Aššurovi a tobě nelíbí. Básnička udělala několika lidem radost a toho si vážím. Ty možná namítneš,že jde o víc. Můžeš mi ale říct,o jaké "víc" by šlo třeba tobě ?


tak som sa hecla, ale neviem, či bude mať niekto radosť.

Niekoľko textov vsadených do fotogenickej retro dediny. Pokojne by to mohla byť dedina spred sto rokov. dedina disponuje notoricky známym arzenálom - kostol, polia, cintorín. plus doplnené o arzenál jesene - vietor, lístie, ponurosť /tá ponurosť je tam dokonca aj explicitne vpísaná, ak by to niekomu nebolo jasné - "Ponuré bezvětří listopadu". je rozpracovaných niekoľko obrazov z tejto jesennej dediny- sú tam duchovia, hlavy zkřehlých milenců (jeden z tých väčších gýčov v tomto texte). Proste súbor básní ktoré naberajú inšpiráciu v depresívnej dedine - autor nechodí ďaleko po obrazy - dopovedávkové patetické spojenia ako "zlostný vichr" "Nežli se odlomí poslední list" "vetřelec vítr strkal prsty do všech škvír" "okolo magnetu kostela" "zkamení alej v gotickou klenbu" - overené slovné spojenia a motívy ako hlavný stavebný prvok. 

text je napísaný zručne, to je jasné. Básne stoja na atmosférických opisoch, ako keby sme sa pristavili pri niekoľkých pohľadniciach. čo mi z toho ostáva je určitá nálada - ako keby boli len dva druhy pohľadníc - nostalgická zima/jeseň a veselé optimistické leto (to v texte nenájdeme) - čiže na to prostredie básne nahliadajú čiernobielo. zobrazujú len jeden rozmer. taký obraz je potom plochý a pôsobí nereálne. ako dekorácia. aj keď je tam vtipný moment s bláznom cyklistom, na vyváženie to nestačí.

pozrime sa napr. na Severák. Máme vietor. Fúka v noci, fúka ráno. Strká prsty - to znie celkom podmanivo, aj keď na mňa je to dosť gýčové. Inak - je tam lístie strasené z borovíc - borovice majú lístie alebo mi niečo ušlo? No a už je tu fantazijný obraz postavený na reálnom lístí - lístie vo vzduchu sú duchovia. Možno tak, ako je lístie pozostatkom leta, vlastne mŕtve jesenné lístie, do ktorého vstupuje vietor ako nejaká univerzálna duša a oživuje čosi zatratené, stratené, čo už sem ani nepatrí /nie som si istá či nenadinterpretujem/ Proste, odrazu naše lístie, resp. duchovia miznú, objavujú sa za dedinou - prečo? pretože vietor je svojvoľný? je to len nejaká nevypočítateľnosť počasia alebo ide o to, že vietor je na strane dedinčanov a prízraky odvádza preč? a prečo predtým dedinčanov strašil? chvíľu to malo zmysel a potom už nie? aby si napr. dedinčania uvedomili pominuteľnosť? v závere duchovia-listnáči skončia v jazierku, ktoré všetko pohltí. /inak, je taká pesnička, a studánka, ta nikdy nelže, protože každá lidská lež v studánce malé utopí se i když je velká jako věž/ no, ide o to, že jazierko to je čistota, jeho prácou je poväčšinou zrkadliť nebo, možno by sa to dalo vziať aj nábožensky, možno nie. ale jazierko by som brala ako obraz čistoty - ticha. no a dalo by sa tiež hľadať, či duchovia pochovaní v jazierku budú spasení alebo navždy chytení, aby už nemohli strašiť.

Ale napriek všetkému, čo som písala, si myslím, že o nič také nejde - myslím si, že text sa ani nedá chápať rozumovo. je to čítanie pre pocit, a analýza textu skôr škodí. čitateľ by si mal skôr odniesť nejaký dojem, pocit a nebádať príliš. osobne mi vadí, že všetky tie obrazy sú len pekné efektné (viac či menej), objekty sa správajú tak, aby vytvorili fotogenické motívy. kulisy. a za nimi mi chýba čosi viac - text nevydrží vážnejšiu interpretáciu - rozpadne sa len na tie efektné rekvizity. ešte raz - keď to človek číta citovo, môže byť efektný a viem, že kopec ľudí číta práve takto a z básní má radosť. 


lepsie je infantilne vyplakavat nad infantilnou kritikou:-)

 

 


aj mne sa páčila blešatkina kritika. to je, myslím, jasné. preto som napísala, že s ňou súlasím /áno, ušetrila som si prácu/ a prirovnaniu k aššurballitovi nerozumiem. som príliš útlocitná než aby som ľuďom písala pod diela, že to sú patetické nudy/sračky/....


Umbratica
08. 12. 2016
Dát tip

Tak nějak. - Copak si myslíš,že by mi dělalo problém psát takové "kritiky" jako ty nebo Ašur v infantilním stylu "to se mi nelíbí" ?  Vezměte si příklad z takové Blešky. Ta aspoň věnuje kritikám mnoho energie. Používá v kritikách dlouhé a rozvité věty. - Ona dokonce literárně vychovává a možná časem převychová celý Písmák k obrazu svému. Držím jí palce.  


máš na mysli morálne bahno, či to už nadinterpretujem?:-))


Umbratica
08. 12. 2016
Dát tip

Když se budu bít s tebou a s Ašurem,budu se přece automaticky bít v bahně. To se přece rozumí samo sebou.


Josephina
07. 12. 2016
Dát tip

obdivuji tvou výmluvnost


moji bývalí kolegovia hovorievali, že ženy by sa mali biť v bahne. no. ale - kde je problém? že súhlasím s blešatkou?


Umbratica
05. 12. 2016
Dát tip

Aššure,

a ty bys u toho "stretnutia" rozhodne nemal chýbat' !


dark matters a umbratica: to znie super. mali by ste sa stretnut a dat si jednu po papuli:-))

 

k dielu: pateticka nuda. nakonec ako vzdy.


Umbratica
01. 12. 2016
Dát tip

Já bych zase nerada potkala na polňačce tebe dark matters. - A nebo vlastně ráda - aspoň by se vidělo,kdo z nás dvou má větší kuráž.


blešatá zpěvačko - absolútne súhlasím. 


Umbratica
21. 11. 2016
Dát tip

Norsko,

život je v symbolech. Jsem symbolistka.

 

Markel,

doufám.že šáleček zahřál.


Markel
19. 11. 2016
Dát tip

můj šáleček *


Norsko 1
18. 11. 2016
Dát tip
Nevím. Napsané hezky. Ale kde je život? Ve sbírce?

Umbratica
18. 11. 2016
Dát tip

a2a2a,Lyryku,Zboro,

díky za výběr.

 

Diano,Knihomole,Evženie,over,zuzulinko,qíčalo,4U,

jsem ráda,že si každý našel to své. Potvrdilo se mi,že je lepší sdružovat básně do svazečků.

Adriano,

já respektuji,že každý vnímá báseň po svém a ty či ony pasáže mu nemusejí sedět.Málokdy se mi podaří napsat nějaký univerzální text,ke kterému by nikdo neměl žádné výhrady. Snad se mi to občas podaří v haiku,ale volné verše - to je příliš subjektivní záležitost.

 

zpěvačko,

já jsem programově dramatická a patetická,občas taky ironická,prostořeká uštěpačná a zlá. Tobě ale odpovím klidně a střízlivě : myslím si ,že dnes už se přežil civilismus,konkrétismus,vyspekulovaná autentičnost a podobné sporné hodnoty a že se někteří rádi vracejí k pathosu a k romantismu.Až příště potkáš mé textíky,nikam neprchej.Mám ráda své odpůrce. Bez nich by tady byla hrozná nuda.

 

careful,

nemám v úmyslu psát pořád stejně,ráda bych se stala takovým malým chameleonkem a tak se třeba jednou stane,že se ti moje momentální zabarvení zalíbí.


4U
17. 11. 2016
Dát tip

líbí *


careful
17. 11. 2016
Dát tip

A od čeho jsou básně, když ne od toho, aby byly básněmi?...nejdřív nějaký koumes začal považovat rýmy za přežitek... šly různé vlny modernizace, které z básní udělaly něco, co za básně vydává nesmyslnou snůšku slov... básně se hlavně mají dát pamatovat a o něčem mluvit...jinak to není báseň, ale jen zbytečná slova

...původní básně byly příběhy...ve formě básně byly proto, aby se to líp pamatovalo a dalo líp a efektivněji přednášet třeba za dobrovodu hudby... 

..jaký smysl má to, co píšešte vy? žádný..já v tom žádný smysl nevidím... co nemá smysl je zbytečné

...tohle se nějakému smyslu aspoň blíží...záměr nějaké atmosféry krajiny je čitelný...

...ale tvoř si dál ty své buřtguláše, se kterýmu můžou marnit čas jen ti, které mám za tupce...protože zbytečná slova bez záměru mohou bavit tvořit a číst asi jen tupce...


careful: Taky jsem to dočetl do konce. Jenže tu vidím samé osvědčené postupy, jak vyvolat dojem dramatu, starodávnosti, noblesy, melancholie, mystiky. Samé velké výkřiky, hromada přívlastků, genitivní metafory, některé úplně strašné jako žiloví větví a tak. Občas se text chce vrátit na zem, jakože zasadit do té patetické smršti něco všedního a civilně (cyklista nebo polňačka s loužemi). To je taky provařený postup. Prostě to na mě nefunguje. Na tebe třeba jo, protože ti asi jde o dojem básnivosti. Potvrdit si očekávání. Tak jo.


careful
16. 11. 2016
Dát tip

...což je ale asi vlastně špatně, protože moderní poezie má být tak skvělá a tak posouvat hranice jazyka, že se nemá dát číst!


careful
16. 11. 2016
Dát tip

Nemůžu říct, že by se mi to líbilo, ale tohle má trochu nějaký smysl a občas snad i náznak nějaké poetiky...prostě se to skoro blíží tomu, co si člověk představí pod slovem báseň...sice taková obsahově nenáročná, rýmy, nápěvky a cokoli zapamatovatelnépo postrádající, ale báseň...prostě tohle kdyby si přečetl normální člověk, tak z toho neutrpí těžký otřes a nebude si říkat, že to napsal mentál...nebo, že to je taková ta hra, kde se píší na papír dvě věty, každý vidí jen tu poslední a navazuje... 

Potkat tyhle texty na polňačce, tak je narozdíl od veleděl blešatky a jiných misrů nesmyslných a kilometrových "prej básní" aspoň přečtu do konce.


Je to na mě příliš dramatické až patetické. Potkat tyhle texty někde na polňačce, prchám.


Zuzulinka
15. 11. 2016
Dát tip

krásné čtení....


over
15. 11. 2016
Dát tip

moc pěkné...u mě právě cyklista vítězí na celé čáře :)


Pěkné podzimní obrazy. /T

 


Pre mňa tá naj posledná - Obraz


ve Vyhnálově mi nepasuje cyklista, v Severáku ..listí smetené ze střech a setřesené z borovic- neb borovice jest jehličnan, Já kapitán Achab, báseň skvělá, ale název bych chtěla asi jiný

dávám T* , protože všechny básně mají uvěřitelnou atmosféru, nevtíravě a lehce evokují náladu podzimu a nadcházející zimy, mají v sobě cosi zvláštně silného, co v člověku vydrží

 


Diana
14. 11. 2016
Dát tip

Celé krásné, nejvíc jsem ocenila poslední sloku Vyhnálova - tu metaforu s železnými pilinami :-)***


Umbratica
14. 11. 2016
Dát tip

Díky. - Jako král bramborových lidí musíš venkovu rozhodně rozumět.


Nějakým způsobem oslovily všechny - ale můj tip patří kapitánovi Achabovi.


Umbratica
14. 11. 2016
Dát tip

Kočkodane,

kostelík.o kterém píšu je pod kopečkem a někteří cyklisté nebo motorkáři si to prostě vychutnávají a ženou se přímo do hloučku lidí na silnici.


Kočkodan
14. 11. 2016
Dát tip
Produkuji z hrdla ryk, padla sluvka (jasné klení), predhrbitovní kulecník pro mé nervy proste není... Toto dílko jen posiluje mou domnenku, ze nemás v hlave piliny (ani zelezné). ;-)

Umbratica
14. 11. 2016
Dát tip

Goro,

vrátila jsem se zase na čas k volnému verši a budu ráda,pokud i ten snad vyjádří náladu,které je ted' všude kolem plno.


Gora
14. 11. 2016
Dát tip

Krásné variace podzimních obrázků...poslední moc...a také velryba v Achabovi:-)))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru